Το Ισραήλ δολοφόνησε Ιρανό επιστήμονα με όπλο τεχνητής νοημοσύνης

Δεν υπήρχε Ισραηλινός πράκτορας στην τοποθεσία
19 Σεπτεμβρίου 2021 10:22
Το Ισραήλ δολοφόνησε Ιρανό επιστήμονα με όπλο τεχνητής νοημοσύνης

Οι κρατικές δολοφονίες έχουν εξελιχθεί και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani με drone. Τώρα, ένα ρεπορτάζ των New York Times φέρνει στο φως της δημοσιότητας τον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε ο κορυφαίος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Mohsen Fakhrizadeh στις 27 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η δολοφονία έγινε εκ μέρους του Ισραήλ με ένα αυτόματο όπλο το οποίο έκανε χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ήταν τοποθετημένο σε ένα αγροτικό όχημα στην άκρη του δρόμου.

Όταν ο Fakhrizadeh πέρασε από το σημείο με το αυτοκίνητό του, ένας απομακρυσμένος χειριστής πυροβόλησε μέσω δορυφορικής σύνδεσης. Η τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε να υπολογίσει την καθυστέρηση του δορυφορικού συστήματος, καθώς και την ανάκρουση του όπλου. Έπειτα το αγροτικό όχημα εξερράγη σε μία προσπάθεια να καταστραφούν τα στοιχεία, ωστόσο ο εξοπλισμός παρέμεινε σχεδόν ανέπαφος. Το χτύπημα ήταν ακριβείας και η σύζυγος του Fakhrizadeh που καθόταν δίπλα του δεν τραυματίστηκε. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει δημόσια τη χρήση οποιουδήποτε ρομποτικού όπλου.

Η συναρμολόγηση του όπλου δεν ήταν εύκολη καθώς οι Ισραηλινοί πράκτορες έπρεπε να το εισάγουν παράνομα κομμάτι-κομμάτι, ενώ αν είχε καταστραφεί σύμφωνα με το σχέδιο, οι Ιρανοί δε θα μπορούσαν να εντοπίσουν τον τρόπο της δολοφονίας. Πολλοί κάνουν λόγο για το μέλλον των κρατικών δολοφονιών, καθώς αφαιρείται όχι μόνο ο κίνδυνος σύλληψης του πράκτορα, αλλά θα είναι και πολύ πιο δύσκολη η απόδειξη του υπεύθυνου κράτους.