Super Smash Bros. Ultimate Review

Super Smash Bros. Ultimate Review

26 Δεκεμβρίου 2018 10:14
Το Ultimate παιχνίδι της σειράς έφτασε

Τα fighting games είναι από την φύση τους ανταγωνιστικά και δύσκολα παιχνίδια που καλούν τον gamer να αφιερώσει “κουβάδες” χρόνου εφόσον επιθυμεί να γίνει καλύτερος. Για εμένα προσωπικά τα fighting παιχνίδια έχουν δύο πλευρές. Η πρώτη είναι η πλευρά που μαζεύεστε σε ένα σπίτι με τους φίλους σας και περνάτε ευχάριστα την ώρα σας. Η δεύτερη είναι η πιο ανταγωνιστική. Αυτό σημαίνει πως για εσένα, κάθε μάχη είναι μία προσπάθεια να ακονίσεις ακόμη περισσότερο τις ψηφιακές σου ικανότητες σε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι.

Ένα από τα παιχνίδια που πήρε την πρώτη πλευρά που ανέφερα πιο πάνω και την εμπλούτισε όσο περισσότερο γίνεται είναι το Smash Bros. Η απλή, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερη συνταγή της Nintendo που διαφοροποιεί τον εαυτό της από τα υπόλοιπα fighting παιχνίδια, παραμένει ελκυστική και για τις δύο πλευρές ατόμων. Η εταιρία είχε μία πολύ απλή, αλλά παράλληλα τόσο όμορφη ιδέα. Να βάλει σε ένα ψηφιακό ρινγκ χαρακτήρες από διάφορα γνωστά franchises να μάχονται μέχρι τελικής πτώσης. Μία ιδέα που μπορεί ίσως να ξεκίνησε ως ρίσκο, αλλά δούλεψε τόσο ομαλά δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες των fighting παιχνιδιών μέχρι και σήμερα.  Και αυτό δεν είναι κάτι κακό. Η Nintendo με το Smash Bros. θεωρώ πως ακολουθεί τον ίδιο κανόνα που ακολουθεί και στα υπόλοιπά της παιχνίδια. Να δημιουργεί ευχάριστα χαμόγελα στον παίκτη καθ 'όλη την διάρκεια ενασχόλησής του. Και αυτή την παράδοση έρχεται να συνεχίσει το Super Smash Bros. Ultimate, το νέο και ίσως πλουσιότερο Smash Bros παιχνίδι της σειράς μέχρι και σήμερα. Ένα παιχνίδι που υπόσχεται ατελείωτες στιγμές διασκέδασης σε κάθε παίκτη και σε κάθε παρέα.

Αυτό που έχω αναφέρει στο παρελθόν είναι πως ένα fighting παιχνίδι για να σε φιλοξενήσει στον κόσμο του χρειάζεται να σου δείξει γρήγορα και εύκολα τους μηχανισμούς του για να πάρεις μία γενική ιδέα από την “ραχοκοκαλιά” του. Με λίγα λόγια θα πρέπει να σε πάρει από το χεράκι και να σου δείξει το σημείο “A” και το σημείο “Β”. To Ultimate κεφάλαιο δυστυχώς αποτυγχάνει να σου δείξει στην πράξη τα μυστικά του και αντιθέτως, καλεί τον παίκτη να πειραματιστεί στο Training, ενώ υπάρχει και μία εγκυκλοπαίδεια που εξηγεί τα σημεία κλειδιά του κάθε χαρακτήρα μαζί με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Από τα smashes μέχρι και τα μικρά Jumps και την χρήση τους. Σίγουρα, για τους βετεράνους της σειράς αυτό δεν αποτελεί κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, όμως για έναν που θέλει να δώσει για πρώτη φορά την ευκαιρία στον εαυτό του να δοκιμάσει ένα Smash παιχνίδι, ίσως παιδευτεί λίγο περισσότερο. Αυτή η έλλειψη ενός ουσιαστικού Tutorial μπορεί να σας ξινίσει στην αρχή, όμως, το Super Smash Bros. Ultimate δεν είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να αναλώσετε δεκάδες ώρες στο training για να βγείτε να απολαύσετε την πρώτη σας αναμέτρηση. Και αυτό είναι το σημείο κλειδί του παιχνιδιού. Ο τίτλος ανήκει στην κατηγορία easy-to-learn, αλλά hard-to-master. Τι σημαίνει αυτό; Η εκμάθηση του παιχνιδιού στην απλή του πλευρά γίνεται γελοία εύκολα. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν σχεδόν την ίδια φιλοσοφία στις κινήσεις τους, ενώ φυσικά φέρουν και μοναδικές ικανότητες όπως οι Ultimate κινήσεις τους (Smashes). Τα παραπάνω ο παίκτης θα τα μάθει ταχύτατα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να μάχεται αρκετά γρήγορα και να απολαμβάνει το νέο περιεχόμενο του παιχνιδιού. Όμως, εφόσον θέλει να γίνει ο βασιλιάς του ρινγκ εδώ ο τρόπος είναι ο ίδιος. Όσο περισσότερο παίζεις, τόσο καλύτερος θα γίνεσαι και τόσο περισσότερο θα καταλάβεις τη φιλοσοφία του παιχνιδιού.

Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που ναι μεν γνωρίζουν πολλά για τα fighting παιχνίδια, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν πως ακριβώς λειτουργούν οι Smash τίτλοι. Στο δημοφιλές franchise της Nintendo, η ουσία δεν κρύβεται μέσα σε ένα τεράστιο combo, ούτε και στην ατελείωτη άμυνα που θα κάνει ο παίκτης ενάντια σε επιθέσεις. Το Health Bar έχει αντικατασταθεί από μία ποσοστιαία μπάρα. Όση περισσότερα ζημιά δεχθεί ο αντίπαλός σας, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να τον κάνετε να “πετάξει” από το ρινγκ. Δηλαδή, θα πρέπει να εμποδίσετε τον αντίπαλο σας να ξαναμπεί και πάλι στο πεδίο μάχης. Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς ίσως να μην εντυπωσιάζονται από αυτή την φιλοσοφία όμως, κατ’ εμέ, αυτό είναι που κάνει τα Smash Bros. παιχνίδια να ξεχωρίζουν. Δεν έχουν τεράστια θεαματικά combos. Δεν έχουν counter combos. Βασίζονται στην ικανότητα και τα αντανακλαστικά του παίκτη να κυνηγά συνεχώς τον αντίπαλο του και να “διαβάζει” τις σκέψεις του, τις κινήσεις του και να τιμωρεί αναλόγως.

Πέρα από την κεντρική του φιλοσοφία που δεν έχει αλλάξει, το Super Smash Bros. Ultimate είναι το πλουσιότερο παιχνίδι της σειράς. Ένα πλούσιο ρόστερ μαχητών (74 συνολικά) με έναν γιγαντιαίο αριθμό από stages έχουν ως αποτέλεσμα άπειρες στρατηγικές. Κάτι που μεταφράζει και σε ώρες διασκέδασης. Οι χαρακτήρες που περιλαμβάνει το παιχνίδι δεν υπάρχει ουδέ μία περίπτωση να απογοητεύσουν και να μην καλύψουν όλα τα γούστα. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει τους αγαπημένους του μαχητές από διάσημα παιχνίδια όπως Super Mario Bros., The Legend of Zelda, Street Fighter, Metal Gear, Castlevania και πολλά, πολλά ακόμη. Όμως, οι χαρακτήρες για να γίνουν διαθέσιμοι θα πρέπει πρώτα να τους ξεκλειδώσετε. Η πρώτη επιλογή είναι το Adventure Mode που αποτελεί ουσιαστικά το story mode του παιχνιδιού. Εκεί ο παίκτης μετακινείται σε έναν όμορφο καρτουνίστικο 2D χάρτη στον οποίο συναντά τα spirits. Αυτά εκτός από τον διασκεδαστικό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τα αποκτήσετε, αυξάνουν τις δυνάμεις των μαχητών σας για να κάνουν τις επόμενες αναμετρήσεις ευκολότερες. Το εν λόγω mode θα σας πάρει σχεδόν 20 ώρες για να το ολοκληρώσετε.

