Dragon Ball Z: Kakarot Review – Τα παιδικά σας χρόνια ζωντανεύουν ξανά

Dragon Ball Z: Kakarot Review – Τα παιδικά σας χρόνια ζωντανεύουν ξανά

28 Ιανουαρίου 2020 13:45
Ένα φοβερό πακέτο νοσταλγίας...με πολλά «αγκάθια»

Ναι, είμαι από τα αυτά τα παιδιά που μεγάλωσαν με Dragon Ball. Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να ξεχάσω 'την μικρότερη εκδοχή μου' να περιμένει με αγωνία και χαρά για να παρακολουθήσει το επόμενο επεισόδιο του Dragon Ball. Ήμουν τόσο ερωτευμένος με το anime που θυμάμαι καθαρά τον εαυτό μου να ζητά και να υπενθυμίζει ακατάπαυστα στους γονείς μου να μην ξεχάσουν να με ξυπνήσουν νωρίς το πρωί, έτσι ώστε να μην χάσω το νέο επεισόδιο. Μετά το τέλος κάθε νέας περιπέτειας είχα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου, αλλά συνάμα και τεράστια αγωνία για το αν θα καταφέρει ο Goku και ο Vegeta να πολεμήσουν και να κερδίσουν ενάντια στο νέο κίνδυνο που απειλεί την γη.

Η αγάπη που τρέφω προς το δημιούργημα του Akira Toriyama είναι τεράστια, γιατί αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της δικής μου παιδικής ηλικίας και μάλιστα, χάρη σε αυτό γνώρισα πολλά παιδιά που στην πορεία έγιναν και καλοί φίλοι μου. Το όνομα του δημιουργού έχει γράψει τεράστια ιστορία στην βιομηχανία των anime/manga. Το Dragon Ball πέρα από ότι μεγάλωσε γενιές και γενιές με έναν αμέτρητο αριθμό επεισοδίων, αποτέλεσε βασική πηγή έμπνευσης για επόμενα anime και δημιουργίες άλλων ανθρώπων. Όχι μόνο για το σύμπαν και τις θεαματικές over-the-top εμφανίσεις των μαχητών, αλλά και για την προσωπικότητά που έκρυβε ο καθένας. Για αυτόν και μόνο τον λόγο θεωρώ πως παραμένει μέχρι και σήμερα ο βασιλιάς της τότε εποχής του συγκεκριμένου genre.

Στην πορεία η εν λόγω σειρά αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό που αναμενόμενα εκτός της τηλεόρασης μεταφέρθηκε και...στα χειριστήρια. Μέχρι και σήμερα υπάρχει μία πληθώρα Dragon Ball παιχνιδιών, τα οποία όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Αυτό είναι το genre που ανήκουν που όλως τυχαίως είναι το fighting. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε όλα τα Dragon Ball παιχνίδια που δημιουργήθηκαν από το 1990 μέχρι και σήμερα, αλλά τα δημοφιλέστερα με βάση την κοινή γνώμη είναι κατά κύριο λόγο fighting παιχνίδια. Ανάμεσά τους θριαμβεύουν τα Dragon Ball: Budokai, Budokai Tenkaichi, ενώ αργότερα έγιναν φιλόδοξες προσπάθειες με τα Dragon Ball: Xenoverse, έτσι ώστε οι ομάδες να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο το τεράστιο σύμπαν του Akira Toriyama. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και το Dragon Ball FighterZ της Arc System Works, το οποίο εγώ προσωπικά μέχρι και σήμερα θεωρώ ως τον βασιλιά των anime fighting παιχνιδιών της τωρινής γενιάς, μαζί με το Guilty Gear.

