Tetris Review – Ο Taron Egerton πρωταγωνιστεί σε ένα απολαυστικό πολιτικό θρίλερ

Έκανε πρεμιέρα στο Apple TV+ στις 31 Μαρτίου
04 Απριλίου 2023 10:49
Tetris Review – Ο Taron Egerton πρωταγωνιστεί σε ένα απολαυστικό πολιτικό θρίλερ

Το Τetris θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Είναι εμπνευσμένο από το παζλ, δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 από τον Ρώσο προγραμματιστή Alexey Pajitnov κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτών και της Σοβιετικής Ένωσης.

Η ιδέα για τον σχεδιασμό του παιχνιδιού ήταν απλή και παράλληλα ακραία εθιστική για τους ανθρώπους της εποχής με αποτέλεσμα να πέσουν πάνω του τα βλέμματα αρκετών εταιριών του Δυτικού κόσμου που ήθελαν όσο τίποτα άλλο να αποκτήσουν τα δικαιώματα του παιχνιδιού. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα θρίλερ συναντήσεων και συζητήσεων μεταξύ Δύσης και Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Alexey Pajitnov, ο εμπνευστής και σχεδιαστής του παιχνιδιού δεν είχε το δικαίωμα να διαπραγματευτεί μόνος του με τις Δυτικές εταιρίες, καθώς η τότε κατάσταση που επικρατούσε στην Μόσχα, δεν επέτρεπε στον ίδιο να συνομιλεί απευθείας με τους εκπροσώπους των εταιριών. Έτσι, παραχώρησε τα δικαιώματά του στην κυβέρνηση της χώρας του.

Αρκετοί ήταν οι “παίκτες” που προσπάθησαν να έρθουν σε συμφωνία με τους Σοβιετικούς, όπως ο Henk Rogers της Bullet-Proof Software, ο οποίος ταξίδεψε στην Μόσχα ως εκπρόσωπος της Nintendo, ο Kevin Maxwell, CEO της Mirrorsoft, και ο Robert Stein, ένας πωλητής λογισμικού για την εταιρεία Andromeda Software με έδρα το Λονδίνο.

Η ταινία του Jon S. Baird που έκανε πρεμιέρα στο Apple TV+ στις 31 Μαρτίου, μας αφηγείται την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία ενός θρυλικού βιντεοπαιχνιδιού που λατρεύτηκε από γενιές και γενιές εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο σκηνοθέτης της βιογραφικής ταινίας του 2018, Stan & Ollie, με πρωταγωνιστές τους Steve Coogan και John C. Reilly, επιστρέφει με ένα ακόμη φιλμ που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Όπως μας έχει δείξει και στο παρελθόν, έχει έναν ιδιαίτερο αλλά απλοϊκό τρόπο να μας παρουσιάζει αληθινές ιστορίες εστιάζοντας πάντα στα πρόσωπα αλλά και τις θυσίες που απαιτούνται για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Στην ταινία θα δείτε μεταξύ άλλων τους Taron Egerton ως Henk Rogers, Toby Jones ως Robert Stein, Sofya Lebedeva ως Sasha, Ben Miles ως Howard Lincoln, Rick Yune ως Larry, Roger Allam ως Robert Maxwell, Mezi Atwood ως Extra, Greg Kolpakchi ως Boris the KGB man, Anthony Boyle ως Kevin Maxwell, Matthew Marsh ως Mikhail Gorbachev, Miles Barrow ως Dennis Jackson, Ieva Andrejevaite ως Nina Pajitnov, Togo Igawa ως Hiroshi Yamauchi, Moyo Akandé ως Lincoln's Executive Secretary και την Sharon Young ως Nintendo Legal Advisor.

Η αλήθεια είναι ότι το Tetris δεν είναι μία κλασσική biopic ταινία. Ο τίτλος της ταινίας είναι Tetris, σημάδι που μας δείχνει ότι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας θα είναι το παιχνίδι και όχι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Πράγματι, αυτό που καταφέρνει ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με τον σεναριογράφο της είναι να μας παρουσιάσει μέσα από χαρακτήρες-κλειδιά την αγωνιώδη πορεία του παιχνιδιού προς ένα ευρύτερο κοινό, ξεπερνώντας εμπόδια και αδιέξοδα που για την εποχή που διαδραματίζεται έμοιαζαν αξεπέραστα. Ποιος θα περίμενε άλλωστε μία ταινία για τα δικαιώματα ενός βιντεοπαιχνιδιού θα μπορούσε να είναι τόσο απολαυστική και ενδιαφέρουσα;

Κι όμως, μέσα από έξυπνα σκηνοθετικά ευρήματα, έχοντας για σύμμαχο ένα καλό σενάριο, η ταινία από τα πρώτα κιόλας λεπτά κρατάει τα μάτια του θεατή κολλημένα στην οθόνη, ενώ παράλληλα επεξηγεί με διασκεδαστικό και κατανοητό τρόπο τους χαρακτήρες που θα έρθουν σε σύγκρουση στο υπόλοιπο της ιστορίας.

Αποφεύγοντας τις υπερβολές, και με την σωστή δόση των κωμικών και δραματικών στοιχείων, η ταινία δε χάνει καθόλου από τον ρυθμό και την έντασή της. Στις ερμηνείες, τόσο ο Taron Egerton όσο και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, προσδίδουν μία έξτρα ποιότητα στο πόνημα του Baird.

Εν κατακλείδι, το Tetris είναι ένα πολιτικό θρίλερ, εύπεπτο, γρήγορο και άκρως διασκεδαστικό. Θεματικά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει κάτι αξιοσημείωτο να παρουσιάσει, ωστόσο, αυτό που σίγουρα πετυχαίνει είναι ο τρόπος που μεταδίδει στον θεατή, πάντα με απώτερο σκοπό το κέρδος, την επιμονή, τον ενθουσιασμό, αλλά και το όραμα των κεντρικών χαρακτήρων να προωθήσουν στον υπόλοιπο κόσμο το θρυλικό βιντεοπαιχνίδι.