Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας σκοτώνει τα δελφίνια

Έχουν πεθάνει πάνω από 700
06 Νοεμβρίου 2022 14:16
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας σκοτώνει τα δελφίνια

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει και μία αναπάντεχη επίπτωση στην άγρια ζωή της Μαύρης Θάλασσας. Συγκεκριμένα, επιστήμονες που μελετούν την περιοχή αναφέρουν μία “ασυνήθιστη αύξηση” στους θανάτους δελφινιών, χελωνών και φαλαινών το καλοκαίρι του 2022.

Ο πόλεμος που κλιμακώθηκε το Φεβρουάριο του 2022, βάζει ολόκληρη τη Μαύρη Θάλασσα σε κίνδυνο. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, επηρεάζουν την άγρια ζωή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των κητώδων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λοιπόν έχουν αναφερθεί πάνω από 700 θάνατοι δελφινιών στις ακτές χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Ουκρανία. Οι ερευνητές πασχίζουν να αποκαλύψουν την αιτία θανάτου, αλλά ο συνεχιζόμενος πόλεμος και η ναρκοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δυσκολεύουν τη συλλογή δεδομένων.

Υπάρχουν αναφορές για πτώματα δελφινιών που ξεβράζονται στις ακτές, έχοντας εμφανή τραύματα όπως εγκαύματα από βόμβες ή νάρκες, ενώ άλλα φαίνεται πως αδυνατούν να προσανατολιστούν ή μένουν νηστικά για μέρες.

Τα δελφίνια βασίζονται στον ήχο για να πλοηγηθούν, να βρουν την τροφή τους και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Ο θόρυβος από την αυξημένη παρουσία πλοίων μπορεί να τα επηρέασε, αλλά οι ήχοι εκρήξεων στην επιφάνεια ή υποθαλάσσια μπορούν να τα αποπροσανατολίσουν, να τα πληγώσουν ή να τα σκοτώσουν.

Μία ακόμα θεωρία υποστηρίζει πως οι μάχες διώχνουν τα δελφίνια από τα γνωστά σε αυτά νερά της Ουκρανίας και τα ωθούν σε άγνωστες περιοχές για τροφή, αυξάνοντας τις πιθανότητες να βρεθούν σε δίχτυα ψαράδων ή να καταλήξουν σε κάποια παραλία. Η χερσόνησος της Κριμαίας, τα στενά του Kerch, η θάλασσα του Azov και άλλες περιοχές, είχαν κριθεί σημαντικές τοποθεσίες για την αναπαραγωγή των δελφινιών.

Φυσικά και υπάρχουν φόβοι πως τα δελφίνια που σύχναζαν σε αυτά τα νερά, έχουν σκοτωθεί ή εκδιωχθεί. Αλλά επειδή δεν μπορεί να γίνει καμία έρευνα εκεί τώρα, απλά δε θα μάθουμε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.