The Walking Dead: Michonne (Ep.1) - Review

The Walking Dead: Michonne (Ep.1) - Review

28 Μαρτίου 2016 08:51
Mini-series από την "κότα των χρυσών αυγών"

Έχεις ποτέ αναγκαστεί να αφαιρέσεις ζωή από ανθρώπους οι οποίοι σκότωσαν τους φίλους σου κι’ έρχονται για σένα; Έχεις κάνει ποτέ πράγματα για τα οποία φοβήθηκες τον ίδιο σου τον εαυτό; Έχεις καλυφθεί ποτέ με τόσο αίμα ώστε να μην μπορείς να ξεχωρίσεις αν είναι δικό σου, ή των νεκροζώντανων ή των φίλων σου; Τότε δεν ξέρεις…

Όσοι παρακολουθούν την τηλεοπτική σειρά The Walking Dead ή διαβάζουν τα comics, σίγουρα γνωρίζουν πως η Michonne είναι από τους πιο δυναμικούς, μυστήριους και “bad ass” χαρακτήρες που έχουν περάσει στο σύμπαν του show. Η Telltale Games μετά την γροθιά στο στομάχι με την ιστορία της Clementine στους δυο προηγούμενους κύκλους του The Walking Dead και υπό τη σκιά της αναμονής του τρίτου κύκλου, θέλησε ως «ορεκτικό» να παραδώσει μια mini σειρά τριών επεισοδίων, ξεχωριστό αυτή τη φορά από το προηγούμενο ομότιτλο παιχνίδι της και επικεντρωμένο στο χαρακτήρα της Michonne, το οποίο βασίζεται στα γεγονότα των comics. Αν και αρχικά η ιδέα ήταν να κυκλοφορήσει ως bonus DLC του Season 2, το studio αποφάσισε να το κυκλοφορήσει ως αυτόνομο. Κατά τη γνώμη μου έπραξε σωστά μιας και οι χαρακτήρες όπως και η ιστορία που αφηγείται το «Michonne» δεν συνδέονται μεταξύ τους, τουλάχιστον με αυτά που γνωρίσουμε μέχρι τώρα.

 

Η ιστορία του παιχνιδιού όπως είπαμε περιστρέφεται γύρω από την Michonne και συγκεκριμένα στα άγνωστα γεγονότα που της συνέβησαν κατά την διάρκεια των κόμικ #126 και #139 τα οποία τη χώρισαν και την επανένωσαν με την ομάδα του Rick. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι αν κάποιος που δεν έχει επαφή με τη σειρά ή τα comics θα μπορέσει να ακολουθήσει και να καταλάβει τα τεκταινόμενα που διαδραματίζονται; Η απάντηση είναι πως ναι κι αυτό οφείλεται στη μαεστρία της Telltale games στην παρουσίαση και το ξεδίπλωμα των χαρακτήρων. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο οι νεοεισαχθέντες στον κόσμο του The Walking Dead μπορούν να παρακολουθήσουν, αλλά και οι fans αποκτούν ενδιαφέρον καθώς ανακαλύπτουν άγνωστες πτυχές ενός από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες στο σύμπαν της σειράς.

Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο που φέρει τον τίτλο «In too Deep» βλέπουμε την Michonne σε ένα πλοίο μαζί με μια ομάδα επιζώντων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόφιμα και εφόδια για την επιβίωσή τους, όταν ανακαλύπτουν ένα εγκαταλελειμμένο όπως φαίνεται ποταμόπλοιο το οποίο αποφασίζουν να εξερευνήσουν. Έτσι ξεκινά να τρέχει μια σειρά γεγονότων και αποφάσεων, που μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί στο επόμενα δυο επεισόδια. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια που εμβαθύνουν σε περισσότερους από έναν χαρακτήρα, εδώ τα πράγματα –τουλάχιστον σε αυτό το αρχικό επεισόδιο- διαφέρουν, καθώς το studio επικεντρώνεται αποκλειστικά στην παρουσίαση της πρωταγωνίστριας και μοιάζει περισσότερο σαν να στήνει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στυλωθούν και θα τρέξουν τα γεγονότα στα επόμενα επεισόδια.

