My Hero One's Justice 2 Review – Άλλη μια gaming επιστροφή για το λατρεμένο anime

My Hero One's Justice 2 Review – Άλλη μια gaming επιστροφή για το λατρεμένο anime

17 Απριλίου 2020 17:01
Αξίζει η νέα ηρωική περιπέτεια του Deku και της ομάδας του;

Η δημιουργία ενός παιχνιδιού, η συγγραφή ενός βιβλίου, το γύρισμα μιας ταινίας, όλα περιλαμβάνουν πολλά στάδια εκτέλεσης μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Δύο από τα βασικότερα χαρακτηριστικά μιας περιπέτειας είναι ο κόσμος οπου εξιστορούνται τα γεγονότα, καθώς οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν σε αυτή. Έτσι, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο συγγραφέας αναλώνει ένα τεράστιο διάστημα του χρόνου του για να δώσει την σωστή βάση στα θεμέλια του σύμπαντος που προσπαθεί να μας μεταφέρει και να «γεννήσει» και τους ανάλογους σωστούς χαρακτήρες.

Όταν όμως ένα βιντεοπαιχνίδι πατά σε ένα ήδη χτισμένο σύμπαν είτε αυτό προέρχεται από ταινία είτε από anime, τότε η ομάδα έχει πρακτικά έτοιμο υλικό στο οποίο θα εργαστεί και το μόνο που απαιτείται από αυτή είναι η σωστή μεταφορά του στην οθόνη του παίκτη. Αυτή την -αν θέλετε- ευκολία έχουν πολλές φορές τα anime παιχνίδια. Μία ευκολία που εκμεταλλεύονται με σκοπό να αγγίξουν την ευαίσθητη πλευρά του παίκτη που τρέφει κάποια αγάπη για μία οποιαδήποτε anime σειρά ή manga. Δείτε εξάλλου τα τελευταία χρόνια πόσες μεταφορές υπάρχουν από anime σε βιντεοπαιχνίδια. Dragon Ball, Naruto, Bleach και πολλά ακόμη παραδείγματα γεμίζουν τη λίστα.

Τα περισσότερα όμως έχουν ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό. Αυτό είναι το genre το οποίο ανήκουν που συνήθως είναι το fighting. Απλά μερικές φορές έχουμε και τις ανάλογες παραλλαγές στην όλη συνταγή. Το καλύτερο παράδειγμα εδώ είναι τα arena fighting παιχνίδια. Κατ εμέ, το είδος αυτό είναι ίσως το ευκολότερο για να αναπτύξει κάποιος ένα anime παιχνίδι. Γιατί; Γιατί πολύ απλά μπορεί να «χωνευτεί» ευκολότερα από τον θεατή. Για να σας εξηγήσω περισσότερο την σκέψη μου. Anime παιχνίδια όπως το Dragon Ball FighterZ, ναι μεν είναι θεαματικά και προσφέρουν φοβερή θεαματικότητα και ψυχαγωγία, απαιτούν ωστόσο από τον παίκτη να αναλώσει τις κατάλληλες ώρες εφόσον ο ίδιος επιθυμεί να γίνει καλύτερος.

Από την άλλη, παιχνίδια όπως το Dragon Ball Z: Kakarot φορούν τον RPG μανδύα που σίγουρα «χαμογελά» σε μία μεγαλύτερη μερίδα παικτών, αλλά για να φορεθεί σωστά αυτός ο μανδύας χρειάζεται εκτός από τρομερά περισσότερο budget και τον ανάλογο χρόνο ανάπτυξης. Τα arena fighting παιχνίδια καταφέρνουν και διατηρούν ένα μέτριο βάθος σε σχέση με ένα fighting παιχνίδι με “Easy to Learn, Hard to Master” φιλοσοφία, αλλά στον πυρήνα τους μπορούν να προσθέσουν επιπλέον ταυτότητες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα υβρίδιο που μπορούν να ευχαριστηθούν και οι fans της fighting πλευράς, αλλά και του εκάστοτε anime.

