Dragon Quest VIII for Nintendo 3DS Review

Dragon Quest VIII for Nintendo 3DS Review

18 Ιανουαρίου 2017 21:12
Μια αγάπη από τα…παλιά

Η σειρά Dragon Quest έχει αγαπηθεί από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φίλων των βιντεοπαιχνιδιών σε όλο τον κόσμο εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Το όγδοο παιχνίδι της σειράς κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν δέκα χρόνια για το PlayStation 2 και θεωρείται από πολλούς το καλύτερο της σειράς. Έρχεται λοιπόν φέτος, βελτιωμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του 3DS, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά. Ο λόγος που μια σειρά βιντεοπαιχνιδιών βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση εδώ και τόσα χρόνια δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου να ανάγεται πουθενά αλλού, παρά στο χαρακτήρα της. Τα Dragon Quest είναι μια σειρά turn-based role playing παιχνιδιών με προσωπικότητα την οποία έχουν καταφέρει να διατηρήσουν με μεγάλη επιτυχία. Και όπως είναι αναμενόμενο, αυτή η προσωπική σφραγίδα απειλείται όταν στο παιχνίδι γίνονται αλλαγές για να δικαιολογήσουν την επανακυκλοφορία του, μια δεκαετία αργότερα.  

Υπό την απειλή ενός δύστροπου μάγου βρίσκονται και οι ήρωές μας. Ο Dhoulmagus καταράστηκε τον βασιλιά Trode και τον μετέτρεψε σε ένα άσχημο τερατοειδές troll και την πριγκίπισσα Medea σε ένα άλογο. Πρέπει εμείς με τη δύναμη και το κουράγιο μας να βρούμε τον μάγο και να τους σώσουμε. Το Dragon Quest VIII ξεκινά δυναμικά. Με ένα ξεκάθαρο cinematic που του δίνει τη μοντέρνα αίσθηση των σημερινών παιχνιδιών και την πρώτη μάχη που πασπαλίζει με ζωντάνια την εισαγωγή του παιχνιδιού. Σύντομα δίνεται η ευκαιρία για περιπλάνηση σε έναν τρισδιάστατο εντυπωσιακότατο κόσμο, για τα δεδομένα του συστήματος του 3DS. Ατμοσφαιρικές σπηλιές, πύργοι, μπουντρούμια, χωράφια και ελκυστικά τοπία επιβεβαιώνουν ότι μιλάμε για ένα κλασσικό RPG. Εχθροί σκόρπιοι καθ’ όλη τη διάρκεια και μια ιστορία που ενθαρρύνει τον παίκτη να μπει για τα καλά στον κόσμο του Dragon Quest.

Η πρώτη αλλαγή που συνειδητοποίησα ήταν ότι οι εχθροί πια, φαίνονται, και οι μάχες δεν είναι random based. Υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθούν κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα παρόλο που από κάποια στιγμή και μετά οι χαμηλότεροι σε level εχθροί με απέφευγαν από μόνοι τους γλυτώνοντάς μου χρόνο. Όσο περισσότερο το fighting με εχθρούς, τόσο γρηγορότερα αλλάζει το level, με την αλλαγή του οποίου αποκτώνται skill points. Αυτά, ανεβάζουν τις επιδόσεις σε συγκεκριμένους τύπους όπλων. Χρησιμοποιούνται και προσφέρουν ένα boost στα stats του εκάστοτε χαρακτήρα που εξοπλίζεται με αυτά, ή στα special abilities που χρησιμοποιούνται. Επανέρχεται επίσης το “Alchemy”πιο γρήγορο και βελτιωμένο.

Όλα τα καταναλώσιμα υλικά καθώς και διάφορα άλλα που δεν είχαν κάποια χρήση, συνδυάζονται. Μια τέτοια πινελιά είναι πάντα καλοδεχούμενη. Τα τέρατα που κουβαλούν κάποιο monster coin είναι σημαδεμένα και ξεχωρίζουν διακριτικά, αλλά και φαίνονται από μακριά. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι αυτή των φωτογραφιών. Μπορεί ο παίκτης να βγάλει φωτογραφίες να προσθέσει φίλτρα και να τις μοιραστεί με άλλους παίκτες. Η λειτουργία αυτή θα είναι διαθέσιμη με την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Υπάρχουν επίσης μικρά επιπρόσθετα quest που αφορούν την λήψη φωτογραφιών από τέρατα.

