Η ραδιενέργεια του Τσερνόμπιλ άλλαξε το χρώμα των βατράχων
Μία νέα έρευνα που επικεντρώνεται στους βατράχους του Τσερνόμπιλ, αποκαλύπτει την εξέλιξη σε δράση, αφού πλέον οι μαύροι βάτραχοι ξεπερνούν κατά πολύ σε πληθυσμό του πράσινους συγγενείς τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, το είδος Hyla orientalis το οποίο διαθέτει αυτό το σχεδόν μαύρο δέρμα λόγω αυξημένης μελανίνης, είναι πολύ πιο πιθανό να επιβιώσει από το πυρηνικό ατύχημα του 1986 από ότι οι βάτραχοι με πιο ανοιχτού χρώματος δέρμα και αυτό οδήγησε στην επικράτηση στους πληθυσμούς τους.
Η ραδιενέργεια μπορεί να βλάψει το γενετικό υλικό στους ζώντες οργανισμούς και να παράγει ανεπιθύμητες μεταλλάξεις. Ωστόσο, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα στο Τσερνόμπιλ είναι η προσπάθεια εντοπισμού ειδών που έχουν εξελιχθεί για να ζουν με τη ραδιενέργεια. Όπως και με άλλους ρυπογόνους παράγοντες, η ραδιενέργεια μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο φυσικής επιλογής, ευνοώντας τους οργανισμούς που διαθέτουν μηχανισμούς οι οποίοι θα αυξήσουν την επιβίωσή τους σε περιοχές μολυσμένες με ραδιενεργές ουσίες.
Τις δεκαετίες που ακολούθησαν το πυρηνικό ατύχημα και την εκκένωση των ανθρώπων, η περιοχή του Τσερνόμπιλ έχει γίνει καταφύγιο για την άγρια ζωή. Μελετώντας περισσότερους από 200 βατράχους μέσα στη ζώνη αποκλεισμού, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 44% ήταν πιο σκούροι από αυτούς εκτός της ζώνης αποκλεισμού. Γιατί όμως ευνοείται το μαύρο δέρμα στη φυσική επιλογή;
Η μελανίνη είναι γνωστό πως προστατεύει από την ακτινοβολία επειδή μπορεί να αποφύγει την παραγωγή ελευθέρων ριζών που προκαλούνται από την απευθείας έκθεση σε ραδιενεργά σωματίδια στα κύτταρα.
Τα κύτταρα των βατράχων με πιο ανοιχτό χρώμα, βομβαρδίστηκαν με υψηλότερα ποσά ραδιενέργειας, η οποία τα σκότωσε σε υψηλότερους ρυθμούς από τους πιο σκούρους συγγενείς τους, καθώς οι μαύροι βάτραχοι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μετά την έκρηξη.
Η παραγωγή μελανίνης μπορεί να κοστίζει περισσότερο σε μεταβολικό επίπεδο, όπως ξέρουμε πως συμβαίνει σε πολλά είδη πτηνών. Ωστόσο στους βατράχους, η παραγωγή της δε φαίνεται να επηρεάζει τη φυσιολογία τους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Evolutionary Applications.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.