Απομεινάρια αρχαίου κοραλλιογενούς υφάλου βρέθηκαν στη μέση μιας ερήμου

Έκρυβε κάτι το απίστευτο μια πεδιάδα στην Αυστραλία
16 Σεπτεμβρίου 2022 13:30
Απομεινάρια αρχαίου κοραλλιογενούς υφάλου βρέθηκαν στη μέση μιας ερήμου

Σε μια τεράστια άγονη έκταση στην έρημο της νοτιοδυτικής Αυστραλίας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Curtin της Δυτικής Αυστραλίας, ανακάλυψαν μια αρχαία δομή κοραλλιογενούς υφάλου. 

Συγκεκριμένα αυτή βρίσκετια στην πεδιάδα Nullarbor που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία έκθεση υπόβαθρου ασβεστόλιθου στον κόσμο με έκταση περίπου 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία αναδύθηκε από τον ωκεανό πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό συνέβη, όπως λένε οι επιστήμονες, διότι μεγάλες εκτάσεις της περιοχής έχουν μείνει σχετικά ανεπηρέαστες από τις διαδικασίες διάβρωσης εκατομμυρίων ετών, εν μέρει λόγω της ξηρασίας της περιοχής, γεγονός που διατήρησε την αρχαία της ιστορία αρκετά καλά. 

Ο Dr. Milo Barham δήλωσε: 

Μέσω δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης και από εργασίες εντός του πεδίου, εντοπίσαμε το σαφές απομεινάρι μιας αρχικής δομής του υφάλου στον πυθμένα της θάλασσας που διατηρείται εδώ και εκατομμύρια χρόνια, η οποία μάλιστα, είναι η πρώτη τέτοιου είδους γεωμορφή που ανακαλύπτεται στην πεδιάδα Nullarbor. Ο δακτυλιοειδής "λόφος" δεν μπορεί να εξηγηθεί από κάποια εξωγήινη πρόσκρουση ή από οποιαδήποτε άλλη γνωστή διαδικασία παραμόρφωσης, αλλά διατηρεί τις αρχικές μικροβιακές υφές και τα χαρακτηριστικά που τυπικά συναντώνται στον σύγχρονο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. 

Στις παραπάνω εικόνες φαίνεται ένα μέρος του αρχαίου υφάλου που έχει κυκλικό σχήμα με έκταση πάνω από ένα χιλιόμετρο, που σχηματίζει έναν θόλο στο κέντρο του λόφου. Το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής παρείχε στους ερευνητές τα απαραίτητα δεδομένα τοπίου χάρη στο TanDEM-X Digital Elevation Model.

Η ανάλυση των πετρωμάτων από την περιοχή αποκάλυψε στοιχεία μικροσκοπικών μικροβίων που συγκρατούσαν το ίζημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δομή αποτελεί μέρος ενός αρχαίου υφάλου, που υποβαθμίζεται αργά, αφού απομακρύνθηκε από τον ωκεανό.

Tags: