Το Juno κατέγραψε την πιο υψηλής ανάλυσης φωτογραφία της Ευρώπης του Δία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μας δίνει πολύτιμα δεδομένα μία δεκαετία αργότερα
02 Οκτωβρίου 2022 14:38
Το Juno κατέγραψε την πιο υψηλής ανάλυσης φωτογραφία της Ευρώπης του Δία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το Juno της NASA μας έδωσε την κοντινότερη άποψη της Ευρώπης που είχαμε για περισσότερο από 20 χρόνια. Το Juno εκτοξεύτηκε το 2011 με σκοπό να μελετήσει τον Δία και ολοκλήρωσε την αποστολή του το 2021, ωστόσο η ομάδα της NASA το χρησιμοποιεί ακόμα για τη μελέτη των δορυφόρων του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού συστήματος.

Τώρα, χάρη σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό σχεδιασμό τροχιάς, το Juno κατάφερε να καταγράψει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, από υψόμετρο μόλις 500 χιλιομέτρων.

Η πρώτη φωτογραφία είναι μόνο ένα μικρό μέρος της εκπληκτικής επιστήμης που θα προέλθει από τη σουίτα οργάνων του Juno, τα οποία συλλέγουν δεδομένα καθώς περνάει πάνω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου.

Σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες που συνέλλεξε το διαστημικό σκάφος Galileo το 2000, οι επιστήμονες θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για την Ευρώπη, ενώ θα μπορέσει να σχεδιαστεί καλύτερα και η αποστολή του Europa Clipper του 2024. Στην παρακάτω εικόνα, αριστερά μπορείτε να δείτε μία εκτίμηση φυσικού χρώματος της Ευρώπης η οποία καταγράφηκε από το Galileo το 1997, ενώ δεξιά είναι η raw εικόνα που κατέγραψε το Juno στις 29 Σεπτεμβρίου.

Μετά την επεξεργασία των νέων εικόνων, οι ερευνητές ελπίζουν να τις συγκρίνουν με παλαιότερες για να αποκαλυφθούν οι αλλαγές του παγωμένου δορυφόρου σε χρόνο δεκαετιών. Επιπλέον, οι φωτογραφίες του Juno λόγω της υψηλής ανάλυσής τους, θα καλύψουν το γεωλογικό κενό στη χαρτογράφηση του δορυφόρου, αντικαθιστώντας τις χαμηλής ανάλυσης προηγούμενες φωτογραφίες.

Να θυμίσουμε πως η Ευρώπη έχει μία παγωμένη επιφάνεια η οποία εκτιμάται πως έχει βάθος χιλιομέτρων και κάτω από την επιφάνεια, κρύβεται ένας τεράστιος αλμυρός ωκεανός στον οποίο ελπίζουν οι επιστήμονες να ανακαλύψουν ζωή.