Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο αρχαίο δελφίνι στον Αμαζόνιο!

Από 16 εκατομμύρια χρόνια πριν
28 Μαρτίου 2024 15:27
Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο αρχαίο δελφίνι στον Αμαζόνιο!

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, μια ομάδα από επιστήμονες έφερε στην επιφάνεια ένα απολίθωμα από τον Αμαζόνιο του Περού, το οποίο ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος γιγάντιου δελφινιού που έζησε πριν από περίπου 16 εκατομμύρια χρόνια!

Σε αντίθεση με τα σημερινά δελφίνια που όλοι γνωρίζουμε, αυτό το αρχαίο κητώδες, που ονομάστηκε Pebanista yacuruna, κατοικούσε σε λίμνη γλυκού νερού και όχι στον ωκεανό. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πλησιέστεροι εν ζωή συγγενείς του βρίσκονται πάνω από 6.000 μίλια μακριά στη Νότια Ασία, γεγονός που υποδηλώνει μια συναρπαστική απόκλιση στην εξελικτική γραμμή των ποταμοδέλφινων. Η ανακάλυψη, που παρουσιάζεται λεπτομερώς στο περιοδικό Science Advances, δείχνει ότι το P. yacuruna είχε μήκος τουλάχιστον 3.3 μέτρα, σημαντικά μεγαλύτερο δηλαδή από οποιοδήποτε γνωστό είδος δελφινιού γλυκού νερού σήμερα.

Το μερικό κρανίο του P. yacuruna, με μέγεθος περίπου 27 ίντσες, βρέθηκε κοντά στον ποταμό Napo στο Loreto του Περού, από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Aldo Benites-Palomino από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Μάλιστα, το μέγεθος του κρανίου υποδηλώνει ότι το δελφίνι μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι δείχνουν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο λόγω της σπανιότητας των απολιθωμάτων δελφινιών γλυκού νερού, τα οποία σπάνια διατηρούνται. Η ονομασία Pebanista yacuruna αποτίει φόρο τιμής τόσο στον σχηματισμό Pebas όπου ανακαλύφθηκε το απολίθωμα όσο και στην τοπική μυθολογία των ιθαγενών, συνδυάζοντας την επιστημονική ανακάλυψη με την πολιτιστική κληρονομιά.

Να σημειωθεί επίσης ότι αυτό το εξαφανισμένο είδος προσφέρει ζωτικής σημασίας στοιχεία για την πολύπλοκη εξελικτική ιστορία των ποταμοδέλφινων, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο απειλούμενων κητωδών στον κόσμο. Τα σημερινά είδη ποταμοδέλφινων, συμπεριλαμβανομένων των ποταμοδέλφινων της Νότιας Ασίας και του Αμαζονίου, διαφέρουν σημαντικά από το P. yacuruna, γεγονός που υποδηλώνει μια πλούσια ποικιλομορφία ποταμοδέλφινων που κάποτε ευδοκιμούσαν στις αρχαίες υδάτινες οδούς.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό δημοσίευμα του CNN πατώντας εδώ.