Όμως, όπως προανέφερα, στην παραπάνω εξίσωση υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Τις περισσότερες φορές τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν βασισμένα στο Dragon Ball ανήκαν στο fighting genre. Η θεαματικότητα δεν απουσίαζε ούτε στο ελάχιστο, όμως, λόγω των περιορισμών του fighting είδους όλο αυτό το σύμπαν που μεγάλωσε εμένα και τόσους ακόμα fans της σειράς, έμεινε ανεκμετάλλευτο. Στα πλαίσιου του fighting genre όσο και να προσπαθήσει μια ομάδα ανάπτυξης και όσες «ενέσεις ρομαντισμού» και να δεχθεί το κάθε παιχνίδι, είναι αδύνατο να μπορέσει να αναπαραστήσει πλήρως την ιστορία του anime. Εδώ έρχεται να πατήσει «πόδι» η CyberConnect2, κοιτώντας κατάματα το Dragon Ball Z. Η ομάδα αν μη τι άλλο έχει αποδείξει στο παρελθόν πως τα anime βιντεοπαιχνίδια είναι κάτι που αγαπάει και πάνω στα οποία μπορεί να δουλεύει με μεράκι και αφοσίωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm που όσοι έχουν ασχοληθεί γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι τρομερά πιστά και αυθεντικά προς το anime/manga του Mashashi Kishimoto.

Με αυτό το τρομερό ιστορικό παιχνιδιών και αγάπη για τα anime, η Bandai Namco αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στη CyberConnect2 να εργαστεί στο επόμενο τεράστιο Dragon Ball παιχνίδι. Το όνομα αυτού είναι Dragon Ball Z: Kakarot. Στον τίτλο του παιχνιδιού βλέπουμε το γράμμα “Z” που αυτό αυτομάτως σημαίνει ένα και μοναδικό πράγμα. Πως το παιχνίδι θα αφηγηθεί την ιστορία του Dragon Ball Z κεφαλαίου που μέχρι και σήμερα αποτελεί -τουλάχιστον για εμένα- την καλύτερη στιγμή του Dragon Ball anime γενικότερα. Οι μαχητές είχαν τις καλύτερές τους εμφανίσεις, τις πιο συγκινητικές τους στιγμές, ενώ είδαμε και τους πιο επιβλητικούς κακούς.

Αυτό που διαφοροποιεί το Dragon Ball Z: Kakarot είναι πως έρχεται με τον «μανδύα» του RPG. Από κάτω του κρύβει έναν μεγάλο open-world κόσμο χωρισμένο σε κομμάτια, αμέτρητες προαιρετικές αποστολές, ένα μοναδικό σύστημα αναβάθμισης κινήσεων και πολλά ακόμη. Η ιστορία του αφηγείται όπως προανέφερα το “Z” κεφάλαιο του anime, από την πρώτη εμφάνιση των Saiyan μέχρι και την εξόντωση του Buu. Ο παίκτης αρχικά ξεκινά με τον διάσημο πρωταγωνιστή της σειράς, τον Goku, ενώ στην πορεία θα αναλάβει τον έλεγχο επιπλέον μαχητών που αποτελούν «κλειδιά» στην ιστορία (Gohan, Vegeta κτλ). Το Dragon Ball Z: Kakarot όσον αφορά την ιστορία αποτελεί την καλύτερη και λεπτομερέστερη μεταφορά του anime μέχρι και σήμερα. Ο θεατής μπορεί να απολαύσει τις αγαπημένες στιγμές των χαρακτήρων με φοβερή λεπτομέρεια και αγάπη προς το δημιούργημα του Akira Toriyama. Μάλιστα, πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να μπερδεύεται και να νομίζει πως παρακολουθεί το anime.

Η συμπίεση του anime σε ένα βιντεοπαιχνίδι από την στιγμή που έγινε τόσο πιστά είναι από μόνη της ένα κατόρθωμα. Το Dragon Ball Z έχει έναν τεράστιο αριθμό επεισοδίων, όμως η ομάδα κατάφερε και πήρε τις σημαντικότερες στιγμές του anime και τις μετέφερε ολόσωστα, γεγονός που δεν απογοητεύει ούτε στο ελάχιστο. Συνολικά, το Dragon Ball Z: Kakarot είναι ένα αρκετά μεγάλο παιχνίδι. Η ιστορία και μόνο θα σας απασχολήσει κοντά στις 30 με 40 ώρες, ενώ αν στον παραπάνω αριθμό συμπεριληφθούν και οι αμέτρητες προαιρετικές αποστολές, τότε το κοντέρ θα αυξηθεί κατά πολύ. Η ιστορία μπορεί να αποδόθηκε ολόσωστα και να έρχεται με πολλές ώρες ψυχαγωγίας, όμως, πέρα από αυτό, υπάρχει ένα μεγάλο «αγκάθι». Η «Αχίλλειος πτέρνα» του πονήματος της CyberConnect2 είναι χωρίς περαιτέρω σκέψη τα side quests, τα οποία έρχονται με 'μηδέν' φαντασία και πρόχειρη εκτέλεση. Το μόνο που κάνουν είναι απλά να προσθέτουν ώρες και μάλιστα ανούσιες στο όλο σύνολο. Πέρα από ένα και μοναδικό side quest με τον Yamcha, το οποίο δεν θα σας κάνω spoil, όλα τα υπόλοιπα είναι fetch quests ή μάχες με τους ίδιους και τους ίδιους εχθρούς που ανακυκλώνονται συνεχώς, κουράζοντας τον παίκτη όλο και περισσότερο. Να σημειωθεί για την ιστορία πως θα χρειαστεί να τα βάλετε με ρομπότ, στρατιώτες του Frieza και τέλος, του Badidi.

Αυτό για εμένα είναι χάσιμο μιας τεράστιας ευκαιρίας. Όπως είναι λογικό, δεν έχουν όλοι οι χαρακτήρες το ίδιο "screen-time" όσο οι πρωταγωνιστές. Εδώ, τα side quests θα ήταν μία τέλεια ευκαιρία να αποδοθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο παίκτης να γνωρίσει καλύτερα τους υπόλοιπους χαρακτήρες του cast. Μία ευκαιρία που δυστυχώς η ομάδα άφησε ανεκμετάλλευτη. Όπως προανέφερα η δομή του παιχνιδιού έρχεται με έναν open-world κόσμο σπασμένο σε κομμάτια που μπορείτε να κάνετε fast travel μεταξύ τους. Ο κόσμος του αποτελεί μία πιστή αναπαράσταση από τα περιβάλλοντα και τις πόλεις που γνωρίσαμε στο anime και η περιήγηση σε αυτόν γίνεται ως επί το πλείστον πετώντας. Το ταξίδι στον κόσμο του παιχνιδιού είναι ευχάριστο, όμως αυτό που ίσως σας εκνευρίσει, είναι η ανακύκλωση εχθρών που σας μετέφερα και πιο πάνω, μιας και ανά τακτικά χρονικά διαστήματα το μονοπάτι σας θα εμποδίζουν οι ίδιοι και -συγνώμη κιόλας- βαρετοί εχθροί.

Πιο ευχάριστη κάνουν την «πτήση» σας τα Orbs. Στον κόσμο του Dragon Ball Z: Kakarot υπάρχουν διάφορα Z Orbs, έγχρωμες σφαίρες που ο παίκτης μπορεί να συγκεντρώσει με σκοπό να αναβαθμίσει και να ξεκλειδώσει κινήσεις-κλειδιά για τον εκάστοτε μαχητή. Οι εν λόγω κινήσεις βρίσκονται κλειδωμένες από ένα τυπικό “Skill Tree” και καθώς ανεβάζετε το level του μαχητή σας θα μπορείτε να εξοπλιστείτε με ακόμη περισσότερες. Για παράδειγμα το διάσημο “Final Flash” του Vegeta θα χρειαστεί να το ξεκλειδώσετε μόνοι σας στην πορεία του παιχνιδιού. Μετά από αυτό το «ξεκλείδωμα» των κινήσεων θα πρέπει να προχωρήσετε στην εκμάθησή τους μέσα από ένα τυπικό “Training Grounds”. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να κερδίσετε τον αντίπαλό σας και η ικανότητα που επιθυμείτε θα γίνει δική σας.

Πέρα από τις μάχες, ο κόσμος του δημιουργήματος της CyberConnect2 κρύβει και μερικές εξτρά δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το ψάρεμα και ναι, οι αγώνες αυτοκινήτων. Το ψάρεμα σας προσφέρει εξτρά προμήθειες, ενώ σε πολλά σημεία καθώς περιηγείστε στα περιβάλλοντα θα μπορείτε να συγκεντρώσετε βότανα, μήλα και άλλα αγαθά για ένα και μοναδικό σκοπό. Το Dragon Ball Z: Kakarot είναι ένα ακόμη RPG παιχνίδι που φέρνει τον κλασικό μηχανισμό του φαγητού. Συγκεντρώνοντας συγκεκριμένα υλικά, ο παίκτης μπορεί να επισκεφθεί την Chichi (την γυναίκα του Goku) και να της ζητήσει να του μαγειρέψει το γεύμα της επιλογής του. Κάθε γεύμα δίνει ως μπόνους διάφορα στατιστικά που επηρεάζουν είτε τη ζωή σας είτε τη ζημιά που μπορείτε να προκαλέσετε στους εχθρούς σας. Την απόκτηση των περισσοτέρων αγαθών μπορείτε να την κάνετε και μέσω καταστημάτων με αντάλλαγμα “Zeni”, το νόμισμα του παιχνιδιού.

Πέρα από τα ανούσια side quests και τους ανακυκλωμένους εχθρούς, βρήκα την περιήγηση στο κόσμο του Dragon Ball Z: Kakarot τρομερά ευχάριστη. Κάθε πόλη και κάθε πλανήτης έρχεται όπως ακριβώς τον γνωρίσαμε και στο anime, δείχνοντας για ακόμη μία φορά τον σεβασμό της ομάδας για το «παιδί» του Akira Toriyama. Οι εξτρά δραστηριότητες είναι ευχάριστες και καλοδεχούμενες, ενώ το όλο σύστημα με την απόκτηση και την αναβάθμιση των κινήσεων το βρήκα έξυπνο και λειτουργικό. Κάτι επίσης που έρχεται να χτυπήσει στην καρδιά της νοσταλγίας και αποτελεί και αυτό κατά κάποιο τρόπο μία εξτρά δραστηριότητα είναι οι Dragon Balls. Πρόκειται για τις επτά μαγικές σφαίρες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε ευχή. Όσο εξερευνείτε τις ηπείρους του παιχνιδιού, μπορείτε να συγκεντρώσετε τις Dragon Balls και να επικαλεστείτε τον μυθικό Shenron, έτσι ώστε να κάνει την ευχή σας πραγματικότητα. Μπορείτε να ευχηθείτε περισσότερα χρήματα, σπάνια αντικείμενα, επιπλέον Z Orbs, ή μέχρι και να επαναλάβετε μάχες με τα διασημότερα bosses του παιχνιδιού (Frieza, Vegeta κτλ).

Η ερώτηση όμως είναι η εξής. Μπορεί να απολαύσει κάποιος το Dragon Ball Z: Kakarot αν δεν είχε ποτέ επαφή με το anime; Θέλω να είμαι ειλικρινής και αντικειμενικός. Δε νομίζω πως εφόσον κάποιος δεν είχε επαφή με το συγκεκριμένο anime ή με τα anime γενικότερα, θα συγκινηθεί από το Dragon Ball Z: Kakarot. Για τον πολύ απλό λόγο πως το βασικό κλειδί του παιχνιδιού για την ψυχαγωγία του παίκτη είναι η νοσταλγία. Είναι η υπενθύμιση των παιδικών μας χρόνων και οι ευχάριστες αναμνήσεις που έχουμε από το anime. Όχι, οι μηχανισμοί του Dragon Ball Z: Kakarot δεν φέρουν κάποια πρωτοτυπία που δεν έχουμε ξαναδεί και σε καμία περίπτωση δεν πηγαίνουν μπροστά το μέσο. Απλά έχει την ικανότητα να δημιουργεί χαμόγελα πάνω στις δικιές μας αναμνήσεις. Ουσιαστικά ξυπνά την αγάπη μας για το anime.

