Ο Δίας κάνει απόψε το κοντινότερο πέρασμα από τη Γη εδώ και 59 χρόνια

Θα είναι ορατός με κιάλια!
26 Σεπτεμβρίου 2022 09:54
Ο Δίας κάνει απόψε το κοντινότερο πέρασμα από τη Γη εδώ και 59 χρόνια

Μία μοναδική ευκαιρία να δείτε τον Δία θα έχετε απόψε, αφού ο τεράστιος πλανήτης θα κάνει το κοντινότερό του πέρασμα από τη Γη εδώ και έξι δεκαετίες και συγκεκριμένα από το 1963. Οι τροχιές της Γης και του Δία γύρω από τον Ήλιο δεν είναι κυκλικές, οπότε κάθε χρόνο περνάνε ο ένας τον άλλο σε διαφορετικές αποστάσεις. Η κοντινότερη προσέγγιση του Δία σπάνια συμπίπτει με την πλανητική αντίθεση, όταν η απόχη τους φτάνει δηλαδή τις 180 μοίρες. Στη Γη, η αντίθεση συμβαίνει όταν το αστρονομικό αντικείμενο ανατέλλει από την ανατολή καθώς ο Ήλιος δύει στη δύση.

Στο κοντινότερό του σημείο, ο Δίας θα πλησιάσει στα 590 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, ενώ στο πιο μακρινό σημείο περνάει στα 965 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Με καλά κιάλια, θα μπορείτε να δείτε τον Δία και τρεις ή τέσσερις δορυφόρους του. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο Γαλιλαίος παρατήρησε αυτούς τους δορυφόρους με οπτικά του 17ου αιώνα. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε και μία σταθερή βάση για όποιο σύστημα χρησιμοποιήσετε.

Αν διαθέτετε τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε και τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, ενώ φίλτρα στο πράσινο και μπλε μήκος κύματος θα βελτιώσουν την ορατότητα των χαρακτηριστικών του. Η ιδανική τοποθεσία για την παρατήρηση είναι σε μεγάλο υψόμετρο, ξηρή ατμόσφαιρα και χωρίς φωτορύπανση.

Ο Δίας διαθέτει 53 γνωστούς δορυφόρους αλλά οι αστρονόμοι θεωρούν πως αυτός ο αριθμός φτάνει στην πραγματικότητα τους 79. Το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξερεύνηση του Δία μετά το Juno της NASA, θα είναι το Europa Clipper, το οποίο θα εξερευνήσει έναν από τους μεγαλύτερους δορυφόρους, την Ευρώπη, η οποία διαθέτει παγωμένη επιφάνεια και έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από αυτήν. Η εκτόξευση του Europa Clipper έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2024.