American Nightmare Review: To επόμενο true crime ντοκιμαντέρ που πρέπει να δείτε είναι στο Netflix!

Θυμός, οργή και πολλά ερωτήματα μετά το φινάλε της σειράς
19 Ιανουαρίου 2024 15:04
American Nightmare Review: To επόμενο true crime ντοκιμαντέρ που πρέπει να δείτε είναι στο Netflix!

Το Netflix έχει στον κατάλογο του μία πλούσια αλλά και ποικιλόμορφη γκάμα ταινιών και σειρών τεκμηρίωσης, εξαιρετικής ποιότητας, όπως τα Last Dance, Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer, Jeffrey Epstein: Filthy Rich, Tiger King, Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes, Chimp Empire, και πολλά άλλα. Η λίστα είναι πραγματικά μεγάλη και κατάλληλα διαμορφωμένη για όλα τα είδη. Προφανώς έχουν επενδύσει πόρους και πολλά λεφτά στα ντοκιμαντέρ, και ιδιαίτερα στα true crime ντοκιμαντέρ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία μάλιστα, οι ιστορίες με αληθινά εγκλήματα δηλαδή, φαίνεται να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού. Ένα από τα στοιχεία που αυτές ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες του είδους, είναι η πρόσβαση της παραγωγής σε ανέκδοτα ντοκουμέντα, όπως φωτογραφίες, ηχητικά, βίντεο τα οποία δεν είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, δίνοντας σου έτσι την αίσθηση ότι παρακολουθείς κάτι σπάνιο.

Επιπρόσθετα, η υψηλή ποιότητα κινηματογράφησης, η έμφαση στην αφήγηση, και η ιντριγκαδόρικη προσέγγιση στην παρουσίαση των γεγονότων, συμβάλλουν στην συνολική επιτυχία των project που αναλαμβάνουν οι άνθρωποι της συνδρομητικής υπηρεσίας. Το American Nightmare, είναι μία τέτοια περίπτωση. Η αληθινή, παράξενη ιστορία ενός κατά τ' άλλα συνηθισμένου ζευγαριού από την Βόρεια Αμερική, θα σας θυμώσει, θα σας εξοργίσει, θα σας σοκάρει και θα σας βάλει σε σκέψεις. Όλα ξεκίνησαν στις 23 Μαρτίου 2015, όταν ο Aaron Quinn, τηλεφωνεί στην αστυνομία και αναφέρει ότι κάποιος απήγαγε την κοπέλα του, Denise Huskins.

Η υπόθεση προκάλεσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης όταν ζητήθηκαν λύτρα από τις οικογένειες του ζευγαριού, με την αστυνομία να αντιμετωπίζει το περιστατικό από την αρχή με έντονο σκεπτικισμό και να υπαινίσσεται ανοικτά ότι ο σύντροφος της κοπέλας είναι ο δολοφόνος της και ότι δεν υπάρχει καμία απαγωγή.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίεργα όταν η Denise κάνει την εμφάνιση της δύο μέρες αργότερα στη γενέτειρά της, έξω από το σπίτι που μεγάλωσε, στο Χάντινγκτον Μπιτς της Καλιφόρνια. Σας θυμίζει κάτι η ιστορία; Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, ένα χρόνο νωρίτερα, το 2014, ο David Fincher σκηνοθετεί το θρίλερ μυστηρίου, Gone Girl, με πρωταγωνιστές τον Ben Affleck και την Rosamund Pike. Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται στους Nick και Amy Dunne, ένα παντρεμένο ζευγάρι με την τέλεια ζωή.

Στην πέμπτη επέτειο του γάμου τους, η Amy εξαφανίζεται μυστηριωδώς και ο Nick γίνεται ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισή της. Η ιστορία αποκτά μια σκοτεινή τροπή όταν η Amy εμφανίζεται από το πουθενά μπροστά στο σπίτι της και φαινομενικά καλά στην υγεία της. Η σύνδεση μεταξύ της ταινίας και της πραγματικής ιστορίας της Denise, δεν άργησε να γίνει. Μέσα ενημέρωσης και αστυνομία την κατηγορούν έντονα για εξαπάτηση και απαιτούν απαντήσεις.

Το ντοκιμαντέρ είναι εξαιρετικά δομημένο ώστε οι θεατές να βρίσκονται συνεχώς με την αμφιβολία στο μυαλό τους, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί στην συνέχεια, ποιος στα αλήθεια κρύβεται πίσω από όλα αυτά και ποιος στην τελική είναι ο πραγματικός ένοχος.

Η πλοκή χωρίζεται σε τρία μέρη, με το φινάλε κάθε επεισοδίου να λειτουργεί ως cliffhanger για το επόμενο. Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε μία άμεση και γρήγορη ιστορία που δεν έχει ανάγκη να συνοδεύεται από υποπλοκές για να γεμίσει περισσότερο τα επεισόδια.

Ως κατασκευή, βέβαια, δε θα συναντήσετε κάποια καινοτομία, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί πιστά την ασφαλή και πετυχημένη συνταγή των υπολοίπων ντοκιμαντέρ του Netflix, με την διαφορά όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του κειμένου να την κάνει η εξαιρετική ενσωμάτωση στην αφήγηση κομμάτια από ανέκδοτα βίντεο και ηχητικά αλλά και συνεντεύξεις των εμπλεκομένων ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση και τελικά λύση της μυστήριας υπόθεσης.

Μετά και το τρίτο και τελευταίο μέρος της ιστορίας, είναι σίγουρο ότι το American Nightmare θα σας προκαλέσει απίστευτα νεύρα αλλά και ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας για το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος άνθρωπος να βρεθεί μπλεγμένος σε μία ιστορία που θα τον στοιχειώνει για πάντα.