Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 - Review

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 - Review

03 Μαρτίου 2016 09:23
Το δημιούργημα του Masashi Kishimoto στα καλύτερά του

Όσοι τρέφουμε κάποια αγάπη προς την κουλτούρα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και πιο συγκεκριμένα, τα anime και τα manga, συνεχώς ευχόμαστε για περισσότερες μεταφορές των αγαπημένων μας σειρών στα χειριστήρια και στα πληκτρολόγια. Αν και για του λόγου το αληθές, οι περισσότερες μεταφορές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από anime σε βιντεοπαιχνίδια, δεν είχαν γίνει με το κατάλληλο μεράκι και αφοσίωση, παραδίδοντας έτσι ένα αδιάφορο αποτέλεσμα το οποίο δεν μπορούσαν να ευχαριστηθούν, ούτε οι ίδιοι οι fans, αφήνοντας έτσι μία πίκρα, αλλά και ένα φόβο για την εν λόγω κατηγορία και το μέλλον της.

Το ίδιο πράγμα όμως δε φαίνεται να συμβαίνει με το Naruto και την ομάδα ανάπτυξής του που ακούει στο όνομα “CyberConnect2”. Όλα αυτά τα χρόνια, οι ίδιοι δημιουργοί μαζί με την εκδότρια εταιρία, Bandai Namco, εργάζονται σκληρά έτσι ώστε να παραδώσουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Έτσι, μετά το 2013 που πραγματοποιήθηκε η κυκλοφορία του Ultimate Ninja Storm 3, τρία χρόνια αργότερα την εμφάνισή του κάνει και το επόμενο κεφάλαιο, το Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4, ανοίγοντας τις εικονικές του πόρτες στην τωρινή γενιά, υποσχόμενο μία εκρηκτική και δυναμική εμπειρία σε όλους τους τομείς. Να σημειωθεί, πως με το δημιούργημα του Masashi Kishimoto να έχει φτάσει στο τέλος του, το Ultimate Ninja Storm 4 θα αποτελεί το τελευταίο παιχνίδι των δημιουργών, τουλάχιστον όσον αφορά το Ultimate Ninja Storm franchise.

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά, αλλά που ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθεί και ως ικανότητα που κατέχουν τα παιχνίδια της σειράς Naruto, είναι πως μπορεί να είναι προσιτά και σε έναν βετεράνο, αλλά και σε ένα πιο casual κοινό. Αυτό είναι ένας από τους τομείς τους οποίους κατ' εμέ το Ultimate Ninja Storm διαπρέπει. Ο τίτλος περιλαμβάνει ένα γρήγορο και δυναμικό gameplay με ενδιαφέροντες μηχανισμούς που δύσκολα θα απογοητεύσουν. Μπορείτε να επιλέξετε μέχρι τρεις χαρακτήρες, ανάμεσα σε ένα πραγματικά πλούσιο ρόστερ μαχητών, ελέγχοντας έναν κατά τη διάρκεια της μάχης, με την δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσά τους να είναι διαθέσιμη.

Ακόμη, μετά την επιλογή μαχητών, θα χρειαστεί να διαλέξετε με βάση το γούστο σας το καταλληλότερο assist για τον κάθε ένα ξεχωριστά, μαζί με τα αγαπημένα και εξαιρετικά, secret techniques και Ninjutsu. Τα Ninjutsu αποτελούν ουσιαστικά μικρές, ειδικές κινήσεις οι οποίες για να πραγματοποιηθούν απαιτούν ένα κομμάτι από τη μπάρα ενέργειας (chakra bar), όπως επίσης και τα secret techniques, τα οποία είναι λιγάκι πιο ιδιαίτερα και μοναδικά, καθώς μπορείτε να δείτε σε δράση την καλύτερη κίνηση ενός χαρακτήρα, σε ένα σύντομο και απολαυστικό cutscene. Ομολογώ, πως όντας θαυμαστής του anime, κάθε cutscene από τα secret techniques είχε την πρέπουσα προσοχή και λεπτομέρεια, τιμώντας το Anime/ Manga όπως του αξίζει.

Δυστυχώς, το παιχνίδι δε περιλαμβάνει κάποιο αναλυτικό Tutorial στο οποίο θα προσπαθήσει να εξηγήσει στον παίκτη βήμα προς βήμα τους μηχανισμούς και το gameplay του. Επομένως, όσοι δεν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με κάποιο άλλο παιχνίδι της σειράς, θα χρειαστέι να πειραματιστείτε για λίγο στο Training μέχρι να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο παιχνιδιού. Ακόμη, σωστό και λειτουργικό βρήκα και τον τομέα της δυσκολίας, ειδικά σε μεγαλύτερα επίπεδα, με την AI να “τιμωρεί” σωστά και δίκαια τα λάθη και την απροσεξία μου.

Μετά το gameplay και τους μηχανισμούς έρχεται ο τομέας της ιστορίας. Τι καλύτερο από το να ζεις τα γεγονότα ενός αγαπημένου σου anime, έχοντας την ευκαιρία να δεις το κουβάρι της ιστορίας να ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή. Αυτό ακριβώς κάνει το Story Mode του παιχνιδιού. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στον τέταρτο μεγάλο πόλεμο των νίντζα, όπου όλα τα χωριά βρίσκονται σε συμμαχία, ενώ έχουν πλέον αποκαλυφθεί οι “κακοί” της ιστορίας μαζί με το σατανικό σχέδιό τους, το οποίο απειλεί όλη την ανθρωπότητα.

Ακόμη, τους κακούς και περισσότερες πληροφορίες για το παρελθόν τους, μπορείτε να μάθετε μέσω συγκεκριμένων κομματιών της ιστορίας, έτσι ώστε να μπορέσετε να πάρετε και μία καλύτερη ιδέα για το σκοπό τους. Συνολικά, το σενάριο του τίτλου έχει διάρκεια σχεδόν 7-8 ώρες, ενώ όσοι αποφασίσετε να ανεβάσετε το rank της κάθε σας αποστολής σε "S", η ενασχόληση μπορεί να ξεπεράσει τις 10.

Παρόλο που η ιστορία από μόνη της δεν θα καταφέρει να συγκινήσει τους πάντες, οι χαρακτήρες και ο τρόπος αφήγησής της, κατάφερε να μου κρατήσει το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να με κάνει να αδιαφορήσω ούτε ένα λεπτό. Ο τρόπος εξιστορούνται τα γεγονότα παρουσιάζεται μέσω όμορφα τοποθετημένων cutscenes και σκίτσων πριν και μετά από κάθε μάχη, δίνοντας έτσι στον παίκτη να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και ποιος είναι ο σκοπός της κάθε αναμέτρησης, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει και περισσότερες πληροφορίες για τους ίδιους τους χαρακτήρες. Επιπλέον, σε αρκετά από τα cutscenes όπου η δράση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, γίνεται χρήση αρκετών QTE (Quick-time events), με σκοπό να βυθίσει τον παίκτη ακόμη περισσότερο.

Ομολογώ πως όσοι δεν έχετε παρακολουθήσει το anime ή manga, θα βρείτε τον εαυτό σας σε αρκετά σημεία να μπερδεύεται και να χάνεται. Ακόμη, εκπληκτική δουλειά έχει γίνει στο voice acting, τόσο στο αγγλικά, όσο και στα Ιαπωνικά, με τους ηθοποιούς να προσθέτουν το κατάλληλο πάθος στις ατάκες τους ανάλογα την περίσταση. Τέλος, όσο παίζετε και μαθαίνετε για την ιστορία του τίτλου και όχι μόνο, ως εξτρά αμοιβή θα έχετε τα Ryo coins και ορισμένα collectibles, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν το νόμισμα του παιχνιδιού και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε διάφορα επιπλέον καλούδια στο ψηφιακό κατάστημα του τίτλου, όπως στολές για κάθε χαρακτήρα, κάρτες και πολλά ακόμη.

Εκτός της ιστορίας, όσοι είστε εξοικειωμένοι με το σύμπαν του Naruto, θα ενθουσιαστείτε με το Adventure mode. Στο εν λόγω mode, καλείστε να φέρετε εις πέρας μερικές κύριες και δευτερεύουσες αποστολές, ταξιδεύοντας σε διαφορετικά χωριά. Με λίγα λόγια, μπορείτε να περιπλανηθείτε μέσα στα στενά και τους δρόμους της Konoha, να επισκεφτείτε τον Gaara στο Sunagakure (Village Hidden by Sand) και πολλά ακόμη. Καθώς είστε στο δρόμο για να ολοκληρώσετε κάποια αποστολή, η ομάδα ανάπτυξης έχει τοποθετήσει έξυπνα αρκετές μάχες που έχουν συμβεί στο παρελθόν του πρωταγωνιστή και όχι μόνο. Δηλαδή, μπορείτε να ζήσετε για μία ακόμη φορά τη μάχη ανάμεσα στον Zabuza, στον Pain κάνοντας ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν του Naruto και πολλών ακόμη μαχητών, απολαμβάνοντας κάθε ευχάριστη ή δυσάρεστη ανάμνησή τους.

