Ένα δισεκατομμύριο χρόνια εξέλιξης της Γης μέσα σε 40 δευτερόλεπτα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιστήμονες μπόρεσαν να το οπτικοποιήσουν χάρη στις τεκτονικές πλάκες
10 Οκτωβρίου 2022 20:07
Ένα δισεκατομμύριο χρόνια εξέλιξης της Γης μέσα σε 40 δευτερόλεπτα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Γίνεται να συμπυκνωθούν 1 δισεκατομμύριο χρόνια εξέλιξης της Γης σε 40 δευτερόλεπτα; Κι όμως μια ομάδα επιστημόνων τα κατάφερε χάρη σε μια οπτικοποίηση της δραστηριότητας των τεκτονικών πλακών, η οποία απεικονίζει πόσο ραγδαία έχει αλλάξει ο πλανήτης με την πάροδο του χρόνου. 

Συγκεκριμένα, το 2021 μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε ένα από τα πληρέστερα μοντέλα παρακολούθησης δραστηριότητας των τεκτονικών πλακών της Γης που έγιναν ποτέ, όμως πριν από μερικούς μήνες δημοσίευσε το βίντεο, που θα δείτε παρακάτω. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το να βλέπει κανείς μεγάλα κομμάτια στερεών πετρωμάτων ακανόνιστων σχημάτων να μετακινούνται στην πάροδο εκατομμυρίων ετών και έτσι να αποκαλύπτονται τοποθεσίες που σήμερα τις γνωρίζουμε ως ξεχωριστές ηπείρους να βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικά σημεία του πλανήτη. 

Για παράδειγμα η Ανταρκτική, ένα μέρος γνωστός για τις ακραία παγωμένες θερμοκρασίες της, σε ένα στάδιο στο παρελθόν της βρισκόταν στον ισημερινό του πλανήτη, μιας και τότε η Γη ήταν πιο θερμή. Σε εμάς τους ανθρώπους η αλλαγές των τεκτονικών πλακών παρατηρούνται σε μόλις μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, όμως σε ένα διάστημα μεγάλων χρονικών περιόδων η αλλαγή είναι δραστική

Τέτοια μοντέλα βοηθούν όχι μόνο στο να μάθουν περισσότερα για τα πρότυπα κίνησης των τεκτονικών πλακών, αλλά και τους βοηθούν στο να προβλέψουν που θα καταλήξουν στο μέλλον. 

Δείτε το timelapse βίντεο παρακάτω: