Ανακαλύφθηκε τεράστια σπηλιά με προϊστορικές τοιχογραφίες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από τη Λίθινη Εποχή
16 Σεπτεμβρίου 2023 15:54
Ανακαλύφθηκε τεράστια σπηλιά με προϊστορικές τοιχογραφίες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία κρυμμένη σπηλιά κοντά στη Βαλένθια της Ισπανίας, η οποία είχε στα τοιχώματά της τέχνη από την Λίθινη Εποχή. Η σπηλιά ήταν γνωστή στους ντόπιους, αλλά μόνο όταν ερευνητές του University of Zaragoza και του University of Alicante προχώρησαν σε βάθος 400 μέτρων από την είσοδο, ανακαλύφθηκαν πάνω από 110 απεικονίσεις.

Οι απεικονίσεις υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 24.000 ετών και έχουν ως θέμα τουλάχιστον 19 ζώα, ενώ είναι διατηρημένες σε εξαιρετική κατάσταση. Μάλιστα έχουν μία ποικιλία διαφορετικών μοτίβων και καλλιτεχνικών μεθόδων, υποδεικνύοντας πως δημιουργήθηκαν από διαφορετικούς ανθρώπους.

Σε ορισμένες τοιχογραφίες, παρατηρείται πως πέρα από το περίγραμμα των ζώων, ο δημιουργός χρησιμοποίησε και ασβεστόλιθο για να δημιουργήσει σκιές, μία εξαιρετικά σπάνια τεχνική για παλαιολιθική τέχνη.

Τα ζώα και τα σημάδια δημιουργήθηκαν απλά σέρνοντας τα δάχτυλα και τις παλάμες στον τοίχο, οι οποίες ήταν καλυμμένες από πηλό. Το υγρό περιβάλλον της σπηλιάς έκανε τα υπόλοιπα. Οι ζωγραφιές στέγνωσαν πολύ αργά, αποτρέποντας τον πηλό να ξεφλουδιστεί γρήγορα, ενώ άλλα σημεία καλύφθηκαν από στρώματα ασβεστίτη ο οποίος τις διατήρησε μέχρι σήμερα.

Οι εργασίες στη σπηλιά μόλις ξεκινούν και υπάρχει αρκετή τέχνη στους τοίχους για να καταγραφεί, ενώ υπάρχουν και άλλες περιοχές της σπηλιάς που παραμένουν ανεξερεύνητες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Antiquity.