Απόφαση-σταθμός των ΗΠΑ για τα διαστημικά σκουπίδια

Για να μειωθεί ο ολοένα και αυξανόμενος κίνδυνος από αυτά
01 Οκτωβρίου 2022 10:14
Απόφαση-σταθμός των ΗΠΑ για τα διαστημικά σκουπίδια

Η επιτροπή τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ μόλις όρισε έναν πολύ σημαντικό κανονισμό για να αντιμετωπίσει το ρίσκο από τα διαστημικά σκουπίδια, τους εγκαταλελειμμένους δορυφόρους, τους πυραύλους και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται παροπλισμένα σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πλέον, στις ΗΠΑ ισχύει ο κανόνας των 5 ετών, ο οποίος απαιτεί από οποιονδήποτε στέλνει κάτι σε τροχιά, να προβλέπει πως θα μπει ξανά στην ατμόσφαιρα για να καεί, μέσα σε 5 χρόνια από την ολοκλήρωση της αποστολής του. Ο προηγούμενος κανονισμός έφερνε αυτό το χρονικό όριο στα 25 έτη.

Αλλά 25 χρόνια είναι πάρα πολλά. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε τόσο πολύ πλέον, ειδικά στη χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Η δεύτερη διαστημική εποχή έχει φτάσει. Για να συνεχίσει να αναπτύσσεται, πρέπει να συμμαζέψουμε το χώρο έτσι ώστε να συνεχιστεί η διαστημική καινοτομία – Jessica Rosenworcel, Πρόεδρος FCC

Από το 1957 έχουν εκτοξευτεί πάνω από 10.000 δορυφόροι με πάνω από τους μισούς να είναι πλέον παροπλισμένοι. Σύμφωνα με την NASA, υπάρχουν πάνω από 23.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών μεγαλύτερα από μία μπάλα του τένις αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη Γη.