Το Ιράν έριξε το internet λόγω των πολυτάραχων διαδηλώσεων στη χώρα

Γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις μαντήλες τους
22 Σεπτεμβρίου 2022 09:29
Το Ιράν έριξε το internet λόγω των πολυτάραχων διαδηλώσεων στη χώρα

Το Ιράν προχώρησε σε μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά το θάνατο μιας γυναίκας στα χέρια των Αρχών. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε πάνω από 50 πόλεις του Ιράν για πέμπτη συνεχόμενη μέρα σήμερα, ενώ ξεκίνησαν να λαμβάνουν χώρα και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια, με χιλιάδες γυναίκες να καίνε τις μαντήλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν η 22χρονη Mahsa Amini, συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από την Αστυνομία Ηθών, επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Όσο βρισκόταν στο τμήμα, κατέρρευσε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Μετά από τρεις μέρες σε κώμα, εξέπνευσε.

Η ιρανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να καταπνίξει τις διαδηλώσεις, περιόρισε την πρόσβαση στο internet στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp είναι επίσης αδύνατη. Έως τώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας φέρονται να έχουν σκοτώσει 10 διαδηλωτές, ενώ έχουν τραυματιστεί περίπου 1.000. Αμέτρητες είναι και οι συλλήψεις. Οι διαδηλωτές, γυναίκες και άντρες, ζητούν την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιεί την αφαίρεση της μαντήλας, ενώ θέλουν να καταργηθεί και η Αστυνομία Ηθών.

Tags: