XCOM 2: War Of The Chosen Review

XCOM 2: War Of The Chosen Review

13 Σεπτεμβρίου 2017 09:24
XCOM με αναβολικά

 Σαν να ξύπνησα από λήθαργο και έχοντας απανωτά Déjà vu, βρέθηκα ξανά στον κόσμο του XCOM, πολεμώντας ξανά τους εξωγήινους εισβολείς που κυριαρχούν πλέον στον πλανήτη Γη. Μόνο που αυτή τη φορά, τα πράγματα φαίνονται πιο σοβαρά. Το XCOM 2: War Of The Chosen είναι ένα μεγάλο expansion του βασικού παιχνιδιού, το οποίο βελτιώνει ουσιαστικά τα πάντα και το πάει ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας το καλό - καλύτερο. Για να αποφύγουμε την επαναδιατύπωση των βασικών μηχανισμών, μπορείτε να ανατρέξετε στο πλήρες review του XCOM 2 εδώ. Στο νέο expansion έχουμε να κάνουμε με βελτιώσεις και επεκτάσεις παντός τύπου. Για αρχή, οι ήδη γνωστοί επίλεκτοι στρατιώτες του Avenger επεκτείνουν τις ικανότητές τους, αλλά φαίνονται και πιο «ανθρώπινοι». Όταν βγαίνουν ζωντανοί από μάχες μαζί με συγκεκριμένα άτομα για αρκετό χρόνο, αυτοί δένονται μεταξύ τους δημιουργώντας “bonding”, με τα ανάλογα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη μάχη. Γιορτάζοντας τις νίκες τους, μπορούν να ποζάρουν μαζί ώστε να δημιουργήσουμε posters για την έμπνευση και ηθική ικανοποίηση των στρατιωτών.

Το νέο σύστημα fatigue, έρχεται να δώσει μια μεγάλη αλλαγή στη στρατηγική που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα, καθώς είναι μεγάλο ρίσκο να συμμετάσχει ο ίδιος στρατιώτης σε απανωτές αποστολές ακόμα και αν δεν έχει τραυματιστεί. Η ένδειξη “Tired” μας αναγκάζει να αφήνουμε για ξεκούραση αρκετές μέρες τα αγαπημένα μας units και να εκπαιδεύουμε παράλληλα καινούρια, διαφορετικά είναι τρομερά ευαίσθητοι σε debuffs ή σε ανυπακοή των εντολών μας χρησιμοποιώντας actions με δική τους πρωτοβουλία.

Επίσης μπορούν να μάθουν περισσότερα abilities από τα ήδη διαθέσιμα, χωρίς να εμπλουτίζονται περαιτέρω στο expansion, αλλά προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερο customisation. Όπως είναι φυσικό επόμενο,  όση περισσότερη δύναμη και αναβαθμισιμότητα έχουμε στη διάθεσή μας, τόσα περισσότερα εμπόδια θα συναντήσουμε, με απώτερο σκοπό τη σωστή ισορροπία απέναντι στον αντίπαλο. Οι “Chosen”, όπως προδίδει και ο τίτλος, έρχονται να δυσκολέψουν την κατάσταση, διότι είναι η επίλεκτη elite των εισβολέων. Μια ομάδα που αποτελείται από τρεις πανίσχυρους δολοφόνους (Assassin, Hunter, και Warlock) αντιμετωπίζονται ως bosses ανά πάσα στιγμή σε διάφορες αποστολές και φροντίζουν να κατακερματίσουν το squad του Avenger ή να απαγάγουν κάποιον από τους επίλεκτούς μας για να τον ανακρίνουν. Καθώς οι στρατιώτες του Avenger δυναμώνουν και αποκτούν εμπειρία, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και για την Elite, στενεύοντας τα περιθώρια για χαλάρωση.

Παρόλα αυτά, ο Commander έχει νέες συνεργασίες με τρεις νέες ομάδες της Resistance, τις οποίες προσπαθεί να ενώσει και να κάνει πέρα οποιαδήποτε συμφέροντα ή εγωισμούς τους κρατούσαν μακριά. Οι Reapers, οι Skirmishers και οι Templars, προσφέρουν νέες συνεργατικές αποστολές (Covert Actions) τις οποίες δεν ελέγχουμε, παρά μόνο επιλέγουμε ποιους θα στείλουμε. Μετά από μερικές ημέρες ενημερωνόμαστε για τα αποτελέσματα της αποστολής και παίρνουμε τις ανάλογες αμοιβές όπως supplies, abilities και influence, ή τις αντίστοιχες τιμωρίες σε περίπτωση κάποιας ατυχίας, τις οποίες γνωρίζουμε εξ αρχής. Η σημαντικότερη συνεισφορά των functions όμως, είναι τα Hero Classes τα οποία εμπλουτίζουν το squad μας. Οι Reapers με stealth sniper, οι Skirmishers με τρομερό mobility και οι Templars με melee psionic abilities, είναι κατάλληλοι να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον του παίκτη αλλά και να αντιμετωπίσουν την επικίνδυνη Elite βρίσκοντας τις αδυναμίες τους.

