Το Europa Clipper θα εκτοξευτεί τελικά με τον Falcon Heavy της SpaceX

Ήταν πολύ ακριβό το SLS
24 Ιουλίου 2021 09:18
Το Europa Clipper θα εκτοξευτεί τελικά με τον Falcon Heavy της SpaceX

Σε μία επίσημη ανακοίνωσή της η NASA αποκάλυψε πως ο Falcon Heavy πύραυλος της SpaceX θα χρησιμοποιηθεί για να εκτοξευθεί το Europa Clipper, το σκάφος που θα στείλουμε στην Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία που μπορεί να διαθέτει τις συνθήκες για να υποστηρίξει ζωή. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2024 από το Kennedy Space Center.

Το Κογκρέσο είχε πιέσει τη NASA να χρησιμοποιήσει το δικό της Space Launch System (SLS) πύραυλο, με το κόστος να εκτιμάται στα 2 δισεκατομμύρια τη στιγμή που η εκτόξευση με τον Falcon Heavy θα κοστίσει μόλις $178 εκατομμύρια. Επιπλέον, το SLS θα χρειαζόταν τη βαρυτική βοήθεια της Αφροδίτης για να φτάσει το στόχο του, ενώ το Falcon Heavy όχι. Τέλος, το SLS θα χρειαζόταν επιπλέον μετατροπές που θα ανέβαζαν το κόστος κατά $1 δις ακόμα.

Αν η εκτόξευση πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Europa Clipper θα φτάσει στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 2030 και θα καταγράψει υψηλής ανάλυσης εικόνες της επιφάνειας του δορυφόρου, θα αποκαλύψει τη σύνθεσή του, θα ερευνήσει για σημάδια πρόσφατης γεωλογικής δραστηριότητας και θα μετρήσει το πάχος του πάγου της επιφάνειας, αναζητώντας υπόγειες λίμνες και διαπιστώνοντας την αλατότητα και το βάθος των ωκεανών.