Το WhatsApp προσπαθεί να κρατήσει τους Ιρανούς συνδεδεμένους

Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης
23 Σεπτεμβρίου 2022 10:18
Το WhatsApp προσπαθεί να κρατήσει τους Ιρανούς συνδεδεμένους

Οι αναταραχές στο Ιράν συνεχίζονται, με την κυβέρνηση να περιορίζει τη συνδεσιμότητα των πολιτών του σε μία προσπάθεια να καταπνίξει τη δυνατότητα οργάνωσής τους, με τις τεράστιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας να έχουν γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Το WhatsApp δήλωσε πως προσπαθεί να κρατήσει συνδεδεμένους τους Ιρανούς, μετά το μπλοκάρισμα της εφαρμογής από την κυβέρνηση.

Συνεχίζουμε να ενώνουμε τον κόσμο με ιδιωτικότητα. Συμπαραστεκόμαστε στο δικαίωμα του κόσμου να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικά μηνύματα. Δεν μπλοκάρουμε ιρανικούς αριθμούς. Εργαζόμαστε για να κρατήσουμε τους Ιρανούς φίλους μας συνδεδεμένους και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε την υπηρεσία μας σε λειτουργία.

Το Instagram και το WhatsApp ήταν τα δύο τελευταία κοινωνικά δίκτυα που είχαν απομείνει στο Ιράν, μετά τον περιορισμό του internet από την κυβέρνηση λόγω των διαστάσεων που πήραν οι διαδηλώσεις.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η 22χρονη Masha Amini έπεσε σε κώμα και πέθανε μετά από τρεις μέρες. Βρισκόταν υπό κράτηση σε ένα αστυνομικό τμήμα, έχοντας ξυλοκοπηθεί βάναυσα από την Αστυνομία Ηθών επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Αυτό φαίνεται πως ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους πολίτες. Οι γυναίκες του Ιράν, έχοντας στο πλευρό τους και πολλούς άντρες, ξεχύθηκαν στους δρόμους σε πάνω από 50 πόλεις, καίγοντας τις μαντήλες τους και κόβοντας τα μαλλιά τους. Υπάρχουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες από την αντίδραση της αστυνομίας, ενώ έχουν πυρποληθεί αστυνομικά τμήματα και περιπολικά.