Τι συμβαίνει με το μεταλλικό τεχνητό χέρι 600 ετών που βρέθηκε στη Γερμανία;

Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων στην Γερμανία κινεί την περιέργειά τους
15 Νοεμβρίου 2023 15:18
Τι συμβαίνει με το μεταλλικό τεχνητό χέρι 600 ετών που βρέθηκε στη Γερμανία;

Μια ανακάλυψη ομάδας αρχαιολόγων στην Γερμανία έχει κινήσει την περιέργεια της επιστημονικής κοινότητας για την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας πριν από σχεδόν έξι αιώνες. Βλέπετε οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν σκελετό μερικών εκατοντάδων χρόνων σε έναν τάφο δίπλα σε μια εκκλησία και κοντά στην βαυαρική πόλη του Φράϊζινγκ, στον οποίο υπήρχε ένα μεταλλικό προσθετικό χέρι

Αυτό το μεταλλικό προσθετικό μέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα, αντικαθιστούσε τέσσερα δάχτυλα αυτού του ανδρικού σκελετού, χωρίς να έχουν εξακριβώσει πως έχασε τα δάχτυλά του ή πως χρησιμοποιούσε αυτό το τεχνητό μέλος. Υπάρχουν ενδείξεις όμως πως υποδεικνύουν ότι ακρωτηριάστηκαν. Ο σκελετός χρονολογείται μεταξύ 1450 και 1620 μ.Χ., βάσει του συστήματος χρονολόγησης άνθρακα, κάτι που καθιστά την μεταλλική πρόθεση χεριού περίπου 600 ετών

Η πρόθεση χεριού αποτελούνταν από τέσσερα ακίνητα μεταλλικά δάχτυλα τα οποία προσαρτιούνταν σε ένα κούτσουρο με ιμάντες. Στο εσωτερικό του βρέθηκε επίσης ένα ύφασμα που έμοιαζε με επίδεσμο, πιθανότατα για να μαλακώνει το κούτσουρο. 

"Το κούφιο προσθετικό στο αριστερό χέρι αντικαθιστούσε τέσσερα δάχτυλα", ανέφερε στην ανακοίνωση ο Walter Irlinger, επικεφαλής του τμήματος συντήρησης στο κρατικό γραφείο συντήρησης μνημείων της Βαυαρίας. "Ο δείκτης, το μεσαίο δάχτυλο, ο παράμεσος και το μικρό δάχτυλο είναι ξεχωριστά διαμορφωμένα από λαμαρίνα και είναι ακίνητα. Τα προσθετικά δάχτυλα βρίσκονται ελαφρώς καμπυλωμένα, παράλληλα το ένα με το άλλο. Η πρόθεση ήταν πιθανότατα δεμένη στο κούτσουρο του χεριού", ανέφερε επίσης ο Irlinger. 

H πόλη του Φράιζινγκ έχει μια μακρά ιστορία μαχών καθώς εκεί έλαβαν χώρα πολλές κατά διάρκεια του Μεσαίωνα και του Τριαντακονταετούς Πολέμου. ΤΟ πιθανότερο σενάριο λέει πως οι συνεχείς μάχες και πόλεμοι αυξήσαν τον αριθμό ακρωτηριασμό, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση για προσθετικά μέλη. 

Ο εκπρόσωπος του γραφείου διατήρησης μνημείων της Βαυαρίας τόνισε ότι "Ακόμη και για τους έμπειρους αρχαιολόγους αυτό ήταν ένα ιδιαίτερο εύρημα." 

Δεν είναι το μοναδικό παρόμοιο εύρημα

Το εύρημα αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόσθετο μέλος που έχει βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς έχουν σημειωθεί άλλες περίπου 50 τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες κυμαίνονται από απλά μέχρι και πιο πολύπλοκα σχέδια. 

Ένα από τα πιο περίφημα είναι το σιδερένιο χέρι του Götz von Berlichingen, ενός Γερμανού ιππότη που έχασε το δεξί του χέρι σε μια μάχη το 1504. Είχε ένα μηχανικό χέρι από σίδερο που μπορούσε να κινείται με μια σειρά από ελατήρια και μοχλούς. Το χέρι μπορούσε να πιάσει αντικείμενα και να κρατήσει ένα σπαθί, αλλά δεν ήταν πολύ εύκαμπτο ή ευαίσθητο. 

Η ασημένια μύτη του Tycho Brahe, ενός Δανού αστρονόμου που έχασε μέρος της μύτης του σε μια μονομαχία το 1566. Ο συγκεκριμένος είχε κατασκευάσει μια προσθετική μύτη φτιαγμένη από ασήμι και χρυσό, την οποία προσάρμοζε στο πρόσωπό του με κόλλα ή κερί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η μύτη ήταν πολύ ρεαλιστική και ταίριαζε με την απόχρωση του δέρματός του.

Αξιοσημείωτο είναι και το χρυσό αυτί του Βίνσεντ Βαν Γκόγκ, του Ολλανδού ζωγράφου ο οποίος έκοψε το αριστερό αυτί του το 1888. Λέγεται ότι φορούσε ως μενταγιόν ένα προσθετικό αυτί από χρυσό, το οποίο του είχε δωρίσει ο φίλος του και επίσης θρυλικός καλλιτέχνης Πολ Γκογκέν. Μάλιστα, υπάρχει και ένα πορτραίτο του Βαν Γκογκ όπου φορούσε το μενταγιόν και το ζωγράφισε ο Γκογκέν. 

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν την εφευρετικότητα των ανθρώπων της εποχής να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους παρά το ότι δεν υπήρχε η τεχνολογική και ιατρική γνώση που υπάρχει σήμερα.