Τα Hero Units δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα στην αρχή του παιχνιδιού και γίνεται πιο εύκολο συγκριτικά με το αρχικό XCOM 2, όμως η κόλαση δεν αργεί να έρθει. Μιας και είπαμε πως για κάθε καλό, υπάρχει και ένα κακό, στο expansion έρχονται ακόμα περισσότερες απειλές για την εξόντωση της ανθρωπότητας. Για παράδειγμα, οι Lost είναι τα συνηθισμένα zombies που έχουμε δει πλέον παντού, έχοντας μικρό health pool αλλά υπερισχύοντας σε αριθμό, τρέχουν προς κάθε δυνατό ήχο που αναπαράγεται στο χάρτη και επιτίθενται στην XCOM αλλά και στους Advent. Το διασκεδαστικό χαρακτηριστικό στη συγκεκριμένη κατάσταση, είναι πως λόγω της χαμηλής ζωής και της πολυάριθμης ορδής, όταν κάποιος στρατιώτης «σκοράρει» με ένα μόνο χτύπημα σε Lost unit και το σκοτώσει, μπορεί να συνεχίσει να αδειάζει το όπλο του μέχρι και στον τελευταίο Lost που θα καταφέρει να αντισταθεί. Στην πορεία υπάρχουν και άλλες προσθήκες από ισχυρούς εχθρούς που ανακαλύπτονται σταδιακά και δεν σταματούν να εκπλήσσουν, όπως τα Spectres που μπορούν να κλωνοποιήσουν κάποιον από τους στρατιώτες μας και να φέρουν την ανατροπή στο πεδίο της μάχης.

Συνολικά, υπάρχουν παντού διορθώσεις και μεγάλες ή μικρές προσθήκες, με νέους χάρτες, περισσότερα Dark Events που προχωρούν το Avatar Project και τις δραστηριότητες των Advent, νέο online challenge mode, νέες αποστολές που επεκτείνουν τη διάρκεια και πολύ λιγότερα timed missions που εκνεύριζαν τους περισσότερους. Αυτά κάνουν το XCOM 2: War of the Chosen να μοιάζει πιο φρέσκο από ποτέ και θα μπορούσε κάποιος να το αποκαλεί ένα XCOM 2.5. Κάθε νέο χαρακτηριστικό εξισορροπείται ομαλά με όλα τα υπόλοιπα και δένει τόσο καλά, που χωρίς αυτό θα έκανε τα υπόλοιπα να φαίνονται αδύναμα ή άστοχα. Τέλος, το optimization είναι επιτέλους σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και το XCOM 2 «τρέχει σαν νερό», παραγκωνίζοντας τα περισσότερα προβλήματα που το ταλαιπωρούσαν από όταν κυκλοφόρησε, χωρίς όμως να εξαλείφει εντελώς κάποια μικρά frame drops ή σπάνια crashes.

Συνοψίζοντας : Το XCOM 2: War of the Chosen είναι ένα expansion που ντύνει το υπάρχον campaign του βασικού παιχνιδιού με πολλές προσθήκες και βελτιώσεις που το κάνουν ένα πιο πλούσιο και φρέσκο XCOM. Ίσως στους νέους παίκτες να φανεί τρομερά πολύπλοκο μέσα από όλους αυτούς τους μηχανισμούς που έχουν προστεθεί, οπότε θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσουν από το XCOM 2. Έχω κάποιες ενστάσεις για το αν θα έπρεπε κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά να υπάρχουν εξαρχής στο βασικό instalment ή αν έπρεπε η τιμή του να βρίσκεται σε επίπεδα full game για ένα ανανεωμένο campaign που έχουμε ξαναπαίξει. Από την άλλη, όμως, δε μπορώ να αρνηθώ το γεγονός πως η Fireaxis ξεπέρασε για άλλη μια φορά τον εαυτό της και παρέδωσε το καλύτερο και αρτιότερο XCOM μέχρι σήμερα.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Firaxis
Publisher : 2K
Distributor : CD Media
Available for : PC, Xbox One, PS4
Release date : 2017-08-28