Το gameplay σύστημα φέρει μεγάλες ομοιότητες με τα Naruto Ultimate Ninja Storm. Έχουμε ένα κουμπί με το οποίο ο παίκτης πραγματοποιεί όλες τις κοντινές επιθέσεις, ένα για τις εξ αποστάσεως, ένα για να πλησιάζουμε τον εχθρό και ένα -που είναι και το βασικότερο- για να αναπληρώνει το Ki (chakra για τα Naruto Ultimate Ninja Storm) που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε special κινήσεις (Kamehameha, galick gun, final flash κτλ). Οι special επιθέσεις μπορούν να παραμετροποιηθούν από το μενού του παιχνιδιού. Φυσικά, μπορείτε να αυξήσετε ακόμη την ενέργειά σας και την ζημιά που προκαλείτε με την Saiyan μεταμόρφωση. Με αυτή ο παίκτης χάνει σταδιακά Ki, όμως η ζημιά που προκαλεί αυξάνεται εντυπωσιακά σε όλες του τις κινήσεις.

Το όλο gameplay δεν θεωρώ πως κρύβει κάποιο τεράστιο βάθος και η εκμάθησή του γίνεται εύκολα και γρήγορα. Όχι, δεν είναι ένα άμυαλο button mashing, αλλά δεν είναι και κάποιο «σκάκι» που ο παίκτης πρέπει να επιλέξει προσεκτικά την επόμενή του κίνηση. Αυτό είναι, όμως, που το κάνει τόσο διασκεδαστικό. Το απλό και θεαματικό του gameplay θεωρώ πως κάνει την όλη εμπειρία ενασχόλησης με το παιχνίδι ακόμη πιο ευχάριστη. Μαζί σας μπορείτε να έχετε και άλλους μαχητές που μπορούν να σας βοηθήσουν με τις δικές τους ξεχωριστές κινήσεις ως assists. Ουσιαστικά έχετε το δικό σας party, το οποίο πέρα από στιγμές που το παιχνίδι προσθέτει αναγκαστικά ορισμένους παίκτες για την ιστορία, μπορείτε να το διαμορφώσετε όπως εσείς οι ίδιοι επιθυμείτε μέσα από το μενού. Στο ίδιο μενού μπορείτε να αλλάξετε και να παίξετε με τον αγαπημένο σας χαρακτήρα εύκολα και γρήγορα.

Το Dragon Ball Z: Kakarot είναι ένα αυστηρώς RPG single-player παιχνίδι χωρίς ίχνος online. Αυτό μπορεί για κάποιους να «πικρίζει» την όλη εμπειρία, αλλά μέσα του κρύβει ένα θαυμάσιο πλεονέκτημα. Την σωστή και πιστή αναπαράσταση των bosses. Οι δυνάμεις των κακών και των Dragon Ball χαρακτήρων γενικότερα είναι το λιγότερο καταστροφικές, μιας και οι χαρακτήρες μας αλλά και οι αντίπαλοί τους μπορούν εύκολα να καταστρέψουν πλανήτες με μία και μόνο κίνηση. Ο λόγος όπου το single-player βοηθά στην πιστή αναπαράσταση των bosses που προανέφερα, είναι πως σε κάθε μάχη είτε με το Frieza είτε με τον Buu, αισθανόμουν πως πάλευα ενάντια σε μία μοναδική οντότητα με εξωπραγματικές δυνάμεις που θα έπρεπε να πολεμήσω σκληρά για να κερδίσω.

