The Handmaid's Tale Season 5 Review: Επιστροφή στην θεοκρατική δικτατορία του Gilead

Μια στροφή-σεζόν πριν το φινάλε
15 Νοεμβρίου 2022 13:52
The Handmaid's Tale Season 5 Review: Επιστροφή στην θεοκρατική δικτατορία του Gilead

Σύμφωνα με το Hulu, το τέλος του The Handmaid's Tale θα έρθει με την 6η σεζόν. Η πολυβραβευμένη σειρά θα ολοκληρώσει την ιστορία της June για τα όσα έζησε μέσα στη δυστοπική θεοκρατία του Gilead, μετά από 7 σχεδόν χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη σεζόν είχε να μας προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία. Κάποια από αυτά ήταν η μεγάλη ευκολία να σε γραπώνει συναισθηματικά μέσα από τους -σχεδόν ανατριχιαστικούς- διαλόγους αλλά και με την βοήθεια των συγκλονιστικών ερμηνειών σε συνδυασμό παράλληλα με την υποβλητική ατμόσφαιρα και μουσική. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν την σειρά μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν δηλαδή σκηνές, σεκάνς ολόκληρες, που προκαλούν μία μίξη συναισθημάτων, ανατριχίλας, τρόμου, μία εξουθενωτική αίσθηση φόβου και ανασφάλειας, και με μία γενικευμένη απειλή η οποία υπάρχει διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Ο δημιουργός της σειράς, Bruce Miller, αντλεί έμπνευση από το ομώνυμο βραβευμένο δυστοπικό μυθιστόρημα της Margaret Atwood που γράφτηκε το μακρινό 1985. Παρέα με την Elisabeth Moss, συμμετέχει ένα αξιόλογο cast ηθοποιών όπως οι: Bradley Whitford, Yvonne Strahovski, Max Minghella, O-T Fagbenle, Samira Wiley, Ann Dowd, Madeline Brewer, Amanda Brugel, και Sam Jaeger.

Η επίσημη σύνοψη της 5ης σεζόν αναφέρει τα εξής: Η June αντιμετωπίζει τις συνέπειες της δολοφονίας του διοικητή Waterford, ενώ παλεύει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα και τον σκοπό της. Η χήρα Serena προσπαθεί να αυξήσει το προφίλ της στο Τορόντο, καθώς η επιρροή του Gilead θέλει να απλωθεί προς τον Καναδά. Ο Διοικητής Lawrence συνεργάζεται με τον Nick και την Aunt Lydia καθώς προσπαθεί να μεταρρυθμίσει το Gilead και να ανέβει στην εξουσία. Η June, ο Luke και η Moira πολεμούν το Gilead από απόσταση καθώς συνεχίζουν την αποστολή τους να σώσουν και να επανενωθούν με τη Hannah.

Στην προτελευταία σεζόν λοιπόν, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 14 Σεπτεμβρίου και φινάλε στις 9 Νοεμβρίου, η πλοκή ουσιαστικά επικεντρώνεται στην σκληρή μάχη μεταξύ δυο γυναικών, ή καλύτερα, δυο εντελώς διαφορετικών κόσμων. Μετά και το ανατρεπτικό τελευταίο επεισόδιο της προηγούμενης σεζόν, η αντιμαχία της June με την Serena, έχει φτάσει στο πιο επικίνδυνο μονοπάτι. Κάποιος φυσικά θα μπορούσε να δυσανασχετήσει με το γεγονός ότι μία σειρά που αφορούσε την κατάρρευση της δημοκρατίας, μετατρέποντας την κοινωνία σε μία σκληρή θεοκρατική δυστοπία, με μοναδικό στόχο την στέρηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των γυναικών, έχει συρρικνωθεί θεματικά δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στην σύγκρουση δυο χαρακτήρων της ιστορίας. 

Βέβαια, η σύγκρουση αύτη δεν είναι καθόλου αδιάφορη. Αυτό οφείλεται φυσικά στο εξαιρετικό γράψιμο των συγγραφέων. Στήνουν την συγκεκριμένη μάχη με έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό από τα πρώτα επεισόδια της σειράς και πλέον έχει φτάσει η ώρα να εκπληρώσουν τις προσδοκίες που οι ίδιοι έχουν χτίσει. Το The Handmaid’s Tale άλλωστε, δεν φημίζεται για την γρήγορη και κοφτερή ταχύτητα του.

Λειτουργούσε πάντα με ένα υπνωτιστικό τέμπο και άφηνε την απειλή να υποβόσκει κάτω από ψεύτικα χαμόγελα και έντονα βλέμματα. Ιδιαίτερα, όταν η μοίρα των χαρακτήρων, κρέμονταν από ένα λεπτό σκοινί. Έτσι, με το έξυπνο αυτό στυλ γραφής, το δράμα σταδιακά έφτανε σε κορύφωση, ανταμείβοντας τους υπομονετικούς θεατές του.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου κλίματος φυσικά, δεν οφείλεται μονάχα στους συγγραφείς, αλλά και στις ερμηνείες των ηθοποιών που για ακόμη μία χρονιά είναι συγκλονιστικές και κρατάνε όλο το οικοδόμημα σε υψηλά επίπεδα. Το έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν άλλωστε ότι η Elisabeth Moss, στον ρόλο της June Osborne, παραδίδει μία μοναδική παράσταση.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Ένας από τους λόγους που η σειρά δεν χάνει ποτέ από την δραματικότητα της είναι η αφοσίωση που έχουν δείξει αυτοί οι άνθρωποι στους ρόλους αλλά και η χημεία που υπάρχει μεταξύ τους μπροστά από τις κάμερες.

Κλείνοντας, η 5η σεζόν του The Handmaid’s Tale, σε αντίθεση με την 4η, καταφέρνει να αποφύγει την αισθητική της σαπουνόπερας αλλά και του μελό από την ιστορία της. Κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή σε ικανοποιητικά επίπεδα, με έντονες συγκινησιακές στιγμές στην εξέλιξη της πλοκής, λυτρωτικές για κάποιους χαρακτήρες ενώ, τιμωρητικές για κάποιους άλλους. Πλέον, με τους φαν της σειράς να αδημονούν για την συνέχεια, περιμένουμε να μάθουμε την επίσημη ημερομηνία της πρεμιέρας της 6ης και τελευταίας σεζόν της.