Fall Guys: Ultimate Knockout Review – Μια διασκεδαστική και άκρως εθιστική battle royale εμπειρία

Fall Guys: Ultimate Knockout Review – Μια διασκεδαστική και άκρως εθιστική battle royale εμπειρία

13 Αυγούστου 2020 13:12
There can be only one!

Σίγουρα τα battle royale παιχνίδια γιγαντώθηκαν στη γενιά που διανύουμε, κερδίζοντας μια σημαντική μερίδα παικτών. Άλλα με καρτουνίστικο στιλ, άλλα πιο σοβαρά, πάντα ανάλογα με το κοινό που απευθύνονται, «προσηλύτισαν» και καλώς ή κακώς δημιούργησαν μια νέα γενιά παικτών που αναζητά τον ενθουσιασμό της μάχης στα multiplayer πεδία και τη συγκίνηση που προσφέρει η κορυφή, όντας ο τελευταίος επιζών. Μια άλλη κατηγορία, πολύ πριν τα battle royale, ήταν τα family party-games, τα οποία για δεκαετίες (επί εποχές Nintendo 64) τραβούσαν το ενδιαφέρον, αφού πρόσφεραν την ανέμελη, χωρίς πολύπλοκους μηχανισμούς διασκέδαση, στα τοπικά αρχικά δίκτυα κι αργότερα φυσικά διαδικτυακά.

Η γνωστή «κάφρικη», λοιπόν, εκδότρια εταιρία Devolver Digital, μαζί με το Mediatonic -ένα στούντιο που ειδικεύεται σε κυρίως mobile και web παιχνίδια-, φαίνεται πως μελέτησαν αρκετά τα προαναφερθέντα genres, καταλήγοντας σε μια πανέξυπνη ιδέα που συνδυάζει και τα δύο, αντλώντας παράλληλα έμπνευση από τηλεοπτικά δημοφιλή show, όπως «Το Κάστρο του Τακέσι». Έτσι, παντρεύοντας το «παιχνιδιάρικο» στυλ, την άκρως γελοία εμφάνιση και το θεοπάλαβο gameplay, το Fall Guys: Ultimate Knockout έγινε πραγματικότητα.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει 24 ευφάνταστες πίστες, κατά τις οποίες 60 παίκτες διαγωνίζονται ταυτόχρονα σε μια σειρά από 5 matches, με στόχο να κερδίσουν στον τελικό γύρο την πολυπόθητη κορώνα και να στεφθούν νικητές. Οι παίκτες λαμβάνουν μέρος σε τυχαίες ατομικές, αλλά και ομαδικές δραστηριότητες, όμως μη γελιέστε, μπορεί να παίξετε ακόμα και να συνεργαστείτε με τυχαίους παίκτες ή με 4 φίλους σας που θα καλέσετε στο lobby, όμως στο τέλος μπορεί να υπάρξει μόνο ένας! Κι αν νομίζετε ότι το «fair play» αποτελεί κανόνα στο Fall Guys, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσετε, γιατί αν πραγματικά θέλετε να προκριθείτε, θα πατήσετε στη κυριολεξία επί πτωμάτων ή μπορεί «κατά λάθος» να σπρώξετε έναν φίλο σας στο κενό ώστε να απορριφθεί, εννοείται φυσικά, εντελώς…τυχαία!

Highlight αποτελεί το επιτηδευμένα απλοϊκό του gameplay, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε άλμα για να προσπεράσετε εμπόδια ή άλλους παίκτες που βρίσκονται από κάτω σας, να βουτήξετε/κουτουλήσετε με το κεφάλι σας εμπόδια, αντικείμενα ή αντιπάλους και τέλος να γραπώσετε αντικείμενα και πλατφόρμες για να σκαρφαλώσετε ή άλλους παίκτες που ας πούμε βρίσκονται μπροστά σας λίγο πριν την γραμμή τερματισμού προκειμένου να τους πάρετε τη θέση! Ναι, μπορείτε να κάνετε ελεύθερα όλες αυτές τις «καφρίλες» και να βάλετε σε εφαρμογή όλες τις πανούργες στρατηγικές που μπορεί να σκέφτεστε. Μόνο να θυμάστε πως όταν συνήθως κάποιος σκάβει τον λάκκο του αλλουνού, (ειδικά) στο Fall Guys σίγουρα αργά ή γρήγορα θα πέσει ο ίδιος μέσα…

