Super Smash Bros. (3DS) Review

Super Smash Bros. (3DS) Review

02 Οκτωβρίου 2014 00:55
Όταν το μέγεθος δεν μετράει

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του νέου Super Smash Bros. για τα Wii U και 3DS όλοι οι φίλοι της σειράς γέμισαν με ενθουσιασμό και περίμεναν με αγωνία τις νέες πληροφορίες. Προσωπικά, παραξενεύτηκα πάρα πολύ όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι ένα Super Smash θα κυκλοφορήσει σε φορητή κονσόλα. Θεωρούσα πως αυτά τα παιχνίδια έχουν προδιαγραφές μόνο για οικιακές κονσόλες για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι επί του παρόντος. Τελικά έκανα λάθος. Όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, έτσι και το Super Smash Bros. για το Nintendo 3DS είναι ένα fighting game που σέβεται τον εαυτό του. Υπερπλήρες, με πολλούς νέους χαρακτήρες και απίστευτα πολλά modes σε σημείο που θα σας κάνουν να αναρωτιέστε αν υπάρχει πιθανότητα να το βαρεθείτε ποτέ. Πραγματικά κάθε φορά που μπαίνω στο παιχνίδι νιώθω ότι ανακαλύπτω κάτι διαφορετικό.

Κοιτώντας το κεντρικό μενού του Super Smash Bros. βλέπουμε τα κλασσικά modes που έχουμε αγαπήσει, να επιστρέφουν. Το Smash mode στο οποίο μπορείτε απλά να μονομαχήσετε μόνοι σας ή με τους φίλους σας βρίσκεται σε περίοπτη θέση, ενώ πίσω από την επιλογή Games & More, μπορείτε να βρείτε τα Classic, All-Star και Stadium modes. Στο Classic mode επιλέγετε έναν χαρακτήρα από τους 37 αρχικούς και να αντιμετωπίσετε το Master Hand σε όποιο επίπεδο δυσκολίας θέλετε εσείς. Αν επιλέξετε κάποιους συγκεκριμένους χαρακτήρες (Tip: Greninja), μετά το τέλος του Classic mode, θα ακούσετε το γνωστό ήχο του νέου μυστικού χαρακτήρα που θέλει να σας αντιμετωπίσει. Αν τον νικήσετε, τότε τον ξεκλειδώνετε, ακριβώς όπως και στα προηγούμενα Super Smash Bros. Οι κρυφοί χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι στο σύνολό τους δώδεκα και πιστέψτε με, είναι και οι δώδεκα μοναδικοί!

Ένα καινούργιο mode που προστέθηκε είναι το Smash Run, στο οποίο επιλέγετε έναν χαρακτήρα και έχετε πέντε λεπτά για να εξοντώσετε ορδές εχθρών εμπνευσμένους από διάφορα παιχνίδια της Nintendo, καθώς και να μαζέψετε τα power-ups που αφήνουν πίσω τους. Μόλις τελειώσει ο χρόνος μεταφέρεστε σε μια πίστα με άλλους τρεις χαρακτήρες τους οποίους πρέπει να κερδίσετε. Προσωπικά απ’ όλο το παιχνίδι, αυτό το mode είναι το μόνο ανούσιο που θα βρείτε.

Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το customization που μπορείτε να κάνετε στους χαρακτήρες. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε όποιον χαρακτήρα επιθυμείτε και να τον προσαρμόσετε στα μέτρα σας, επιλέγοντας να αυξήσετε ή να μειώσετε το Speed, το Attack και το Defense του. Σαν να μην έφτανε αυτό, μπορείτε να μαζέψετε Special κινήσεις κατά τη διάρκεια της μάχης, τις οποίες μπορείτε να κάνετε assign στο χαρακτήρα σας μέσω αυτού του μενού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προσαρμόζετε όλους τους χαρακτήρες στα μέτρα σας, πράγμα που σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη νίκη.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε για το χειρισμό του παιχνιδιού. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα παιχνίδι με τόση ένταση όπως το Super Smash Bros. είναι πολύ δύσκολο να παιχτεί σε μια μικρή φορητή κονσόλα. Οι κινήσεις, αφενός είναι απλοϊκές, αφετέρου πρέπει να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να καταφέρετε να κάνετε το περισσότερο damage στον αντίπαλό σας και να τον στείλετε έξω από την πίστα. Τα locks, δηλαδή οι κινήσεις που γίνονται σε συνδυασμό με το κουμπί των βασικών επιθέσεων και τον αναλογικό μοχλό και χρησιμεύουν ιδιαιτέρως στην εκτόξευση των αντιπάλων σας, είναι αρκετά δύσκολες για να πραγματοποιηθούν με επιτυχία.

