Οστά ενός διαφορετικού...μονομάχου ανακαλύφθηκαν κάτω από το Κολοσσαίο

Μία έκπληξη για τους αρχαιολόγους
28 Νοεμβρίου 2022 10:31
Οστά ενός διαφορετικού...μονομάχου ανακαλύφθηκαν κάτω από το Κολοσσαίο

Αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στους υπονόμους του Κολοσσαίου, βρέθηκαν μπροστά σε μία απρόσμενη ανακάλυψη. Σωροί οστών από σκύλους-λουκάνικα παρόμοια με τη ράτσα dachshunds, βρέθηκαν μέσα στους σωλήνες κάτω από το περίφημο αρχαίο αμφιθέατρο.

Βρήκαμε πολλά κόκκαλα από σκύλους που μοιάζουν με το σύγχρονο λουκάνικο. Ήταν περίπου 30 εκατοστά σε ύψος. Θεωρούμε πως μπορεί να χρησιμοποιούνταν για ακροβατικά κόλπα, όπως θα βλέπατε σε ένα τσίρκο σήμερα. Ή μπορεί να χρησιμοποιούνταν ως θηράματα για αρκούδες και άλλους θηρευτές. Δεν ξέρουμε με σιγουριά.

Το “Venatio” ήταν μία μορφή διασκέδασης στην αρχαία Ρώμη, η οποία περιλάμβανε μάχες διαφόρων ζώων. Ωστόσο η αρχαιολόγοι σημειώνουν πως οι σκύλοι ήταν πρόγονοι των σκύλων-λουκάνικων και όχι πραγματικά dachshunds. Τα dachshunds εκτράφηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα στη Γερμανία, για να μπαίνουν σε τρύπες στο έδαφος και να κυνηγούν ασβούς.

Μαζί βρέθηκαν και οστά από μεγάλους σκύλους, λεοπαρδάλεις, λιοντάρια και αρκούδες. Η ανασκαφή διήρκησε ένα έτος κατά το οποίο οι αρχαιολόγοι εξερεύνησαν σωλήνες και υπονόμους μήκους 70 μέτρων κάτω από το Κολοσσαίο. Μαζί με τα οστά ζώων, βρήκαν και υπολείμματα από φρούτα, ξηρούς καρπούς και ελιές, που κατανάλωναν οι 50.000 θεατές. Βρήκαν επίσης πάνω από 50 χάλκινα νομίσματα από τα τέλη της Ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και ένα ασημένιο νόμισμα του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου του 170μ.Χ.