Υπάρχει ένα κρυφός παράγοντας στην εξέλιξη των ανθρώπων

Στη διάρκεια 2 εκατομμυρίων ετών
30 Οκτωβρίου 2022 11:29
Υπάρχει ένα κρυφός παράγοντας στην εξέλιξη των ανθρώπων

Μία νέα έρευνα στην εξέλιξη των ανθρώπων τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια, έρχεται να προσθέσει τις αλλαγές περιβάλλοντος οι οποίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή που προήλθε από αστρονομικά φαινόμενα. Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις υπερυπολογιστών, οι επιστήμονες μελέτησαν το κλίμα της Γης καθώς αυτό άλλαζε κατά τη διάρκεια της Πλειστόκαινου εποχής. Βρήκαν λοιπόν πως αλλαγές σε δεδομένα όπως βροχόπτωση και θερμοκρασία, συνδέονται με τον τρόπο που πολλά διαφορετικά είδη ανθρωπινών – μεταξύ των οποίων και ο Homo sapiens – μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.

Παρόλο που διαφορετικές ομάδες αρχαϊκών ανθρώπων προτιμούσαν διαφορετικά κλιματικά περιβάλλοντα, τα μέρη που ζούσαν όλα συνδέονταν με τις κλιματικές αλλαγές που προήλθαν από αστρονομικές αλλαγές όπως η μετακίνηση του άξονα της Γης, η κλίση της και η τροχιακή εκκεντρικότητά της.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν αυτό που υποπτεύονταν αλλά δεν μπορούσαν αν αποδείξουν οι επιστήμονες, ότι δηλαδή η προϊστορική κλιματική αλλαγή βοήθησε στην εξελικτική ανάπτυξη του ανθρώπινου γένους. Η προσομοίωση έτρεξε στον υπερυπολογιστή ALEPH της Νότιας Κορέας και χρειάστηκαν έξι μήνες για να υπολογιστούν οι αριθμοί, παράγοντας στο τέλος το “πιο πλήρες κλιματικό μοντέλο προσομοίωσης έως τώρα”.

Έπειτα οι επιστήμονες σύγκριναν τα δεδομένα με την καταγεγραμμένη παρουσία πολλών ειδών ανθρωπινών στα αρχεία απολιθωμάτων. Τα αποτελέσματα αφηγούνται μία περίπλοκη ιστορία για το πώς διαφορετικά είδη ανθρωπινών απλώθηκαν στη Γη με τα χρόνια λόγω των κλιματικών συνθηκών, οι οποίες επηρέαζαν τη θερμοκρασία και τη διαθεσιμότητα τροφής.

Η μελέτη μας επιβεβαιώνει πως το κλίμα έπαιξε καίριο ρόλο στην εξέλιξη του γένους Homo. Είμαστε αυτοί που είμαστε, επειδή καταφέραμε να προσαρμοστούμε σε αργές αλλαγές στο κλίμα σε βάθος χιλιετιών. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε για τις εξελικτικές επιπλοκές του κλίματος τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη αυτή παρέχει ένα σημείο αφετηρίας για δοκιμή διαφόρων θεωριών για το πώς οι κλιματικές αλλαγές διαμόρφωσαν την κατανομή, τη διαφοροποίηση και τη διασπορά του ανθρώπινου είδους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.