Σε γενικές γραμμές μοιάζει πολύ με την αυθεντική έκδοση του παιχνιδιού στο PlayStation 2. Είναι εξίσου όμορφο, με πιο ζωντανά χρώματα, πιο καρτουνίστικους χαρακτήρες που δίνουν anime  αίσθηση και πολλές λεπτομέρειες στα γραφικά για τα δεδομένα, πάντα, της κονσόλας της Nintendo. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πολύ μεγάλος και το ταξίδι από το ένα μέρος στο άλλο δεν είναι πάντα γρήγορο. Όμως, λίγο η αποφυγή εχθρών, λίγο τα πανέμορφα τοπία, και λίγο περισσότερο τα σκόρπια chests σε απομονωμένες περιοχές ωθούν τον παίκτη να ασχοληθεί με την εξερεύνηση. Από ένα σημείο του παιχνιδιού και μετά άλλωστε, η μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο θα είναι ευκολότερη. Δεν θα ήθελα όμως για λόγους spoiler να επεκταθώ παραπάνω.

Το παιχνίδι για πρώτη φορά διαθέτει αγγλικά voice over. Μια ποιοτική και όμορφη προσθήκη, αφού η ομάδα που τα επιμελήθηκε έχει κάνει εξαιρετική δουλειά κυρίως σε αστείες σκηνές και λιγότερο σε πιο συναισθηματικές. Προσωπικά, προτιμώ τις εμπειρίες τέτοιου είδους στην αυθεντικότερη εκδοχή τους, οπότε δεν δηλώνω λάτρης των voiceover. Προσθήκες βρίσκουμε επίσης στην ιστορία, με ένα επιπλέον τέλος, αλλά και δύο ήδη γνωστά NPC που έγιναν playable. Όλα τα παραπάνω συντελούν στις αφορμές να ασχοληθεί κανείς ξανά με το παιχνίδι και να απολαύσει το νέο περιεχόμενό του. Ταυτόχρονα, θεωρώ πως όντας το καλύτερο της σειράς δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν ασχολήθηκαν ποτέ, να ξεκινήσουν τώρα.

To Dragon Quest VIII προσαρμόστηκε στο 3DS και τα δεδομένα του, προσφέροντας πολλές διευκολύνσεις. Θα ήθελα όμως λίγη περισσότερη προσοχή. Θα ήθελα το κάτι παραπάνω. Ο χάρτης κάθε περιοχής είναι πάντα ανοιχτός στην κάτω οθόνη. Δυστυχώς όμως, δεν είναι δυνατό να σημειώσει κανείς επάνω του, αξιοποιώντας την touch λειτουργία. Ο οπτικός τομέας είναι εύμορφος και ευπαρουσίαστος, αλλά δεν υποστηρίζεται η λειτουργία 3D. Υπάρχουν και μερικά θεματάκια με τα γραφικά εδώ κι εκεί. Τίποτα τρομερό που να αποτελεί πρόβλημα. Η νέα έκδοση του παιχνιδιού, έχει διαχειριστεί την σεξουαλικότητα με μεγάλη προσοχή. Έχουν υπάρξει αλλαγές και μικρές οπτικές προσαρμογές και είναι πλέον πιο προσεγγίσιμο από κάθε ηλικία χωρίς όμως να θεωρώ ότι αγγίζει τα όρια της λογοκρισίας ή ξεφεύγει από την πρώτη του έκδοση.

Η νέα έκδοση του Dragon Quest VIII, άλλαξε και παρέλειψε μερικά πράγματα. Πρόσθεσε ορισμένα, αλλά και τροποποίησε κάποια άλλα. Κατάφερε όμως, να κρατήσει το άρωμα των Dragon Quest. Παίζοντας, και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας αυτό το στοιχείο είναι ξεκάθαρα εμφανές και αποτελεί τον βασικό λόγο που εκτίμησα πολύ την συνολική προσπάθεια. Καταλήγοντας, είχε, έχει και θα έχει, ένα από τα καλύτερα soundtrack που έχω ακούσει.

Συνοψίζοντας : Το Dragon Quest VIII είναι μια περίλαμπρη και μνημειώδης περιπέτεια. Ένα  μεγαλύτερο πλέον ταξίδι, το οποίο πηγαίνει τη σειρά ένα βήμα παραπέρα τεχνικά και σεναριακά προσφέροντας οικειότητα σε όσους ήδη την αγαπούν, αλλά και πολλούς λόγους να ασχοληθούν όσοι έχουν διάθεση να την αγαπήσουν.
Box Art
Tested on : Nintendo 3DS
Developer : Level-5
Publisher : Square Enix
Distributor : CD Media
Available for : Nintendo 3DS
Release date : 2017-01-20