Homeworld: Deserts of Kharak Review

Homeworld: Deserts of Kharak Review

09 Φεβρουαρίου 2016 09:22
Από το διάστημα στην έρημο

Δεν θέλω ούτε να φανταστώ το άγχος των μελών της Blackbird Interactive κατά τη δημιουργία της συνέχειας μιας σειράς, η οποία για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί από τις καλύτερες real time strategy που έχει αναδείξει η βιομηχανία, μετά από 12 χρόνια ωρίμανσης των προσδοκιών των οπαδών της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το παιχνίδι σε προσγειώνει από το αχανές διάστημα και την “τρισδιάστατη” κίνηση, χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Homeworld, στις εξίσου αχανείς ερήμους του Kharak και την πιο “παραδοσιακή” κίνηση στους δύο άξονες. Ο τίτλος δημιουργήθηκε από την καναδική Blackbird Interactive, απαρτιζόμενη από παλαιότερα μέλη της Relic Entertainment (γνωστή κυρίως για τα Homeworld, Warhammer 40000 και Company of Heroes), με εκδότρια εταιρεία την Gearbox Software. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία ανάπτυξης του παιχνιδιού. Ξεκίνησε ως πνευματικός διάδοχος των πρώτων Homeworld, με τον τίτλο Hardware: Shipbreakers. Μετά, όμως, την χρεοκοπία της THQ τα δικαιώματα του IP εξαγοράστηκαν από την Gearbox Software, η οποία εκτός από τα άκρως αξιόλογα remaster των δύο πρώτων τίτλων της σειράς, έδωσε το πράσινο φως στην Blackbird Interactive για τη χρήση του ονόματος Homeworld. Το παιχνίδι μετονομάστηκε σε Homeworld: Shipbreakers και λίγο πριν την κυκλοφορία του το όνομα άλλαξε για άλλη μια φορά σε Homeworld: Deserts of Kharak.

Χρονολογικά βρισκόμαστε περίπου έναν αιώνα πριν τα γεγονότα του πρώτου Homeworld, στον πλανήτη Kharak που αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από ερήμους. Πρωταγωνίστρια η Rachel S'jet, επιστήμονας που τέθηκε ως επικεφαλής μιας εκστρατείας με στόχο την εύρεση του “Jaraci Object” στα βάθη της Great Banded Desert, ενός αρχαίου αντικείμενου που θα σώσει τους ανθρώπους της από τις δύσκολες συνθήκες του πλανήτη. Όποιος έχει ασχοληθεί με την σειρά θα καταλάβει αμέσως ότι το Deserts of Kharat κλείνει αρκετές φορές το μάτι στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, με πολλά easter eggs και με αρκετούς παραλληλισμούς στην ιστορία, χωρίς ωστόσο να γίνεται δυσπρόσιτο από νέους παίκτες. Το campaign έχει διάρκεια περίπου 10 ωρών και εντύπωση μου έκαναν τα αναπάντεχα όμορφα cutscenes, χωρίς, βέβαια, να συγκρίνονται με αυτά της Blizzard. Δεν θα πω κάτι παραπάνω για την ιστορία, καθώς είναι το μοναδικό αξιόλογο στοιχείο του παιχνιδιού και θέλω να αποφύγω τυχόν spoilers.

Στο παιχνίδι υπάρχουν δύο μόνο factions. Το πρώτο, Coalition of the Northern Kiithid, μια συμμαχία φυλών από τις βόρειες πολικές περιοχές του Kharak (το faction στο οποίο ανήκει και η Rachel), που χρησιμοποιούν κυρίως τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα με πολύ προστασία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο κατά την εύρεση του Jaraci Object αποτελεί το δεύτερο faction, οι Kiith Gaalsien, με νομαδικό τρόπο ζωής που διέπεται από αυστηρούς θρησκευτικούς νόμους, άκρως προσαρμοσμένοι στην έρημο χρησιμοποιούν ευκίνητα οχήματα με τεχνολογία hover.