Η μόνη παγίδα στα arena fighting παιχνίδια είναι ότι λόγω της ευκολίας υλοποίησής τους, πολλές φορές οι ομάδες όπως έχουμε δει και στο παρελθόν δεν αφιερώνουν τον ανάλογο χρόνο και προσπαθούν σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν μία «αρπαχτή» που πολλές φορές αποδεικνύεται πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα “cash grab”. Πέρα από την πίκρα που αισθάνονται οι gamers όταν βλέπουν μία τέτοια ευκαιρία να πηγαίνει εν τέλει χαμένη, αυτό μπορεί πολλές φορές να αποστασιοποιήσει τον κόσμο και από το anime, γιατί θαρρώ πως σίγουρα υπάρχουν και μικρότερες ηλικίες που απολαμβάνουν αυτά τα παιχνίδια χωρίς να έχουν παρακολουθήσει το υλικό έμπνευσης από το οποίο προέρχονται.

Ένα από τα δημοφιλέστερα anime/manga που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μας διηγείται μία όμορφη και ηρωική περιπέτεια είναι το My Hero Academia (Boku no Hero Academia στα Ιαπωνικά). Ο Γολγοθάς του Midoriya Izuku (Deku) να γίνει ο νούμερο ένα ήρωας παγκοσμίως δεν σταματά να ψυχαγωγεί τους fans, με την ενδιαφέρουσα πλοκή που ανήκει ολοκάθαρα στην shonen κατηγορία. Λίγα χρόνια πριν, και πιο συγκεκριμένα το 2018, η Bandai Namco ανέθεσε στην ομάδα ανάπτυξης Byking να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που θα βασίζεται στο δημοφιλές αυτό anime. Οι developers επέλεξαν έτσι να δημιουργήσουν ένα arena fighting παιχνίδι για τους fans, το οποίο θα δώσει πραγματική έμφαση στην “Plus Ultra” φράση.

Το παιχνίδι ήρθε και πέρα από τα θετικά του είχε και αρκετά «στραβοπατήματα», τα οποία στο σύνολό τους πρόσθεσαν μία γενναία δόση πίκρας στην όλη εμπειρία. Λίγα χρόνια αργότερα η εταιρία ανακοίνωσε το My Hero One’s Justice 2 που αποτελεί ενδελεχώς ένα sequel του πρώτου τίτλου. Αυτό αυτομάτως μεταφράζει πως υποθετικά η εταιρία θα έχει λάβει σοβαρά υπόψιν το feedback από το πρώτο κεφάλαιο και θα έχει προσπαθήσει να το ενσωματώσει έτσι ώστε να προσφέρει ένα βελτιωμένο παιχνίδι σε όλους τους τομείς.

Όντας anime παιχνίδι, το My Hero One’s Justice 2 ιστορικά ακολουθεί πιστά τα γεγονότα από το τέλος της 3ης σεζόν του σόου, βαδίζοντας σιγά σιγά μέχρι και την μέση του 4ου κύκλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το παιχνίδι θεωρεί δεδομένο πως οι παίκτες έχουν παρακολουθήσει τη συνέχεια στο ηρωικό ταξίδι του Deku, γι' αυτό καλό θα ήταν όσοι σκοπεύετε να ασχοληθείτε με τον τίτλο να ολοκληρώσετε το anime γιατί σας περιμένουν πολλά spoilers. Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα πέντε ωρών ο παίκτης βλέπει μία ιστορία από την οπτική των ηρώων, αλλά και από την οπτική των κακών.

