Ήμασταν πάνω από δύο ημέρες «κολλημένοι» στη Νεβάδα, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς θέλει το παιχνίδι να κάνουμε. Ψάχναμε, ψάχναμε αλλά τζίφος. «Αλέκο, φέρε το χειριστήριο» είπα στον αδερφό μου. «Θα κάνω πως είμαι άρρωστος. Όσο λείπεις στο φροντιστήριο, θα το βρω, στο υπόσχομαι» του έγνεψα με αποφασιστικό ύφος. Με όλες μου τις αισθήσεις και το 100% της συγκέντρωσής μου στο παιχνίδι, κατάφερα τελικά να βρω τον…άτιμο το μοχλό που κρυβόταν στα κελιά και επέτρεψε στη Lara να αποδράσει με την γουρούνα. Το Tomb Raider III ήταν ένα βήμα πιο κοντά στον τερματισμό του και εμείς ένα βήμα πιο κοντά στην κάθαρση. Αλλά αυτά ήταν άλλες εποχές. Τώρα ζούμε στο 2015. Τα παιχνίδια δεν είναι έτσι. Είναι εύπεπτα, εύκολα, στοργικά με τον παίκτη, δεν τον ταλαιπωρούν, τον παίρνουν από το χεράκι, δε θέλουν να τον νευριάζουν και γενικά τον αγαπάνε πολύ βρε παιδί μου. Τι καλά που είναι τα σημερινά παιχνίδια;
Πριν συνεχίσω με το κείμενο επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Πρώτον, διαβάζετε την άποψη κάποιου που την Lara μόνο τατουάζ δεν την έχει στο σώμα του και που έχει αγαπήσει τη σειρά από τα γεννοφάσκια της. Και δεύτερον, είμαι από αυτούς που θεωρούν το reboot της Lara του 2013 ένα ιδιαίτερα αποπροσανατολισμένο παιχνίδι, που προσπαθεί να πετύχει πολλαπλούς στόχους, με μία σφαίρα. Το πρώτο παιχνίδι (έτσι θα αναφέρομαι στο reboot του 2013 και όχι, φυσικά στο πρώτο Tomb Raider των 90s) νοίκιασε μηχανισμούς από το Uncharted, το οποίο είχε νοικιάσει μηχανισμούς από τα παλαιότερα, σωστά, Tomb Raider. Βέβαια, στα νοικιάσματα μπήκαν στοιχεία που άλλαξαν ριζικά την εικόνα των παιχνιδιών, τόσο της Naughty Dog, όσο και της Crystal Dynamics. Στο Uncharted, αυτά τα στοιχεία δε με χάλασαν και θεωρώ ότι του ταίριαζαν πολύ. Αναφέρομαι στο ανάλαφρο ύφος, στο αισθητά πιο Hollywood σκηνικό, στην πολύ απλοϊκή γραμμική δομή και γενικά στο πιο «ποπ κορν» του πράγματος. Στο Tomb Raider όμως μου έκατσαν στο λαιμό.
Το πρώτο παιχνίδι, λοιπόν, αν και γνώρισε εξαιρετική επιτυχία και έβαλε στα ταμεία της Square Enix μπόλικο ρευστό, βρήκε μια μεγάλη μερίδα φανατικών της Βρετανίδας τυχοδιώκτριας απέναντί του. «Που είναι η παλιά καλή Lara;», «Που είναι η εξερεύνηση;», «Που είναι οι γρίφοι;» γκρίνιαζαν προς τους δημιουργούς. Στην πορεία προέκυψε το Rise of the Tomb Raider, το οποίο πέρασε από κύματα που αφορούν κυρίως την αποκλειστικότητά του στο Xbox One. Για να τελειώνω και με αυτό, ο τίτλος κυκλοφορεί τώρα στο Xbox One και αναμένεται να εμφανιστεί στα PS4 και PC το 2016.
Το στούντιο ανάπτυξης, ισχυριζόμενο ότι λαμβάνει το feedback του κοινού, υποσχέθηκε ένα sequel, το οποίο αφενός θα κρατάει του μηχανισμούς του reboot, αφετέρου θα ενσωματώνει στοιχεία που μας είχαν λείψει, όπως καλύτερα Tombs, περισσότερη εξερεύνηση και πιο ουσιαστικούς γρίφους. Δε θέλω να σας απογοητεύσω από τόσο νωρίς στο κείμενο, αλλά νομίζω ότι φάγαμε όλοι μας ένα οικτρό δούλεμα. Εκ πρώτης όψεως, και με όλα τα βίντεο και τις συνεντεύξεις που έχουμε δει έως σήμερα για το Rise of the Tomb Raider, η προσπάθεια για αλλαγή και βελτίωση από πλευράς Crystal Dynamics, είναι εντυπωσιακή. Στην πράξη, όμως, αυτό που διαπίστωσα εγώ ασχολούμενος περίπου 20 ώρες με το παιχνίδι (οι τίτλοι τέλους έπεσαν στις 15 ώρες), είναι ότι μιλάμε για πασαλείμματα και πράγματα που απλά μπήκαν για να μπουν και να διεκδικήσουν δάφνες και χειροκροτήματα, αλλά σε τελική ανάγνωση είναι βιαστικά δοσμένα και ρηχά στο αποτέλεσμα.
Αυτό που μου έκανε όμως ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση είναι το γεγονός ότι το παιχνίδι, στο gameplay δεν έχει αλλάξει καθόλου. Οι προσθήκες και οι βελτιώσεις είναι λίγες και πολλές φορές αδιάφορες. Γενικότερα μου έδωσε την εντύπωση ότι έπαιξα το ίδιο παιχνίδι, σε ένα λιγάκι αλλαγμένο περιβάλλον. Μάλιστα έγινε χρήση παρόμοιων σκηνικών, παρόμοιων μαχών με bosses και παρόμοιων γρίφων με το πρώτο παιχνίδι, σε βαθμό παρεξήγησης. Αν κάπου έγινε ουσιαστική δουλειά, είναι στον τεχνικό τομέα μιας και θεωρώ πως το Rise of the Tomb Raider είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα –οπτικά- παιχνίδια που έχουν περάσει από την τηλεόρασή μου.
Νιώθοντας ότι έχω πολλά, όμως να σας πω και να σας δείξω, μέσω ενός video review, ίσως να καταφέρω να μην παρεξηγηθώ, οπότε αποφάσισα να καταθέσω την ολοκληρωμένη μου κριτική στο εκτενές βίντεο που ακολουθεί.
VIDEO REVIEW
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.