Canvas Review - Το φρέσκο διαμαντάκι μικρού μήκους του Netflix

Μια βαθύτατα οικογενειακή ιστορία που θα μπολιάσει στις καρδιές σας
18 Δεκεμβρίου 2020 18:52
Canvas Review - Το φρέσκο διαμαντάκι μικρού μήκους του Netflix

Το Netflix, πέρα από τις τεράστιες ποσότητες περιεχομένου ταινιών, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών σειρών που διαθέτει, τον τελευταίο καιρό, δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στις animation ταινίες μικρού μήκους. Μετά το If Anything Happens I Love You το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου, μας παρουσιάζει το εξίσου συγκινητικό Canvas. Η καινούργια ταινία μικρού μήκους εστιάζει και πάλι στην αγάπη, στον πόνο, στην θλίψη αλλά και στις πληγές που μπορεί να αφήσει πίσω της η απώλεια αγαπημένων ανθρώπων στην ζωή μας. Αυτή τη φορά όμως, το προσεγγίζει με μια πιο ελπιδοφόρα νότα.

Η ιστορία του είναι απλή. Μετά από την τραγική απώλεια της γυναίκας του, ένας παππούς παλεύει για να αποκτήσει και πάλι το πάθος και την αγάπη του για την ζωγραφική. Η μοναδική του παρηγοριά είναι οι μεσημεριανές επισκέψεις της μικρής του εγγονής.

Το συγκεκριμένο δημιούργημα είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ταλαντούχου animator Frank Abney, ο οποίος αν και νεαρός στην ηλικία, έχει κερδίσει αρκετές διακρίσεις στη μέχρι τώρα καριέρα του. Τα πρώτα του βήματα στον χώρο της ψυχαγωγίας τα έκανε το 2007 και εργάστηκε πάνω σε διάφορα πρότζεκτ που αφορούσαν την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, επίσης έχει συνεργαστεί με μεγάλα στούντιο παραγωγής σε ταινίες όπως: το Frozen και Big Hero 6 της Disney, το Kung Fu Panda 3 και το The Boss Baby της DreamWorks, και στα Coco, Incredibles 2 και Toy Story 4 της Pixar.

Αυτό λοιπόν που μπορεί να διακρίνει εύκολα κάποιος ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό του, είναι ότι ο συγκεκριμένος δημιουργός έχει εργαστεί δίπλα στους καλύτερους του χώρου. Έχει μάθει τόσα πολλά στο τεχνικό αλλά κυρίως στο συναισθηματικό κομμάτι, και στο Canvas τα εφαρμόζει με έναν εξαιρετικά προσεγμένο τρόπο ώστε να σε συγκινήσει αλλά χωρίς να νιώσεις ότι το συναίσθημα αυτό προσπάθησε να το εκβιάσει με φθηνούς χειρισμούς. Στην ατμόσφαιρα της ταινίας επικρατεί ένα αίσθημα νοσταλγίας αλλά και βαθύ πένθους. Το μοναδικό άτομο το οποίο μοιάζει να μπορεί να βοηθήσει τον πρωταγωνιστή και να τον τραβήξει έξω από τον "βούρκο" απελπισίας και θλίψης στον οποίο έχει κολλήσει, είναι η μικρή του εγγονή.

Μέσα από την σχέση παππού και εγγονής αλλά και μέσα από τα μάτια της κόρης του, η οποία βρίσκεται εκεί για να λειτουργήσει σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δυο γενιές αλλά και για να συμπληρώσει τον απόλυτο κύκλο ζωής του ανθρώπου. Γινόμαστε μάρτυρες μιας σκληρής πραγματικότητας από την οποία κανένας μας δεν θα μπορέσει να ξεφύγει και που η μοναδική λύση για τη μοιραία αυτή καταδίκη μας είναι να συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά.

Ο Abney μέσα από εξαιρετικούς χειρισμούς μας διηγείται την ιστορία τους χωρίς κανένα διάλογο μεταξύ τους. Δεν φαίνεται πως τον χρειάζεται βέβαια επειδή οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεσαι για τους χαρακτήρες, σου τις δίνει μέσα από τα πλάνα του αλλά και από τα μικρά, κρυμμένα στοιχεία που έχει τοποθετήσει εκεί για εσένα, όπως οι πινακίδες του αυτοκινήτου της κόρης του με τα γράμματα CHNWHLP τα οποία λογικά είναι αναγραμματισμός της φράσης Children Will Help. Αυτές οι λεπτομέρειες σε συνδυασμό με τις μελαγχολικές μελωδίες του Jermaine Stegall, δημιουργούν μια ιδιαίτερη και συγκινησιακή κατάσταση που πραγματικά σε "ακουμπάει"  από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Το 2016, το περιοδικό Variety είχε επιλέξει τον Frank Abney ως έναν από τους καλύτερους animator για εκείνη την χρονιά και όχι άδικα. Εφόσον κατάφερε να μας προσφέρει μια τέτοια εμπειρία μέσα από μια ταινία 9 λεπτών, τότε πραγματικά το μέλλον στο χώρο του ανήκει.

Όσον αφορά το Netflix, θεωρώ πως έχει δυο δυνατές δημιουργίες ικανές να αποσπάσουν υποψηφιότητα για τα φετινά ‘Όσκαρ στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους». Το If Anything Happens I Love You και το Canvas είναι δυο μίνι διαμαντάκια που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.

Βρείτε την ταινία στο IMDb