Elon Musk εναντίον Βραζιλίας: Μάχη για την ελευθερία λόγου ή τους νόμους;

Εξελίσσεται ένα πολιτικό θρίλερ
08 Απριλίου 2024 09:26
Elon Musk εναντίον Βραζιλίας: Μάχη για την ελευθερία λόγου ή τους νόμους;

Μία μάχη μεταξύ Elon Musk και Βραζιλίας εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα με τον πρώτο να προασπίζεται την ελευθερία λόγου και τη δεύτερη να προσπαθεί να επιβάλει τους νόμους της.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δικαστής Alexandre de Moraes διέταξε την X να μπλοκάρει συγκεκριμένους λογαριασμούς στην πλατφόρμα της. Ο Elon Musk επενέβη και ανακοίνωσε πως η X θα άρει όλους τους περιορισμούς για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς επειδή τους θεωρεί αντισυνταγματικούς και κάλεσε τον Moraes να παραιτηθεί.

Ο Musk κατηγόρησε τον Moraes πως “δημόσια και επανειλημμένα” προδίδει το σύνταγμα και το λαό της Βραζιλίας.

Ο δικαστής αυτός έχει εφαρμόσει τεράστια πρόστιμα, απειλώντας να συλλάβει τους υπαλλήλους μας και να κόψει την πρόσβαση στο X στη Βραζιλία. Ως αποτέλεσμα, πιθανώς να χάσουμε όλα τα έσοδά μας από τη Βραζιλία και να κλείσουμε το γραφείο μας εκεί. Αλλά οι αρχές μας μετράνε περισσότερο από τα κέρδη.

Η απάντηση του Moraes ήρθε την Κυριακή, ανοίγοντας μία έρευνα για τον Elon Musk με την κατηγορία πως διαδίδει fake news στα social media και απείλησε με δίωξη για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Η X θα υπακούσει σε όποια δικαστική εντολή έχει ήδη δοθεί, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης των προφίλ τα οποία έχουν μπλοκαριστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αν η X δε συμμορφωθεί, απειλείται με πρόστιμο 100.000 ρεάλ (€18.260) ημερησίως. Ο Πρόεδρος της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον Moraes, καλώντας για περιορισμό των δικτύων social media για να εμποδίσουν τις ξένες πλατφόρμες από το να παραβιάζουν τους νόμους της Βραζιλίας.

Δεν μπορούμε να ζούμε σε μία κοινωνία όπου οι δισεκατομμυριούχοι που έχουν τον έλεγχο των social media, βάζουν τον εαυτό τους σε θέση να παραβιάζουν το νόμο, να μη συμμορφώνονται με δικαστικές εντολές και να απειλούν τις Αρχές.