Όμως, το εν λόγω mode ενδέχεται μετά από ένα σημείο να κουράσει καθώς μιλάμε για grinding. Εκτός από ορισμένες ιδιαίτερες μάχες και την τελευταία ώρα της ιστορίας που προσφέρει ένα επικό φινάλε, βρήκα τον εαυτό μου πολλές φορές να δυσανασχετεί μέχρι να φτάσω στο τέλος. Ένας ακόμη τρόπος για να ξεκλειδώσετε εύκολα χαρακτήρες είναι να παίξετε το παιχνίδι. Δηλαδή, όσο περισσότερο χρόνο αναλώσετε στα κλασικά versus modes, τόσους περισσότερους μαχητές θα ξεκλειδώσετε. Εγώ προσωπικά βρήκα αυτή την επιλογή σωστή και εξηγούμαι. Το σύστημα ανταμοιβής σε ένα τέτοιο βιντεοπαιχνίδι είναι το “A” και το “Ω”. Είναι αυτό που εν τέλει καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον του παίκτη ζωντανό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Είτε είναι στολές και όπλα είτε διάφορα ψηφιακά αντικείμενα. Το νέο πόνημα της Nintendo επέλεξε να βάλει ως ένα από τα rewarding συστήματα το ξεκλείδωμα ενός χαρακτήρα. Η απόκτηση ενός νέου μαχητή μετά από μία κουραστική μάχη έχει την δική της γλυκιά αίσθηση ανταμοιβής που σας εγγυώμαι θα βρείτε ευχάριστη. Ένα νέο χαρακτηριστικό στο Super Smash Bros. Ultimate είναι το Stage Morph. Αυτό σας αφήνει να επιλέξετε δύο πίστες και κατά την διάρκεια της μάχης το stage θα μεταμορφωθεί στην δεύτερη πίστα που επιλέξατε. Ένα θαυμάσιο χαρακτηριστικό που κάνει τις αναμετρήσεις ακόμη πιο διασκεδαστικές.

Όσον αφορά τα modes, εδώ δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Πολλά Versus όπως το Smash, Tourney, Squad Strike και διάφορα ακόμη δηλώνουν βροντερό παρών, ενώ διαθέσιμα υπάρχουν τα Training, Mob Smash και Classic. Το τελευταίο είναι το παραδοσιακό arcade mode, όπου ο παίκτης πρέπει να αναμετρηθεί με μία σειρά από αντιπάλους και να καταφέρει να κερδίσει το τελευταίο boss. Ο ρομαντισμός που τρέφει το παιχνίδι είναι πραγματικά ατελείωτος. Στο τέλος του εν λόγω mode θα ξεκινήσουν να παίζουν τα παραδοσιακά credits. Ας το παραδεχθούμε. Κανείς μας σχεδόν ποτέ δεν κάθεται να δει την γιγαντιαία λίστα ονομάτων που εργάστηκαν σε ένα παιχνίδι. Η Nintendo όμως σκέφτηκε μία πανέξυπνη ιδέα. Οι τίτλοι τέλους μετατρέπονται σε ένα διασκεδαστικό μίνι παιχνίδι, όπου ο παίκτης πρέπει να πυροβολήσει όλα τα ονόματα των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στο παιχνίδι για να αυξήσει το τελικό του σκορ. Μόνο και μόνο από αυτή την κίνηση, φαίνεται ο τεράστιος σεβασμός που έχει η Nintendo προς τον παίκτη που επέλεξε να τιμήσει το Ultimate κεφάλαιο της σειράς.

