Ο Elon Musk θέλει να αντικαταστήσει όλα τα social media με μία και μόνο εφαρμογή
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αφού αποφάσισε πως θέλει τελικά να προχωρήσει στην εξαγορά του Twitter, ενημέρωσε τους ακολούθους του στο Twitter πως η εξαγορά της πλατφόρμας θα είναι μόνο το πρώτο βήμα στα σχέδια του να δημιουργήσει την “X”, την εφαρμογή για τα πάντα!
Buying Twitter is an accelerant to creating X, the everything app
— Elon Musk (@elonmusk) October 4, 2022
Τι είναι όμως μία εφαρμογή για τα πάντα; Η ιδέα μίας υπερ-εφαρμογής είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ασία και τεχνολογικές εταιρίες από όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να τη δημιουργήσουν. Πρόκειται ουσιαστικά για τον “ελβετικό σουγιά” των εφαρμογών, μία σουίτα υπηρεσιών η οποία θα προσφέρει ανταλλαγή μηνυμάτων, κοινωνική δικτύωση, πληρωμές και e-shopping σε μία εφαρμογή.
Το πιο πετυχημένο παράδειγμα μίας τέτοιας υπερ-εφαρμογής είναι το WeChat στην Ασία με πάνω από 1 δισεκατομμύριο μηνιαία ενεργούς χρήστες. Η WeChat είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ειδικά στην Κίνα, καθώς οι χρήστες τη χρησιμοποιούν για να στείλουν χρήματα σε φίλους και συγγενείς, να κάνουν πληρωμές, βιντεοκλήσεις, να καλέσουν ταξί, να ανταλλάξουν μηνύματα και να ενημερωθούν. Στη νοτιοανατολική Ασία υπάρχει και η Grab, η οποία προσφέρει παραγγελίες και παραδόσεις φαγητού, κάλεσμα ταξί, υπηρεσίες κούριερ και υπηρεσίες χρηματοοικονομικές και επενδύσεων.
Ο Elon Musk είχε εντυπωσιαστεί από το WeChat δηλώνοντας πως “πρακτικά ζεις με το WeChat στην Κίνα”, προσθέτοντας πως είδε την ευκαιρία να δημιουργήσει μία τέτοια εφαρμογή καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο εκτός της Ασίας. Στόχος του από ότι φαίνεται λοιπόν, είναι να χρησιμοποιήσει το Twitter για να δημιουργήσει αυτήν την υπερ-εφαρμογή. Να θυμίσουμε πως πριν την εξαγορά, το σχέδιο του Musk ήταν να φτάσει τους χρήστες του Twitter από τα 237 εκατομμύρια που είναι σήμερα, στο 1 δισεκατομμύριο.
Άλλες δυτικές εταιρίες έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν αυτού του είδους την υπερ-εφαρμογή και έχουν αποτύχει. Το Snapchat προσπάθησε να εισάγει πληρωμές με το Snapcash αλλά το εγκατέλειψε το 2018, ενώ έκανε άνοιγμα και στο mobile gaming, εγκαταλείποντας και αυτό το εγχείρημα πρόσφατα. Οι πλατφόρμες της Meta επιχειρήσαν επίσης να επεκταθούν πέρα από τον social media ρόλο τους, στο e-commerce, με περιορισμένη έως τώρα επιτυχία.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.