Dark Souls Remastered Review

Dark Souls Remastered Review

25 Ιουνίου 2018 08:42
Η απόλυτη νοσταλγική άβυσσος

Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα Souls παιχνίδια έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή κατηγορία, ή καλύτερα, είδος παιχνιδιών από μόνα τους. Γιατί έκαναν πολύ απλά μία σημαντική κίνηση. Σεβάστηκαν τον παίκτη. Τα Dark Souls παιχνίδια εκτιμούν πως ένας παίκτης, εφόσον έχει την απαραίτητη θέληση μπορεί να επιτεύξει τα πάντα. Είναι ικανός να ξεπεράσει το κάθε εμπόδιο, την κάθε αναποδιά που θα του τύχει και να συνεχίσει να προχωρά μπροστά μέχρι το τέλος. Χωρίς να σταματά, χωρίς να πτοείται. Του διδάσκει πως γονατιστός δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τίποτα και πως δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να τον βοηθήσει παρά μόνο ο ίδιος του ο εαυτός. Και φυσικά, το πείσμα του.

Αυτά είναι τα Souls παιχνίδια. Παιχνίδια τα οποία έχουν καταφέρει να κερδίσουν μία μεγάλη μερίδα της gaming κοινότητας και παρά την εφιαλτική τους δυσκολία, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να τους ταξιδεύουν, ή μάλλον, να τους βασανίζουν. Το εγχείρημα του Miyazaki πως οι παίκτες θέλουν την πρόκληση αλλά συνάμα και την ανταμοιβή, τελικά, απέδωσε. Αυτό το συναίσθημα νίκης στην Souls σειρά νομίζω το έχω αισθανθεί σε απειροελάχιστα παιχνίδια. Η νίκη απέναντι σε ένα boss που ένας παίκτης πολέμησε για ατελείωτες ώρες τον κάνει να αισθάνεται ανίκητος. Εκτός του Demon's Souls, ουσιαστικά τον πατέρα των “Souls” παιχνιδιών που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στο PlayStation 3, το 2011 ο Hidetaka Miyazaki μαζί με την From Software μας σύστησε στο πρώτο κεφάλαιο της Souls σειράς. Το Dark Souls. Ένα εφιαλτικό παιχνίδι, αφιλόξενο γεμάτο σκότος και μελαγχολία. Ένα παιχνίδι που ήταν τόσο άδικο, αλλά και τόσο δίκαιο δημιουργώντας το δικό του μοναδικό genre που γέννησε ακόμη δύο παιχνίδια οδηγώντας σε μία φανταστική τριλογία. Ένας τίτλος που παρόλα τα προβλήματα του και τα "αγκάθια" του εδραίωσε για τα καλά το Souls όνομα και απέκτησε την δική του μοναδική ταυτότητα.

Μετά από τόσα χρόνια, η From Software αποφάσισε εν τέλει να ακολουθήσει και αυτή την μοδάτη Remastered φιλοσοφία και να βελτιώσει όσο περισσότερο μπορεί το παιχνίδι που όλοι αγαπήσαμε, δίνοντας έτσι την πολύτιμη ευκαιρία και στους παλιούς να ζήσουν μία ανανεωμένη από τεχνικής άποψης εμπειρία, αλλά και σε νέους που δεν είχαν την ευκαιρία στο παρελθόν να ασχοληθούν με την σειρά της Bandai Namco. Αναμφίβολα, αυτό που θα μπορούσε να κάνει καλύτερο το πρώτο κεφάλαιο της σειράς ήταν μικρά ρεκτιφιέ στην μηχανή του ώστε να λειτουργεί άψογα και απροβλημάτιστα. Και αυτό ακριβώς έκανε. Αρχικά, το πρώτο και κυριότερο που επηρεάστηκε από την remastered μεταχείριση είναι ο τεχνικός τομέας. Η ανάλυση πλέον έχει αυξηθεί στα 1080p στις απλές κονσόλες με απροβλημάτιστα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αντίστοιχα στα PS4 Pro και Xbox One X έχουμε μεγαλύτερη ανάλυση που φτάνει τα 1800p. Όσον αφορά το framerate απειροελάχιστες φορές συνάντησα κάποια μικρά frame drops που σας υπόσχομαι ήταν σχεδόν ασήμαντα και πολλοί δεν πρόκεται να δώσουν σημασία. Με λίγα λόγια η επίσκεψή σας πλέον στην Blightown θα είναι απολαυστική, όσον αφορά το τεχνικό της μέρος, αφήνοντας έξω τους δαίμονες που θα απειλούν το μονοπάτι σας.