Όπως κάθε fighting τίτλος, εκτός των παραπάνω περιλαμβάνει και τα αγαπημένα και παραδοσιακά modes, όπως Survival, Practice, League, Tournament, VS battle, τα οποία βρίσκονται ως υπομενού στην κατηγορία Free Battle. Για τα παραπάνω θεωρώ πως οι ονομασίες μιλούν από μόνες τους. Ομολογώ πως στα Tournament και League ανάλωσα αρκετές ώρες από το χρόνο μου και αποτελούν κατά τη γνώμη μου τα πιο διασκεδαστικά modes προσφέροντας την κατάλληλη πρόκληση, καθώς αναμετρήθηκα με μία σειρά αντιπάλων για την πρώτη θέση.

Περνάω στο Online κομμάτι του παιχνιδιού. Εδώ, δυστυχώς, ο τίτλος δε με άφησε πλήρως ικανοποιημένο. Η αναζήτηση των αντιπάλων είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια, καθώς πολλές φορές περίμενα μέχρι και 5 λεπτά, μόνο και μόνο για να δω ένα μήνυμα αποτυχίας εύρεσης αντιπάλου. Παρόλα αυτά, μετά από υπομονή κατάφερα να βρω και να ξεκινήσω την αναμέτρησή μου, όμως, το lag έκανε δυστυχώς την παρουσία του, μαζί με πληθώρα αποσυνδέσεων. Θεωρώ, πως αυτά είναι μικροπροβλήματα και ίσως διορθωθούν στο μέλλον με κάποιο patch, αλλά, δεν αναιρεί το γεγονός πως μέχρι και σήμερα το online mode του παιχνιδιού είναι δυσλειτουργικό.

Ως τελευταίο τομέα άφησα τον οπτικοακουστικό του παιχνιδιού. Το Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4, είναι πραγματικά ένα από τα ομορφότερα anime παιχνίδια της τρέχουσας γενιάς. Η παλέτα χρωμάτων είναι πλουσιότερη και πιο “ζωντανή” από ποτέ, χωρίς να κουράζει το μάτι, ενώ τα κρυστάλλινα 1080p συνδυάζονται με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο προσφέροντας μία ομαλή εμπειρία. Άψογη δουλειά έχει πραγματοποιηθεί και στον μουσικό τομέα του παιχνιδιού, καθώς κάθε μουσικό κομμάτι καταφέρνει και “ντύνει” σωστά τις μάχες, κρατώντας τον παίκτη σε εγρήγορση.

Δυστυχώς, θεωρώ πως η ομάδα ανάπτυξης δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες των κονσολών στο έπακρο, παραδίδοντας 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ κατά τη διάρκεια ενασχόλησης μου με το Story Mode, παρατήρησα framedrops σε ορισμένα cutscenes. Σίγουρα, ο τίτλος ανήκει στην τωρινή γενιά οπτικά, αλλά πιστεύω με τα παραδείγματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα και με λίγη περισσότερη δουλειά τα 60 καρέ για ένα παιχνίδι του εν λόγω genre θα μπορούσαν να επιτευχθούν.

Συνοψίζοντας : Το Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 αποτελεί το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο Naruto παιχνίδι μέχρι στιγμής. Θεσπέσιο Story Mode, με ένα εξαιρετικά πλούσιο ρόστερ μαχητών καλύπτοντας όλα τα γούστα. Πανέμορφες τεχνικές με σωστό voice acting, μαζί με ένα άριστο soundtrack συμβάλουν για ένα όμορφο αποτέλεσμα. Τα μόνα προβλήματα όπως ανέφερα ήταν το Online και μερικά framedrops στα cutscenes, αλλά κατά τα άλλα η CybeConnect2 κατάφερε και τίμησε το δημιούργημα του Masashi Kishimoto όπως έπρεπε.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : CyberConnect2
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Greece
Available for : PS4, Xbox One
Release date : 2016-02-05