Πιο συγκεκριμένα, οι παίκτες με μεγάλα χέρια, όπως εγώ, κουράζονται πολύ εύκολα με το να κρατούν την κονσόλα και να εκτελούν τις κινήσεις, γιατί πολύ απλά οι αντίχειρες δεν αντέχουν για πολύ το συνεχόμενο πάτημα πλήκτρων τα οποία απέχουν πολύ λίγο το ένα από το άλλο. Φυσικά, το πρόβλημα αυτό εντείνεται στο απλό 3DS, ενώ στο XL εξαλείφετε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ένα άλλο μειονέκτημα που φαίνεται να έχει η έκδοση του 3DS είναι η δυσκολία να εντοπίσετε το χαρακτήρα σας και τα αντικείμενα κατά τη διάρκεια μιας τετραπλής μάχης. Ευτυχώς οι δημιουργοί προνόησαν γι’ αυτό και φρόντισαν να πλαισιώσουν το χαρακτήρα σας με cell-shaded μαύρο περίγραμμα έτσι ώστε να είναι πιο ευδιάκριτος. Δυστυχώς, όμως, ούτε αυτό είναι αρκετό. Φυσικά, βοηθάει αλλά και πάλι δυσκολεύεστε στο να ξεχωρίσετε ποιος είναι ποιος. Παρ ’όλα αυτά, τα γραφικά είναι πανέμορφα, όπως και σε κάθε παιχνίδι Smash.

Τι να κάνετε, όμως, τα customizations που ανέφερα παραπάνω αν δε μπορείτε να τα δοκιμάσετε πάνω σε ικανότατους αντιπάλους; Από κάποια στιγμή και μετά θα δείτε ότι μπορείτε να νικήσετε το παιχνίδι αρκετά εύκολα σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Τότε έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσετε το Online Mode, το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Τα απλά και τα Ranked Games. Στους απλούς αγώνες μπορείτε απλά να αναμετρηθείτε με άτομα από όλον τον κόσμο, ενώ στα Ranked Games προσπαθείτε να ανέβετε επίπεδο στην παγκόσμια κλίμακα παικτών Super Smash Bros.

Προσωπικά βρήκα το online mode αρκετά διασκεδαστικό, καθώς επίσης και το spectate mode. Μέσω αυτού μπορείτε να δείτε αγώνες που διεξάγονται εκείνη την ώρα, καθώς και να στοιχηματίσετε για το ποιος θα είναι ο νικητής. Αναμφίβολα, το online μέρος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αυτό που μπορεί να μεγαλώσει κατά πολύ το χρόνο ενασχόλησης με το παιχνίδι.

Συνοψίζοντας : Η Nintendo κατάφερε να αποδείξει, για ακόμα μια φορά, ότι οι αποκλειστικότητές της είναι αυτές που κρατούν τη φλόγα της εταιρίας ζωντανή και ζωηρή. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η σειρά Super Smash Bros είναι από τις πλέον διαχρονικές και αποτελεί ένα από τα δυνατότερα χαρτιά της εταιρίας. Είμαι σίγουρη ότι υστερεί, τουλάχιστον τεχνικά, σε σχέση με την έκδοση του τίτλου για το Wii U, αλλά  ακόμη κι έτσι, δεν παύει να είναι ένα κανονικό και ολοκληρωμένο Smash παιχνίδι. Επενδύστε άφοβα!
Box Art
Tested on : Nintendo 3DS
Developer : Sora Ltd., Bandai Namco Games
Publisher : Nintendo
Available for : Nintendo 3DS
Release date : 2014-01-01