Τα bosses έρχονται με ένα φανταστικό arsenal κινήσεων, εκ των οποίων υπάρχουν ορισμένες που για να τις αποφύγετε θα πρέπει να μην αφήσετε να ολοκληρωθούν ή να φύγετε αρκετά μέτρα μακριά τους. Αυτό καλώς ή κακώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε fighting παιχνίδια, διότι ο εκάστοτε χαρακτήρας ή boss που καλείται ο παίκτης να κερδίσει πρέπει να φέρει μία αρμονική ισορροπία στις κινήσεις του, ειδικά αν ανήκει στο ρόστερ που μπορεί κάθε παίκτης να επιλέξει. Δηλαδή, με την fighting ορολογία, να μην είναι πρακτικά “unbalanced”.

Στα του τεχνικού τομέα, το Dragon Ball Z: Kakarot είναι ένα από τα ομορφότερα anime παιχνίδια εκεί έξω. Τα μοντέλα των χαρακτήρων φέρουν φανταστική λεπτομέρεια με παραδοσιακά cell shaded γραφικά, δημιουργώντας μία πιστή αναπαράσταση του anime. Επιπροσθέτως, έχουμε «ζωντανή» παλέτα χρωμάτων, θαυμάσιο draw distance στον open world κόσμο του παιχνιδιού και όλα αυτά με ανάλυση 1080p τουλάχιστον στο απλό PlayStation 4 που έπαιξα το παιχνίδι. Το framerate παραμένει «κλειδωμένο» στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο με ελάχιστα framedrops που σας υπόσχομαι πως δεν θα σας ενοχλήσουν. Ανεξήγητα μεγάλα βρήκα τις περισσότερες φορές τα loading times, ενώ μικρά προβλήματα αντιμετώπισα και με την κάμερα του παιχνιδιού σε ορισμένες μάχες. Στο σύνολο, όμως, το Dragon Ball Z: Kakarot έρχεται με έναν άρτιο τεχνικό τομέα που κάνει όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται το όλο φιλόδοξο project της ομάδας.

Συνοψίζοντας : Το Dragon Ball Z: Kakarot είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η καλύτερη και λεπτομερέστατη μεταφορά του anime μέχρι και σήμερα. Η CyberConnect2 χειρίστηκε το project με αγάπη και σεβασμό, προσφέροντας μια εξαιρετική του ιστορία και τρομερά διασκεδαστικό gameplay. Οι RPG μηχανισμοί του λειτουργούν άψογα και δεν πρόκειται να σας μπερδέψουν και να σας κουράσουν, ενώ τρομερά θετικό είναι πως η περιήγηση στον μεγάλο open-world κόσμο του παιχνιδιού είναι ευχάριστη. Η «Αχίλλειος πτέρνα», δυστυχώς, είναι οι προαιρετικές αποστολές του που έρχονται δίχως φαντασία και υπάρχουν απλά για να αυξήσουν τη συνολική διάρκεια, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να επεκτείνουν περισσότερο στους υπόλοιπους χαρακτήρες του anime. Η ανακύκλωση των ίδιων εχθρών αποτελεί και αυτή δυστυχώς ένα «αγκάθι» στο φιλόδοξο project της ομάδας. Τέλος, έχουμε άρτιο τεχνικό τομέα με όμορφα γραφικά και «καρφωμένα» 30 frames, κάνοντας την εμπειρία ομαλότατη. Εν ολίγοις, το Dragon Ball Z: Kakarot είναι από τις καλύτερες μεταφορές του σύμπαντος του Akira Toriyama στα χειριστήρια και κανένας fan της σειράς δεν πρέπει να το χάσει. Τώρα, αν δεν έχετε επαφή με το εν λόγω anime ή αν δεν ασχολείστε γενικότερα με τα anime και manga, δε νομίζω πως το συγκεκριμένο παιχνίδι πρόκειται να σας συγκινήσει, γιατί πολύ απλά πατά στη νοσταλγία και στην αγάπη του κόσμου για το anime. Αν, ωστόσο, είστε λάτρεις του Dragon Ball, είμαι σίγουρος πως θα ευχαριστηθείτε το ταξίδι που ετοίμασε η CyberConnect2.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : CyberConnect2
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Entertainment
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 17-01-2020