Τα αρχικά αγωνίσματα έχουν να κάνουν κυρίως με αγώνες δρόμου, στους οποίους θα πρέπει να τρέξετε μέχρι τον τερματισμό. Οι πίστες αυτές φέρουν διάφορα εμπόδια. Αιωρούμενες σφαίρες ή ανεμιστήρες που αν δεν υπολογίσετε σωστά θα σας εκσφενδονίσουν πίσω ή στα πλάγια, αναγκάζοντάς σας να επαναλάβετε την διαδρομή ή αν είσαστε τόσο τυχεροί θα σας στείλουν μπροστά, δίνοντάς σας προβάδισμα.

Θα συναντήσετε εμπόδια όπως ράβδους που πρέπει να κάνετε άλμα, πλατφόρμες που στριφογυρίζουν, τεράστιες τραμπάλες που ανεβοκατεβαίνουν και χρειάζονται ισορροπία, πλατφόρμες γεμάτες γλίτσα με εμπόδια που πηγαινοέρχονται ή γιγαντιαία φρούτα να έρχονται καταπάνω σας και να πρέπει να τα αποφύγετε για να μη σας παρασύρουν σαν τις κορύνες του μπόουλινγκ, πόρτες και τείχη που πρέπει να κουτουλήσετε με το κεφάλι για να σπάσουν, χωρίς να ξέρετε ποια σπάνε και ποια όχι, πατώματα στα οποία πρέπει να ανακαλύψετε ποιο είναι το σωστό μονοπάτι για να μη πέσετε στο κενό, όπως επίσης και πλατφόρμες στις οποίες θα πρέπει να απομνημονεύσετε τις εικόνες που δείχνουν και να πατήσετε την κατάλληλη στιγμή την εικόνα που εμφανίζει η κεντρική οθόνη, για να μη κάνετε μπάνιο στη ροζ γλίτσα. Κάποια από αυτά τα αγωνίσματα διαθέτουν checkpoints, δίνοντάς σας έτσι πολλαπλές ευκαιρίες μέχρι να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των προκριθέντων ή μέχρι να λήξει ο διαθέσιμος χρόνος, ενώ σε άλλα το elimination είναι άμεσο.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα ομαδικά αγωνίσματα, τα οποία χωρίζουν σε 3 ή 4 ομάδες, ανάλογα τον αριθμό των παικτών που έχουν προκριθεί, βάζοντάς τους να διαγωνιστούν μεταξύ τους σε αγωνίσματα κατά τα οποία θα προκριθεί η ομάδα με τους περισσότερους πόντους. Αυτά τα αγωνίσματα ποικίλουν και έχουν να κάνουν με διάφορες κατηγορίες, όπως το να κυνηγήσετε και να συλλέξετε αυγά στη φωλιά σας ή να κλέψετε αυτά της αντίπαλης ομάδας, να συγκεντρώσετε ουρές κλέβοντας αυτές των άλλων παικτών ή διατηρώντας τις δικές σας, να μολύνετε τους ανταγωνιστές σας ή να προσπαθήσετε να μη μολυνθείτε ο ίδιος, να καταφέρει η ομάδα σας να φτάσει μια μπάλα στο τέρμα πριν τους άλλους ή μέσα σε έναν ορισμένο χρόνο να κρατήσετε κάποιες μπάλες όσο το δυνατών περισσότερο στα σύνορα της ομάδας σας, ακόμα και να παίξετε ένα γελοίου τύπου ποδόσφαιρο αλά Rocket League, κατά το οποίο θα πρέπει να κουτουλήσετε ή να σπρώξετε μια γιγαντιαία μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης αμάδας.