Στην συνέχεια έρχεται το Vault. Αυτό αποτελεί ουσιαστικά τον ψηφιακό σας φάκελο με όλα σας τα κατορθώματα. Εκεί μέσα θα βρείτε όλα τα μουσικά κομμάτια που ενσωματώνει ο τίτλος, τα στατιστικά σας είτε offline είτε online και χρήσιμες συμβουλές για να γίνετε καλύτερος στο Smash Bros. Φυσικά από το πακέτο δεν μπορούσε να λείπει και το Online. Όσο διασκεδαστικό είναι το offline μέρος του παιχνιδιού, άλλο τόσο είναι το online. Εδώ δεν χρειάζεται να εξηγήσω κάτι περεταίρω. Ο παίκτης δοκιμάζει τις “Smashing” ικανότητές του ενάντια σε άλλα άτομα διαδικτυακά. Μετά από όλα αυτά τα modes δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να βαρεθεί να απολαμβάνει το παιχνίδι. Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τον τίτλο, μέχρι και τώρα, συνεχίζω να απολαμβάνω όχι μόνο την τεράστια ποικιλία σε χαρακτήρες και πίστες, αλλά και τα διάφορα διασκεδαστικά modes, καθώς τα περισσότερα από αυτά κρύβουν εκπλήξεις. Εκπλήξεις που σε κάνουν να εκτιμήσεις την προσπάθεια της ομάδας για τον σεβασμό που δείχνει στον παίκτη. Αυτό όμως που είμαι σίγουρος πως θα σας κάνει να ευχαριστηθείτε ακόμη περισσότερο το νέο πόνημα της Nintendo, είναι οι μάχες με την παρέα σας αφού ο τίτλος υποστηρίζει μέχρι και 8 άτομα. Φανταστείτε επτά άτομα να παλεύουν να σας κυνηγούν με μανία για να σας πετάξουν από το ρινγκ. Σας υπόσχομαι πως τα γέλια που θα ρίξετε θα είναι αμέτρητα.

Οπτικοακουστικά το Super Smash Bros. Ultimate είναι αυτό ακριβώς που έχουμε δει σε διάφορα trailers και gameplay βίντεο. Ο οπτικός του τομέας είναι θαυμάσιος. Ζεστά χρώματα, με όμορφα 3D μοντέλα χαρακτήρων και προσεγμένα περιβάλλοντα έχουν ένα γλυκό αποτέλεσμα που δεν πρόκειται να απογοητεύσει. Η ανάλυση του σε TV Mode έρχεται κλειδωμένη σε 1080p και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ φορητά πέφτει στα 720p έτσι ώστε το framerate να καταφέρει να κρατηθεί στα 30. Αν με ρωτήσετε ποιο mode είναι καλύτερο δεν έχω να σας δώσω κάποια απάντηση. Και στα δύο απόλαυσα το ίδιο το παιχνίδι και θεωρώ πως και στα δύο τα γραφικά του είναι εξαιρετικά. Η μικρή οθόνη του Switch δείχνει για ακόμη μία φορά την δύναμή της και την ικανότητα της να διατηρεί την ομορφιά και την σταθερότητα ενός παιχνιδιού όπου και αν βρίσκεστε.

Συνοψίζοντας : Το Super Smash Bros. Ultimate κερδίζει με μεγάλη ευκολία τον Ultimate τίτλο. Η Nintendo κατάφερε να δημιουργήσει το απόλυτο και πλουσιότερο Smash Bros παιχνίδι μέχρι και σήμερα. Τεράστια ποικιλία χαρακτήρων και stages, με πληθώρα modes είναι το δικό της Χριστουγεννιάτικο δώρο. Ένα δώρο που μπορούν να ευχαριστηθούν και οι βετεράνοι της σειράς και όσοι σκέφτονται να εισέλθουν για πρώτη φορά στον 'Smashing' κόσμο του παιχνιδιού. Αν εξαιρέσουμε την απουσία ενός πρακτικού Tutorial και το grinding του adventure mode, το Super Smash Bros. Ultimate καταφέρει και τσεκάρει όλα τα άλλα κουτάκια διασκέδασης με μεγάλη ευκολία χάρη στον ρομαντισμό και τον σεβασμό που έχει προς τον παίκτη. Με λίγα λόγια όσοι είστε ακόμη δύσπιστοι για την αγορά του ήρθε η ώρα να σταματήσετε. Πιάστε το χειριστήριο σας, διαλέξτε τον αγαπημένο σας μαχητή και ξεκινήστε να…'Smashάρετε'.
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : BANDAI NAMCO Studios Inc.
Publisher : Nintendo
Distributor : CD Media S.A.
Available for : Nintendo Switch
Release date : 2018-12-07