Ο τρόπος παρουσίασης της ιστορίας του παιχνιδιού δεν εντυπωσιάζει, μιας και το μόνο που κάνει είναι απλά μετά από κάθε μάχη να ανταμείβει τον παίκτη με ένα πολύ όμορφο animated σκίτσο voiced-over στα Ιαπωνικά. Η αλήθεια είναι πως η ομάδα ενσωμάτωσε πολλές χαρακτηριστικές ατάκες από το anime και στο παιχνίδι και το voice-over των Ιαπωνικών είναι εξαιρετικό, όμως παρ' όλ' αυτά η παρουσίαση της ιστορίας είναι ρηχή και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο.

Στα του gameplay τώρα, το My Hero One’s Justice 2 βαδίζει στα ίδια χνάρια με τον προκάτοχό του, όμως φέρνει πληθώρα αλλαγών και βελτιώσεων που όσοι παίξατε το πρώτο παιχνίδι είμαι σίγουρος πως θα εκτιμήσετε. Ως arena fighter, ο παίκτης επιλέγει τον βασικό χαρακτήρα τον οποίο θα χρησιμοποιήσει και παράλληλα διαλέγει και ακόμη δύο τους οποίους θα χρησιμοποιήσει μέσα στην μάχη ως assists. Τα assists είναι μοναδικές κινήσεις που εκτελεί κάθε χαρακτήρας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε επιθετικά είτε αμυντικά. Στα των κινήσεων τώρα έχουμε τα κλασικά γρήγορα και αργά χτυπήματα, άμυνα, αποφυγές, dashes, air dashes, ειδικές super κινήσεις μοναδικές σε κάθε χαρακτήρα και τις ανάλογες Ultimate Techniques που το παιχνίδι αναμενόμενα ονομάζει Plus Ultras. Επίσης έχουμε unblockable και shielded επιθέσεις. Οι τελευταίες φωτίζουν τον χαρακτήρα μας με χρυσό χρώμα και μπορούν να απορροφήσουν κάποια χτυπήματα.

Ένα νέο χαρακτηριστικό που έρχεται για να εμπλουτίσει την ραχοκοκαλιά του My Hero One’s Justice 2 είναι ο νέος dodge μηχανισμός τύπου sidestep. Αυτός καταναλώνει λίγο από την μπάρα του stamina και σας επιτρέπει να αποφύγετε μία κίνηση και να τιμωρήσετε τον αντίπαλο σας. Μία ακόμη παράμετρος που αλλάζει δραματικά το playstyle είναι η επέκταση των combos.

Στο πρώτο παιχνίδι ο παίκτης για να μεγαλώσει το combo του με αποτέλεσμα να αυξήσει την ζημιά που θα προκαλέσει στον αντίπαλό του έπρεπε να κάνει ένα dash cancel. Η ειδοποιός διαφορά κρύβεται εδώ, μιας και ο παίκτης μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνο ένα dash cancel. Αντιθέτως, στο My Hero One’s Justice 2 το dash cancel αφαιρεί ένα ποσοστό από την μπάρα που χρησιμοποιείτε για τις Ultimate Techniques, πράγμα που σημαίνει πως πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορές είτε για να επεκτείνετε ακόμη περισσότερο ένα combo είτε γιατί θέλετε να κάνετε πιο safe το εκάστοτε blockstring σας.

Ένα στοιχείο των arena fighter παιχνιδιών που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα κλασικά και αυθεντικά fighting είναι η ταχύτητά τους, η οποία είναι δραματικά γρηγορότερη. Έτσι και ο ρυθμός του My Hero One’s Justice 2 είναι αρκετά γρήγορος, κάνοντας κάθε μάχη έντονη και εκρηκτική. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον χαρακτήρα που έχετε επιλέξει στην μάχη, μιας και άλλοι δίνουν έμφαση στην ταχύτητα και τα γρήγορα χτυπήματα, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν και μαχητές που θυσιάζουν αυτή την γρηγοράδα για λιγότερα, αλλά συνάμα δυνατότερα χτυπήματα.

Την εκμάθηση αυτών των μηχανισμών το παιχνίδι την πραγματοποιεί με ένα ρηχό tutorial, το οποίο δεν καταφέρνει να καλύψει πλήρως ένα νέο στην σειρά παίκτη που θα αναγκαστεί καλώς ή κακώς να μεταφερθεί στο training για να προβεί στους απαραίτητους πειραματισμούς. Σε γενικές γραμμές ο gameplay πυρήνας του παιχνιδιού είναι τρομερά διασκεδαστικός και κρύβει και ένα υποτυπώδες βάθος για αυτούς που θέλουν να γίνουν καλύτεροι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγγίξει τεράστια fighting παιχνίδια. Ένα ακόμη πρόβλημα που παρατήρησα είναι το tracking των κινήσεων, το οποίο κάνει το whiff-punish ακόμη πιο περίεργο.

Αυτό που επικροτώ είναι η ολόσωστη μεταφορά των χαρακτήρων του anime στο παιχνίδι. Με ένα δυναμικό ρόστερ 41 μαχητών (στο launch), ο παίκτης έχει αμέτρητες επιλογές για τον κύριο χαρακτήρα και τα assists που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει. Η προσωπικότητα κάθε μαχητή έχει μεταφερθεί ολόσωστα, με την κάθε του κίνηση να θυμίζει έντονα το anime/manga, δείχνοντας πως η ομάδα προσπάθησε να παραμείνει πιστή σε αυτό. Πέρα από το story, το παιχνίδι φέρνει μαζί του και διάφορα ακόμη modes για να αναλώσετε τον χρόνο σας. Έχουμε το παραδοσιακό Arcade στο οποίο παλεύουμε μία σειρά από εχθρούς και ανταμειβόμαστε με σκίτσα του χαρακτήρα που επιλέξαμε να αγωνιστούμε. Το σημαντικότερο όμως είναι χωρίς δεύτερη σκέψη το Missions Mode. Το παιχνίδι σας δίνει ουσιαστικά την δυνατότητα να έχετε κατά κάποιο τρόπο το δικό σας πρακτορείο ηρώων και να αναλαμβάνετε διάφορες αποστολές για να βάλετε τέλος στις καταστροφικές πράξεις των villains.

Τι είναι λοιπόν αυτό; Πρακτικά είναι μία σειρά αποστολών όπου μαχόμαστε για να προστατεύσουμε μία περιοχή από τους κακούς. Μετά την εκτέλεση των ηρωικών μας καθηκόντων κερδίζουμε χρήματα, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ξεκλειδώσουμε ακόμη περισσότερους ήρωες και να μεγαλώσουμε το Hero Agency μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Μετά από το Story Mode, ίσως το Missions να ήταν το επόμενο mode που ανάλωσα περισσότερο το χρόνο μου, μιας και νομίζω πως αποτελεί το μεγαλύτερο offline mode του παιχνιδιού με τις περισσότερες ανταμοιβές. Όμως, μετά τις δύο πρώτες ώρες θα καταφέρει να κουράσει τον παίκτη ελέω της επαναληψιμότητας του, μιας και δεν αλλάζει μορφή, ούτε εμπλουτίζεται, ζητώντας συνεχώς το ίδιο πράγμα: την επιλογή μιας ομάδας και τη νίκη ενάντια στον όποιον villain. Αναμενόμενα, υπάρχουν διαθέσιμα και τα Online Modes, τα οποία δεν νομίζω ότι χρειάζονται κάποια επεξήγηση. Ομολογώ πως η online δομή του παιχνιδιού είδε αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του και οι online αναμετρήσεις είναι αρκετά ομαλές με ελάχιστες αποσυνδέσεις.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μπορεί να προσφέρει το My Hero One’s Justice 2 είναι θαρρώ στον τομέα του customization. Ο παίκτης καθώς αναλώνει τον χρόνο του στα διάφορα modes θα κερδίζει αντικείμενα με τα οποία μπορεί να παραμετροποιήσει την οπτική εμφάνιση οποιουδήποτε ήρωα. Μπορούμε για παράδειγμα να δώσουμε την δική μας στιλιστική πινελιά στον Bakugo με μία ολοκαίνουρια στολή. Ακόμη, ο παίκτης έχει την δυνατότητα να πειράξει και την ταυτότητα που θα χρησιμοποιήσει στο online. Όπως καταλαβαίνετε και σε αυτό το κομμάτι οι επιλογές είναι αμέτρητες και είμαι σίγουρος πως θα καλύψουν σίγουρα τους fans του anime.

Στα του τεχνικού τομέα, το My Hero One’s Justice 2 δεν πρόκειται να ρίξει σαγόνια. Τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν δεχθεί την πρέπουσα προσοχή έτσι ώστε να παρουσιάζονται στα μάτια μας όσο λεπτομερώς γίνεται, όμως το ίδιο δεν μπορώ να πω πως συνέβη και για τα περιβάλλοντα. Οι πίστες μοιάζουν πιο «ψεύτικες», με απλοϊκούς φωτισμούς και τσ αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτές να μην φέρουν τις απαραίτητες λεπτομέρειες έτσι ώστε να δώσουν ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, τα animations των χαρακτήρων είναι εξαιρετικά μιας και κάθε κίνηση είτε απλή είτε super φέρει την κατάλληλη ομαλότητα. Ορισμένες φορές παρατήρησα πως η κάμερα σε πιο «στενές» στιγμές της μάχης δεν συμπεριφερόταν σωστά, με αποτέλεσμα να χάνω επαφή με την μάχη. Στα της απόδοσης το My Hero One’s Justice 2 «τρέχει» άψογα σε ανάλυση 1080p και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ να σημειωθεί πως καθ' όλη την διάρκεια ενασχόλησής μου με το παιχνίδι δεν συνάντησα κάποιο αξιοσημείωτο bug ή glitch.

Συνοψίζοντας : Το My Hero One’s Justice 2 είναι μια καλή βελτίωση του προκατόχου του. Πήρε και βελτίωσε αρκετά στοιχεία του παλαιού παιχνιδιού, έτσι ώστε να προσφέρει την ανάλογη ποικιλία στα modes, αλλά και περισσότερο βάθος στην ραχοκοκαλιά του gameplay συστήματος, χωρίς βέβαια να αγγίζει την στρατηγική που ξεχωρίζει στα μεγάλα fighting παιχνίδια. Το Story Mode προσφέρει ένα γλυκό ταξίδι στα ιστορικά γεγονότα του anime, με μία ρηχή αναπαράσταση βέβαια που θα μπορούσε να δοθεί αρκετά πιο δημιουργικά, ενώ όλα τα υπόλοιπα modes προσφέρουν ακόμη περισσότερη διασκέδαση, αλλά δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν το παιχνίδι από το να «παλιώσει» σχετικά γρήγορα. Ο οπτικοακουστικός τομέας είναι άρτιος, με όμορφα μοντέλα χαρακτήρων, ενώ δυστυχώς τα περιβάλλοντα δεν έχουν την ίδια λεπτομέρεια. Όπως συνηθίζεται με τα anime παιχνίδια, το το My Hero One’s Justice 2 αφορά μόνο τους fans του συγκεκριμένου anime και δεν θεωρώ πως από μόνο του έχει τη «δύναμη» να προσελκύσει παίκτες που δεν έχουν επαφή με αυτό. Αν είστε ερωτευμένοι με την ηρωική περιπέτεια του Deku και της παρέας του θαρρώ πως ο τίτλος έχει κάτι να προσφέρει. Όσοι δεν έχουν επαφή με το anime/manga μπορούν απλά να το προσπεράσουν.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Byking Inc.
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Entertainment Hellas
Available for : PS4, Xbox One, PC, Switch
Release date : 11-03-2020