Μπορεί να ξενίσει λίγο αυτό τους fans στην αρχή, αλλά μετά από λίγο θα το προσπεράσουν, καθώς θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν πτυχές άγνωστες, τόσο για το παρελθόν της, όσο και του ίδιου της του χαρακτήρα,  γκρεμίζοντας αυτή τη σκληρή και άφθαρτη εικόνα της Michonne που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Κι’ αυτό για μένα τουλάχιστον, ανεβάζει το ενδιαφέρον, στο να δω τη συνέχεια, παρά το ρηχό και προβλεπόμενο ως ένα σημείο σενάριο. Αυτό που επίσης μου άρεσε είναι ότι ενώ στο μυαλό μας ο χαρακτήρας της Michonne είναι κλειστός και δεν εξωτερικεύει εύκολα τα συναισθήματά της, εδώ βλέπουμε μέσα από τις επιλογές στους διαλόγους, ότι το studio αμφιταλαντεύεται κρατώντας ωστόσο την ισορροπία ανάμεσα σε μια Michonne σκληρή και απόρθητη αλλά παράλληλα αισιόδοξη και γενναία. 

Στο gameplay δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Τα γνωστά QTEs δίνουν το παρόν, ενώ τα κουμπιά και οι επιλογές υπό την πίεση του χρόνου που μας κάνει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις, θα κάνουν όσους παίκτες ασχολήθηκαν με προηγούμενα παιχνίδια του studio να νιώσουν σαν το σπίτι τους. Βέβαια το αξιοπρόσεκτο είναι ότι το gameplay μοιάζει περισσότερο με αυτό του πρώτου κύκλου του The Walking Dead παρά με του δεύτερου. Δηλαδή εκείνοι οι «ρόμβοι» με τα «χεράκια» και τα «ματάκια» δεν υπάρχουν εδώ. Τα γραφικά κυμαίνονται κι αυτά στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα παιχνίδια. Όμορφα shell shaded που επιτηδευμένα δίνουν την comic αισθητική που έχει εφαρμόσει η Telltale στα προηγούμενα The Walking Dead παιχνίδια της. Κανένα ενδιαφέρον δεν παρουσιάζει η μουσική επένδυση του τίτλου σε σχέση με εκείνα τα μουσικά θέματα που είχαμε ακούσει ειδικά στον πρώτο κύκλο, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στην απόδοση των διαλόγων της πρωταγωνίστριας που επιμελήθηκε η ηθοποιός  Samira Wiley. Μπορεί να μην επιλέχτηκε όπως θα περίμενε κανείς η ηθοποιός Danai Gurira,  η οποία ενσαρκώνει την Michonne στην τηλεοπτική σειρά, αλλά η Samira ομολογουμένως είναι εξαιρετική και από τις λίγες που αφομοιώνουν τόσο καλά το μυστήριο χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας, ίσως και περισσότερο από όλους τους άλλους ηθοποιούς των προηγούμενων παιχνιδιών της Telltale Games που απέδωσαν πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Συνοψίζοντας : Είναι νωρίς για να μπορέσω να πω με σιγουριά σε κάποιον να επενδύσει. Το πρώτο επεισόδιο «In too Deep» έχει ρηχό και προβλεπόμενο σενάριο και δεν εμβαθύνει σε κανέναν άλλον χαρακτήρα πλην της πρωταγωνίστριας. Αυτό βέβαια εικάζω πως είναι απλά ένα στήσιμο πάνω στο οποίο θα πατήσουν και θα εξελιχθούν τα επόμενα δυο επεισόδια. Παρόλα αυτά, όμως, παρουσιάζει ενδιαφέρον η ίδια η Michonne, καθώς οι fans δεν θα βιώσουν μόνο μια ανείπωτη ιστορία της πρωταγωνίστριας, αλλά θα φωτίσουν σκοτεινά σημεία του χαρακτήρα της που ποτέ πριν δεν είχαν αποκαλυφθεί, «τσαλακώνοντας» έτσι την εικόνα της σκληρής και ανίκητης γυναίκας που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Κι αυτό προσωπικά είναι που μου κινεί το ενδιαφέρον να δω τι θα γίνει παρακάτω. Το κατά πόσο θα καταφέρει το studio να ανατρέψει το λίγο μονότονο κλίμα του In too Deep, με μόλις δυο ακόμα επεισόδια, μένει να το ανακαλύψουμε.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Telltale Games
Publisher : Telltale Games
Available for : PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, PC, iOS, Android
Release date : 2016-02-23