Η κεντρική βάση (Carrier) στην οποία δημιουργούνται τα units και γίνεται η διαχείριση των αναβαθμίσεων είναι κινητή, με πόντους ενέργειας που μπορούν να ανακατανεμηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή σε τέσσερις βασικούς τομείς (άμυνα, επιδιορθώσεις, πύραυλοι και όπλα μακρινής απόστασης). Με σωστή χρήση αποτελεί, επίσης, και το δυνατότερο όπλο σας, όντας και η βάση των αεροπορικών δυνάμεών σας. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Homeworld που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα RTS είναι η συνέχεια μεταξύ των αποστολών, η οποία επιτυγχάνεται με τη διατήρηση των μονάδων (units) και των πρώτων υλών (resources) από το τέλος της μίας αποστολής στην αρχή της επόμενης. Έτσι, δίνεται και μια survival πινελιά, καθώς ο παίκτης καλείται να διαχειριστεί τα resources με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Τα units κερδίζουν επίπεδα εμπειρίας με κάθε αντίπαλη μονάδα που καταστρέφουν, επίπεδα εμπειρίας που δίνουν bonus στα διάφορα στατιστικά τους, και τα οποία μεταφέρονται και αυτά στις επόμενες αποστολές. Την έλλειψη “τρισδιάστατης” κίνησης που κυριαρχούσε στα Homeworld υποκαταστεί ο μηχανισμός line of sight, με λίγα λόγια, αν δεν υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δύο units δεν μπορεί να επιτεθεί το ένα στο άλλο. Αυτό καθορίζεται κυρίως από την μορφολογία του εδάφους, με την ψηλότερη θέση να δίνει bonus στα οχήματα που την κατέχουν. Ο αριθμός και η ποικιλία των units είναι ικανοποιητικός, τα δύο διαφορετικά faction αν και έχουν διαφορές δεν είναι αρκετές για να δοθεί μια ποικιλία στο multiplayer και το skirmish mode (μάχες εναντίον AI εχθρών). Το multiplayer του τίτλου είναι σχεδόν ανύπαρκτο, με μόλις 6 χάρτες (ο ένας προστέθηκε με update αρχές του τρέχοντος μήνα), και αρκετά προβλήματα στην σύνδεση.

Το μελανότερο σημείο του παιχνιδιού είναι με διαφορά η ΑΙ του, που καλύπτεται από τα scripted events του campaign, όμως κάνει αισθητότατη την ανεπάρκεια της στο skirmish mode. Δεν ήταν λίγες οι φορές που αντίπαλες μονάδες έμεναν ακίνητες επιτρέποντας μου να τις καταστρέψω μία-μία με όπλα μακρινής απόστασης χωρίς να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν, όπως, επίσης, σπάνια ήταν η σωστή χρήση των διαφορετικών μονάδων από την ΑΙ. Ο τεχνικός τομέας, αν και δεν εντυπωσιάζει για τα σημερινά δεδομένα, βρίσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό για να υποστηρίξει το art style του παιχνιδιού. Λίγα bugs, κυρίως με την κάμερα του παιχνιδιού μετά από in-game cutscenes, κάνουν την εμφάνισή τους. Απουσιάζει, δυστυχώς, και η δυνατότητα rebind των συντομεύσεων, αν και υπήρχε στα remaster που κυκλοφόρησαν πέρυσι

Συνοψίζοντας : Το Deserts of Kharak αν και φαινομενικά απομακρύνεται από την κλασική δομή των Homeworld παιχνιδιών καταφέρνει με μικρές πινελιές να διατηρήσει την αίσθησή τους και σε αυτό συμβάλει σε μεγάλο βαθμό η μουσική επένδυση που επιμελήθηκε ο Paul Ruskay. Έχει ένα αρκετά πλούσιο lore που θα εκτιμήσουν οι βετεράνοι της σειράς, ενώ είναι παράλληλα άκρως προσιτό σε νέους παίκτες. Στέκεται επάξια δίπλα στους προηγούμενους τίτλους της σειράς, χωρίς να καπηλεύεται το όνομα του franchise, δημιουργώντας παράλληλα ελπίδες και προσδοκίες για ένα Homeworld 3. Σίγουρα έχει προβλήματα, τα οποία με κάνουν να μην μπορώ να το προτείνω με τεράστια ευκολία στην τιμή που πωλείται αυτή τη στιγμή, αλλά είναι ιδανική επιλογή σε κάποια μελλοντική έκπτωση για όποιον θέλει μια αξιόλογη 10ωρη single player εμπειρία.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Blackbird Interactive
Publisher : Gearbox Software
Available for : PC
Release date : 2016-01-20
Tags: