When Evil Lurks Review - Η απόλυτη ταινία τρόμου για τους λάτρεις του είδους

Αριστοτεχνικό μίγμα φολκλορικού και ψυχολογικού τρόμου!
23 Φεβρουαρίου 2024 10:42
When Evil Lurks Review - Η απόλυτη ταινία τρόμου για τους λάτρεις του είδους

Το When Evil Lurks, είναι μια συμπαραγωγή Αργεντινής και Ηνωμένων Πολιτειών και έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο τον Σεπτέμβριο του 2023. Έλαβε διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και κοινό, που ενθουσιάστηκαν από την πρωτοτυπία, το σασπένς και την ατμόσφαιρά της.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Demián Rugna, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η ταινία τρόμου της χρονιάς. Δεν είναι υπερβολική η αντίδρασή τους, καθώς η ταινία όντως έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά και μόνο για τους λάτρεις του είδους που θέλουν να δουν κάτι διαφορετικό.

Μία έντονη, γεμάτο αίμα και φρικιαστικές σκηνές, ταινία, που ανατρέπει τις συμβάσεις του είδους, δεν είναι λίγες οι στιγμές που σε κάνει να μην ξέρεις ακριβώς πως να αισθανθείς με αυτά που βλέπεις, ενώ η αδυσώπητη δράση της δεν σου επιτρέπει ούτε δευτερόλεπτο να χαλαρώσεις. 

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Αργεντινή και ακολουθεί δύο αδέρφια που ανακαλύπτουν έναν άντρα δαιμονισμένο σε μια κοντινή παράγκα. Στην προσπάθειά τους να εξαφανίσουν το σώμα του, καταλήγουν άθελα τους να σκορπίσουν το χάος, προκαλώντας μία επιδημία δαιμονισμένων στην αργεντίνικη επαρχία. Πρωταγωνιστούν οι: Ezequiel Rodríguez, Demián Salomon, Silvina Sabater, Luis Ziembrowski, Marcelo Michinaux και Emilio Vodanovich 

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε ένα Q&A με το κοινό μετά την πρεμιέρα της ταινίας, η ιδέα πίσω από την ιστορία που βλέπουμε ήρθε όταν άκουσε στις ειδήσεις για τα εκτεταμένα προβλήματα υγείας που προκαλούν τα γεωργικά φυτοφάρμακα σε ανθρώπους στην πατρίδα του, την Αργεντινή.

Πράγματι, ο σκηνοθέτης αντλεί έμπνευση από τα αληθινά αυτά γεγονότα, και τα παρουσιάζει με έναν εξαιρετικά έξυπνο και συμβολικό τρόπο μέσα στην πλοκή, εξερευνώντας παράλληλα θεματικές όπως το απόλυτο κακό, την απάθεια για τον συνάνθρωπο, την μπλοκαρισμένη γραφειοκρατία αλλά και την διαφθορά εκείνων με κάποια εξουσία στα χέρια τους.   

Έχει γράψει ένα δυνατό σενάριο ο Αργεντίνος σκηνοθέτης, και γνωρίζει ακριβώς πως να παίξει με τις συμβάσεις του είδους και κυρίως αυτό του υπερφυσικού τρόμου με δαιμονισμένους, καθώς τοποθετεί έξυπνα τρικ μέσα στη δράση και εκμεταλλεύεται την κάθε συνθήκη, ώστε οι βασικοί χαρακτήρες να μην έχουν βοήθεια ή διέξοδο από πουθενά, βάζοντας εσένα ως θεατή μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

Τίποτα δεν υπάρχει εκεί για να τους βοηθήσει. Είναι μόνοι απέναντι σε μία δύναμη που συνεχώς γίνεται πιο ισχυρή και εξαπλώνεται ταχύτατα. Ο τρόπος που χτίζει τον ψυχολογικό τρόμο μέσα στην ταινία είναι υποδειγματικός. 

Ακόμη, αυτό που κάνει επίσης καλά, είναι το μίγμα του φολκλορικού και υπερφυσικού τρόμου. Σε αυτό βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο η εντυπωσιακή κινηματογράφηση, το μοντάζ και ο σχεδιασμός ήχου, που δημιουργούν μια τεταμένη και καθηλωτική εμπειρία. Όπως επίσης και η ελάχιστη χρήση CGI, διότι εδώ ο σκηνοθέτης βασίζεται κυρίως σε πρακτικά εφέ αλλά και στο μακιγιάζ προσδίδοντας έτσι την ανατριχιαστική κατεύθυνση προς τους ηθοποιούς αλλά και αξιοποιώντας ακριβώς το πνεύμα της σκηνοθεσίας του Rugna.

H χρήση της σκούρας χρωματικής παλέτας ενισχύει τον σάπιο τόνο της, ενώ η μουσική του Pablo Fuu, είναι απόκοσμη, στοιχειωτική, προσθέτοντας επιπλέον στοιχεία στον τρόμο αλλά και το σασπένς της ταινίας.   

Βέβαια, στην προσπάθειά του για πρωτοτυπία, ξεπερνάει κάποια όρια, οπότε, θα καταλάβω αυτούς που μπορεί να ενοχληθούν από την έντονη βία και το gore στοιχείο ή ακόμη και από την χρησιμοποίηση των πιο αδύναμων στην κοινωνία για να σοκάρει.

Σίγουρα θα υπάρξουν αυτοί που θα εκτιμήσουν τις ιδέες του, ωστόσο, είναι αλήθεια ότι κάποιοι μπορεί να την βρουν ακραία επιτηδευμένη με πεσιμιστική στάση απέναντι στα πράγματα, ανάλογα πάντα με τα προσωπικά τους γούστα και προσδοκίες.  

Παρόλα αυτά, το When Evil Lurks, προσφέρει στους λάτρεις του είδους μία φρέσκια και ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία. Ανήκει σίγουρα στις ξεχωριστές προσθήκες στο σινεμά του τρόμου και είναι κομμένο και ραμμένο για εκείνους που αγαπούν το gore στοιχείο, λιγάκι παραπάνω.

Αποτίει επίσης φόρο τιμής σε κλασικές ταινίες τρόμου, όπως The Exorcist, The Omen και The Evil Dead, και φιλοδοξεί να μείνει μαζί σας αρκετές ώρες μετά την θέαση της.