Η Mediatonic έχει φροντίσει τόσο στα ατομικά όσο και στα ομαδικά αγωνίσματα να σας κάνει τη ζωή δύσκολη, αφού όλες οι πίστες είναι γεμάτες εμπόδια που στριφογυρίζουν, αιωρούνται ή έρχονται καταπάνω σας, πατώματα γεμάτα γλίτσα που γλιστράνε, εξαφανίζονται ή πέφτουν, δοκούς που απαιτούν ισορροπία κ.α. Το ξεκαρδιστικό ωστόσο της υπόθεσης είναι οι ίδιοι οι αλά Minions χαρακτήρες που ελέγχετε, αφού οποιοδήποτε σκούντημα, σπρώξιμο ή ποδοπάτημα, όταν για παράδειγμα 40 άτομα πρέπει να περάσουν από την ίδια μικρή πόρτα, έχει ως αποτέλεσμα να σας κάνει να πέσετε, να ποδοπατηθείτε και να χάσετε τον ρυθμό σας. Αυτό, θέλοντας και μη, σας ωθεί στο να λειτουργήσετε πονηρά, αφού αν έχετε την ευκαιρία να γραπώσετε τον προπορευόμενο πάνω σε έναν δοκό ισορροπίας προκειμένου να μη πέσετε, θα το κάνετε δίχως πολύ σκέψη. Όπως κι αν έχει, όταν μείνει μια τελευταία θέση πριν τη γραμμή τερματισμού, πραγματικά θα το σκεφτείτε πολύ να τον τσακώσετε και να του πάρετε τη θέση; Νομίζω όχι!

Το γεγονός πως σας δίνεται η ευκαιρία να σαμποτάρετε τους αντιπάλους σας, είτε παίζετε ατομικά είτε ομαδικά, είναι αυτό που κάνει το Fall Guys τόσο αστείο, διασκεδαστικό και προσιτό σε όλους, γιατί εκτός από τα skills, μεγάλο ρόλο παίζει και ο παράγοντας τύχη. Το γεγονός ας πούμε ότι είχα τη δυνατότητα να αφήσω την ομάδα μου να σπρώχνει τη μπάλα προς το τέρμα, πηγαίνοντας να εμποδίσω την αντίπαλη ομάδα απ’ το να φτάσει τον στόχο της ή να σπρώξω έναν συμπαίκτη για να δω αν το πάτωμα θα εξαφανιστεί ή όχι για να περάσω εγώ με ασφάλεια, μου πρόσφερε αρκετές ώρες άφθονου γέλιου και διασκέδασης. Ακόμα κι αν έχανα ωστόσο, δεν είχα περιθώρια να εκνευριστώ, γιατί εκτός ότι μπορούσα να παρακολουθήσω τους συμπαίκτες μου μέχρι τον τερματισμό, δίνοντάς τους πληροφορίες ή να τους καθοδηγήσω, μπορούσα εναλλακτικά να κάνω quit και να μπω άμεσα σε επόμενο match.

Ο τελικός, ωστόσο, πάντα έχει ατομικό χαρακτήρα, αφού μόνο ένας παίκτης έχει τη δυνατότητα να κερδίσει την κορώνα του νικητή. Μπορείτε να φανταστείτε, λοιπόν, τι θα συμβεί αν πάτε τελικό με τους φίλους σας στο ίδιο lobby. Σε κάθε γύρο οι παίκτες κερδίζουν πόντους και ανεβάζουν level, ξεκλειδώνοντας διάφορα κοσμητικά καλούδια, όπως στολές, χρώματα, τατουάζ και emotes, τα οποία αλλάζουν με τη μέρα ή την ώρα. Το Level Up φυσικά δεν αναβαθμίζει τις ικανότητες του παίκτη ωστόσο, κάτι που είναι λογικό, αφού η ισορροπία θα πήγαινε περίπατο. Επίσης, σε κάθε γύρο ανεξάρτητα αν κάποιος κερδίσει ή χάσει, συλλέγει Kudos (το in-game νόμισμα), με τα οποία μπορεί να αγοράσει κάποια από τα προαναφερθέντα καλούδια.

Όσον αναφορά τα καλούδια αυτά, κάποια όπως είπαμε ξεκλειδώνουν με το Level Up, το οποίο αυτή τη στιγμή φτάνει μέχρι το 40, είτε πληρώνοντας με Kudos ή πραγματικά χρήματα. Ναι, τα microtransactions κάνουν σαφώς την εμφάνισή τους, προσφέροντας έτοιμα πακέτα με στολές ή Kudos για να κάνετε τις in-game αγορές σας. Ωστόσο, είναι προαιρετικά και σε καμιά περίπτωση δεν ακολουθούν το μοντέλο pay-to-win.

Κυρίως απευθύνονται στους ανυπόμονους που θέλουν να φορέσουν την αστεία για παράδειγμα στολή του hot dog, την οποία έτσι κι αλλιώς θα κερδίσουν κάποια στιγμή αν αφιερώσουν χρόνο στο παιχνίδι. Για να τα λέμε όλα όμως, μέχρι κι εγώ μπήκα στον πειρασμό, παρόλο που δεν έχω αγοράσει ποτέ τέτοιο περιεχόμενο, γιατί περιείχαν κάποιες στολές που είχαν αφαιρεθεί κι έπρεπε να περιμένω να ξανακάνουν τον κύκλο τους προκειμένου να ξαναεμφανιστούν στο store. Πόσο μάλλον οι μικρότερες ηλικίες που είναι αρκετά πιο επιρρεπείς σε τέτοια πράγματα, χρειάζονται λίγο προσοχή. Ναι μεν λέμε συχνά ότι δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι και ελκυστικά.

Υπεύθυνη για τα γραφικά του παιχνιδιού είναι η Unity. Εννοείται πως δεν ρίχνουν σαγόνια, όμως όπως άλλωστε αρμόζουν σε ένα τέτοιο παιχνίδι, είναι πολύχρωμα, έντονα και ζωηρά, προσθέτοντας στο εύθυμο κλίμα του. Τα physics όπως είναι αναμενόμενο, είναι επιτηδευμένα μη αληθοφανή και σε συνδυασμό με το αστείο animation αποδίδουν υπέροχα την αδεξιότητα των αξιολάτρευτων μικρών χαρακτήρων που ελέγχουμε, χαρίζοντας τόνους γέλιου με τις κωμικοτραγικές τους παραστάσεις. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η μουσική του παιχνιδιού, η οποία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μη γίνεται επαναλαμβανόμενη και ενοχλητική, αλλά αντιθέτως είναι κατανεμημένη έτσι ώστε να σε παθιάζει σε συγκεκριμένα σημεία πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος του κάθε γύρου. Τεχνικά, η αλήθεια είναι πως τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας, το παιχνίδι αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα συνδεσιμότητας και το να καταφέρεις να παίξεις είχε καταντήσει εφιάλτης.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα προβλήματα έχουν ελαττωθεί σημαντικά, χωρίς ωστόσο να έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Εκτός από προβλήματα συνδεσιμότητας με τους servers, πολλές φορές όταν είμασταν στο ίδιο lobby με έναν φίλο, έβαζε τον έναν μέσα σε αγώνα, ενώ ο άλλος περίμενε στην αρχική οθόνη και κάποιες άλλες (λιγότερες φορές ωστόσο), αντιμετώπισα έντονα lag ή μας πετούσε τελείως και τους δυο εκτός παιχνιδιού. Σαφώς εξαιτίας της φύσης του τίτλου, τέτοια προβλήματα λίγο πολύ τα περιμένεις, όμως η Mediatonic το παλεύει πραγματικά και τα πάει αρκετά καλά αν αναλογιστούμε το μέγεθός της σε σχέση με άλλα μεγάλα στούντιο του χώρου.

Συνοψίζοντας : Το Fall Guys: Ultimate Knockout πήρε μια έξυπνη ιδέα και την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, προσφέροντας μια απίστευτα εθιστική εμπειρία που επικυρώνει αυτό που ακριβώς υπόσχεται: Άφθονη διασκέδαση, χαρά και πολλαπλά κύματα γέλιου. Για το λόγο αυτό, θεωρώ πως πέτυχε το στόχο του, αφού παρέδωσε μια ανέμελη εμπειρία με απλοϊκούς και ευκολονόητους για κάθε ηλικία μηχανισμούς, η οποία λειτουργεί ιδανικά ως αγχολυτικό μετά από μια κουραστική μέρα ή ως σνακ ανάμεσα σε μεγάλες κυκλοφορίες που ενδεχομένως παίζετε αυτό το διάστημα. Το γεγονός πως προσφέρεται δωρεάν αυτόν το μήνα στους συνδρομητές του PlayStation Plus, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να το κατεβάσετε και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Δώστε του την ευκαιρία και θα σας ανταμείψει.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Mediatonic
Publisher : Devolver Digital
Available for : PS4, PC
Release date : 04-08-2020