Ελάχιστες βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο gameplay κομμάτι με μικρές αλλαγές εδώ και εκεί που κάνουν την ζωή του παίκτη ελάχιστα πιο εύκολη. Για παράδειγμα ορισμένα αντικείμενα όπως το Dried Finger μπορούν να αποκτηθούν σχεδόν από την αρχή του παιχνιδιού, ενώ ο co-op τομέας μιμήθηκε το Dark Souls 3 απορροφώντας όλα του τα θετικά. Με λίγα λόγια, το co-op με τους φίλους σας πλέον είναι φιλικό και άμεσο και εφόσον έχετε άπλετα humanities το μόνο που μένει είναι να θέσετε το password της επιλογής σας και είστε έτοιμοι. Μην έχετε την εντύπωση πως επειδή είναι remastered η δυσκολία του παιχνιδιού έχει αλλάξει γιατί. Όχι! Παραμένει ίδια, σκληρή και ανελέητη, σεβόμενη την Trial and Error φιλοσοφία. Για να κερδίσετε κάτι θα πρέπει πρώτα να παλέψετε. Τέλος, το Remastered πακέτο φέρει μαζί του και το DLC προσφέροντας την πληρέστερη εμπειρία. Το Online κομμάτι όσον αφορά το PvP παραμένει ίδιο και πολλές φορές...κουτό. Η ποιότητα συνδέσεων ναι μεν έχει δει τρομερή βελτίωση, όμως διάφορες ιδιαιτερότητες ας πούμε όπως τα chain-backstabs υπάρχουν εκεί για να τα εκμεταλλευτείτε. Αυτό που ίσως ευχαριστήσει κάποιους παίκτες είναι πως πλέον η αλλαγή στα covenants πραγματοποιείται μέσω bonfires και δεν θα χρειαστεί να κάνετε warp από σημείο σε σημείο.

Το μόνο που έμεινε να αναλύσω για το Remastered πακέτο είναι ο οπτικοακουστικός τομέας. Εφόσον αναλύσεις και framerate σας τα ανέφερα πιο πάνω, το μόνο που μένει είναι το συνολικό αποτέλεσμα στα μάτια του παίκτη. Εγώ, το ίδιο ρίγος, τον ίδιο ενθουσιασμό που ένιωσα το 2011 συνεχίζω να νιώθω και τώρα. Τα μουντά περιβάλλοντα του παιχνιδιού με το έξοχο level design και τα όμορφα γραφικά παραδίδουν ένα αριστουργηματικό αποτέλεσμα που η Remastered εμπειρία πολλαπλασιάζει. Καθ'όλη την διάρκεια ενασχόλησης μου με το παιχνίδι δεν συνάντησα κάποιο σημαντικό bug ή glitch άξιο αναφοράς στο παρόν κείμενο. Τέλος, η FromSoftware πρόσθεσε και μερικά νέα εφέ στο παιχνίδι. Οι παρατηρητικοί θα δουν οπτικές αλλαγές στα fog walls, στην φωτιά του bonfire και σε διάφορα ακόμη ξόρκια και miracles. Όμως, ομολογώ πως αν δεν ήξερα για τις προαναφερθείσες αλλαγές ίσως να μην έδινα σημασία.

Συνοψίζοντας : Το Dark Souls Remastered αποτελεί το απόλυτο πακέτο αγοράς είτε για βεταράνους της σειράς είτε για νέους παίκτες. Το πόνημα του Miyazaki έχει τις απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις προσκαλώντας για ακόμη μία φορά τον παίκτη στον σκοτεινό του κόσμο. Η 1080p ανάλυση και τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο προσφέρουν την απόλυτη Souls εμπειρία, ενώ οι κάτοχοι των δυνατότερων κονσολών μπορούν να έχουν μία πλουσιότερη -πάντα από τεχνικής μεριάς- εμπειρία. Πλουσιότερο το όλο σύνολο κάνουν και τα particles στα ξόρκια και στα fog walls. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που θα έχουν τους προβληματισμούς τους. Σίγουρα θα ήθελαν μερικές ακόμη βελτιώσεις και στο gameplay και στο όλο σύνολο αλλά εγώ θεωρώ πως το Remastered κάνει σωστά την δουλειά του. Βελτιώνει ακριβώς τα πράγματα που έχρηζαν βελτίωσης χωρίς να αλλάζει την ταυτότητα του παιχνιδιού που όλοι αγαπήσαμε. Επομένως, φορέστε το Havel δαχτυλίδι σας, γεμίστε το Estus Flask σας και "βουτήξτε" για ακόμη μία φορά στον "όμορφα φρικιαστικό" κόσμο του πρώτου Dark Souls.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : FromSoftware
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Hellas
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 2018-05-25