Expend4bles Review - Αξίζει τελικά η επιστροφή των… Αναλώσιμων;

Πολύ κουρασμένη και καθόλου εμπνευσμένη συνέχεια των προκατόχων του...
25 Σεπτεμβρίου 2023 15:59
Expend4bles Review - Αξίζει τελικά η επιστροφή των… Αναλώσιμων;

Η επιτυχία της πρώτης ταινίας The Expendables συνέβη διότι οι συντελεστές της αξιοποίησαν την δυναμική των κινηματογραφικών αστέρων που είχαν επιλέξει για να πρωταγωνιστήσουν, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στη νοσταλγία του κλασικού σινεμά δράσης, παρουσιάζοντας εξωφρενικές σεκάνς, διατηρώντας παράλληλα μία απλοϊκότητα στην πλοκή, με γερές δόσεις χιούμορ, αλλά και αυτοσαρκασμού για το περιεχόμενο που έδιναν στους ορκισμένους θαυμαστές τέτοιων ταινιών.

Χρησιμοποίησαν δηλαδή με εξαιρετικό τρόπο όλα εκείνα τα στοιχεία που αγάπησαν οι θεατές ταινιών δράσης της δεκαετίας του '80 και του '90. Πολλούς από αυτούς μεγάλωσαν με αυτές τις αναμνήσεις. Οπότε, αυτή η προϋπάρχουσα βάση θαυμαστών προκάλεσε σημαντικό θόρυβο και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της ταινίας, κυρίως στο εμπορικό κομμάτι.

Δέκα χρόνια μετά την τρίτη τους ταινία, το Expendables 4 είναι η νέα προσθήκη στο ήδη κορεσμένο και επαναλαμβανόμενο franchise. Στο καστ του θα συγκεντρώσει και πάλι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους, όπως οι: Jason Statham, Sylvester Stallone, Curtis "50 Cent" Jackson, Megan Fox, Dolph Lundgren, Tony Jaa, Randy Couture και Andy García. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Scott Waugh ενώ στο σενάριο θα συνεργαστούν οι Kurt Wimmer, Tad Daggerhart και Max Adams.

Η πλοκή ακολουθεί την ομάδα μισθοφόρων με επικεφαλής τον Lee Christmas, καθώς προσπαθούν να σταματήσουν μια πυρηνική απειλή που οργανώνεται από έναν μυστηριώδη κακοποιό που έχει προσωπική σχέση με τον Barney Ross. Στην πορεία της αποστολής τους, αντιμετωπίζουν διάφορους εχθρούς και εμπόδια, ενώ θα έρθουν αντιμέτωποι και με τα δικά τους προσωπικά θέματα και σχέσεις.

Ανάλογα με το τι ψάχνετε να δείτε σε μια ταινία δράσης, το Expendables 4 έχει μερικά θετικά και μερικά αρνητικά πραγματάκια να σας προσφέρει. Στα θετικά, η χημεία μεταξύ των ηθοποιών, αλλά και το ακατανίκητο bromance των Statham και Stallone είναι το συστατικό που κρατάει όλο το εγχείρημα όρθιο, δεν είναι όμως πλέον αρκετό για να σώσει την κατάσταση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ταινίες. Επίσης, η χαρακτηριστική άνεση του Statham να κάνει κωμωδία μέσα από ατάκες αλλά και καταστάσεις σε συνεργασία με το υπόλοιπο καστ, σίγουρα ανήκει στα highlights της ταινίας.

Η 4η προσθήκη του franchise όμως πάσχει από αρκετές αδυναμίες. Αρχικά, το κακό CGI προκαλεί το μάτι σε βαθμό που είναι σχεδόν αδύνατο να το ξεπεράσεις μόλις το παρατηρήσεις, και, δυστυχώς, κάνει την εμφάνιση του συχνά στην οθόνη. Επιπρόσθετα, η πλοκή είναι παραγεμισμένη από κλισέ, ενώ η ιστορία είναι προβλέψιμη, ανέμπνευστη, χωρίς ανατροπές και εκπλήξεις. Αισθάνεσαι δηλαδή ότι η όλη κατάσταση έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο.

Ο ενθουσιασμός, το μεράκι αλλά και η αφοσίωση που υπήρχε προηγουμένως, μάλλον έχει χαθεί. Αυτό το σεναριακό μούδιασμα φυσικά επηρεάζει και τους χαρακτήρες της ιστορίας, όπως για παράδειγμα ο βασικός villain της. Ένας κακογραμμένος χαρακτήρας με ελλιπή ανάπτυξη κι εξέλιξη, με ένα ασαφές κίνητρο και στο τέλος, με μία αδιάφορη αποκάλυψη.

Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και με τους υπολοίπους χαρακτήρες, οι οποίοι πάσχουν κι αυτοί από βάθος, είναι ακραία μονοδιάστατοι και χωρίς κάποια ιδιαίτερη ουσία μέσα στην πλοκή.

Εκεί που θα περίμενε κανείς να δει την διαφορά, στις σκηνές δράσης δηλαδή, θα βρεθεί μπροστά σε κακογυρισμένες σεκάνς μαχών, χωρίς ιδιαίτερη ένταση και δημιουργικότητα, αλλά – όπως αναφέραμε πιο πάνω – και με αδύναμο CGI.

Δυστυχώς, το Expendables 4, είναι απογοητευτικό. Είναι μία ταινία που αποτυγχάνει σε κάθε επίπεδο. Δεν είναι διασκεδαστικό, δεν είναι συναρπαστικό, δεν είναι καν τόσο κακό που να το κάνει καλό. Είναι μία μετριότατη συνέχεια των προκατόχων της που θα προσελκύσει σίγουρα τους fans του franchise, θα απογοητεύσει όμως όσους θα αναζητήσουν λίγη απενοχοποιημένη απόλαυση και κάτι πιο ουσιαστικό. Σίγουρα δεν είναι η χειρότερη ταινία της φετινής χρονιάς, ανήκει όμως στις μεγαλύτερες απογοητεύσεις.