Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της παιδικής πορνογραφίας

Με την υποστήριξη των Facebook, Google και Twitter
12 Αυγούστου 2015 07:22
Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της παιδικής πορνογραφίας

Το Internet Watch Foundation του Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις εξασφάλισε τη συνεργασία των μεγαλύτερων εταιριών της Silicon Valley για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας. Το IWF ανέπτυξε μία νέα τεχνολογία η οποία επιτρέπει στο ίδρυμα να αναγνωρίζει εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης. Ουσιαστικά πρόκειται για κώδικα ο οποίος αντιστοιχίζεται με μια συγκεκριμένη φωτογραφία και λειτουργεί ως το ψηφιακό αποτύπωμα της. Παράγεται από έναν αλγόριθμο και μόλις οριστεί σε μια εικόνα, την κάνει μοναδική και εύκολα αναγνωρίσιμη από ψηφιακά συστήματα.

Το IWF κρατάει αρχείο με αυτά τα “αποτυπώματα”, τη λεγόμενη Hash List και μέχρι τώρα τα έχει μοιραστεί με Facebook, Google, Microsoft, Yahoo και Twitter, ενώ σκοπεύει να δώσει πρόσβαση και σε άλλα μέλη του IWF σύντομα. Μόλις το σύστημα ολοκληρωθεί, κάθε εικόνα που θα ανεβαίνει σε Facebook, Twitter ή σε οποιοδήποτε site από τους συμμετέχοντες, θα σκανάρεται. Αν έχει στιγματιστεί από το IWF, αυτόματα η φωτογραφία δε θα μπορεί να “ανέβει”, αποτρέποντας το διαμοιρασμό τέτοιων εικόνων.

Το IWF εκτιμά πως μπορεί να αναγνωρίσει και να οδηγήσει στον τερματισμό λειτουργίας πάνω από 500 ιστοσελίδων την ημέρα, οι οποίες περιέχουν εικόνες παιδικής πορνογραφίας και πως αυτό το νούμερο θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότερες εικόνες θα αναγνωρίζονται από το σύστημα του.

Βέβαια η αντιμετώπιση προς το παρόν περιορίζεται στο δημόσιο ιστό, αφού σε δίκτυα όπως τα peer-to-peer και το Tor, η παιδική πορνογραφία ακμάζει. Επίσης η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται προς το παρόν μόνο σε εικόνες και όχι σε video, αλλά υπάρχει η ελπίδα πως η συμμετοχή των τεχνολογικών γιγάντων και η δέσμευσή τους στην προσπάθεια της εξάλειψης της παιδικής πορνογραφίας, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.