Ο Elon Musk ενεργοποιεί το Starlink στο Ιράν

Για να βοηθήσει του Ιρανούς
24 Σεπτεμβρίου 2022 09:30
Ο Elon Musk ενεργοποιεί το Starlink στο Ιράν

Ο CEO της SpaceX, Elon Musk, ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες πως θα ενεργοποιήσει το σύστημα δορυφορικού internet Starlink στο Ιράν, μετά το tweet του Υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος κάλεσε σε δράση για να “προωθηθεί η ελευθερία του internet και η ελεύθερη ροή πληροφορίας” στους Ιρανούς.

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, επεκτείνονται οι internet υπηρεσίες που διατίθενται στους Ιρανούς, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.

Η κατανόησή μας για το Starlink είναι πως αυτό που προσφέρουν είναι εμπορικού βαθμού και εμπλέκει hardware το οποίο καλύπτεται από τη γενική άδεια. Οποιοσδήποτε πληροί τα κριτήρια που περιγράφονται στη γενική άδεια, μπορεί να προχωρήσει στις δραστηριότητές του χωρίς να ζητήσει επιπλέον άδειες.

Ο Musk δεν απάντησε σε ερωτήσεις που ζητούσαν να ξεκαθαρίσει την άδεια του Starlink για να λειτουργήσει στο Ιράν. Το Υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε πως αν η SpaceX θέλει να διαπιστώσει αν κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα στο Ιράν απαιτεί ειδική άδεια, είναι ευπρόσδεκτη να ρωτήσει λαμβάνοντας προτεραιότητα.

Η χώρα μαστίζεται από ταραχές μετά το θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini στα χέρια των αρχών. Στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα, έχουν σκοτωθεί πάνω από 35 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί χιλιάδες, ενώ έχουν πυρποληθεί αστυνομικά τμήματα και περιπολικά. Η κυβέρνηση απάντησε με διακοπή του internet στις μεγάλες πόλεις σε μία προσπάθεια να καταπνίξει τη δυνατότητα οργάνωσης των διαδηλωτών. Να σημειώσουμε πως στο Ιράν δεν υπάρχουν ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα και το internet είναι ο μόνος ανεξάρτητος χώρος που έχουν στη διάθεσή τους οι Ιρανοί για πληροφόρηση. Ο Πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi, δήλωσε επιστρέφοντας από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών:

Δε θα επιτρέψουμε να απειληθεί η ασφάλεια των ανθρώπων σε καμία περίπτωση. Οι εχθροί του Ιράν θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ταραχές. Η κυβέρνηση θα ακούσει την κριτική για το θάνατο της Amini, αλλά δε θα επηρεαστεί από τις ταραχές.