Η πρώτη μούμια με δίδυμα είναι γεγονός (ΕΙΚΟΝΕΣ)

100 χρόνια μετά την ανακάλυψή της
24 Μαρτίου 2024 10:38
Η πρώτη μούμια με δίδυμα είναι γεγονός (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το 1908, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία μούμια και ανάμεσα στα πόδια της, βρήκαν περιτυλιγμένο το σώμα του νεογέννητού της και κομμάτια του πλακούντα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα κορίτσι μεταξύ 14 και 17 ετών, το οποίο ζούσε στην αρχαία Αίγυπτο πριν 2.000 χρόνια. Όταν πραγματοποίησαν μία τομή στην κοιλιά της μητέρας, βρήκαν το κρανίο του νεογέννητου κολλημένο στη γεννητική δίοδο και κατάλαβαν πως η μητέρα είχε πεθάνει λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γέννας.

Αυτό που δε γνώριζαν τότε όμως και το ανακαλύψαμε έναν αιώνα μετά, ήταν πως το κορίτσι κυοφορούσε δίδυμα. Με χρήση ακτινογραφιών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν οστά στο στήθος του κοριτσιού, τα οποία δεν ανήκαν στην ίδια. Οι επιστήμονες θεωρούν πως το δεύτερο μωρό μετακινήθηκε προς το στήθος κατά τη διάρκεια της μουμιοποίησης της μητέρας. Η διαδικασία ρευστοποίησε το διάφραγμα και τους συνδετικούς ιστούς, επιτρέποντας στο έμβρυο να μετακινηθεί.

Ένα ακόμα μυστήριο αποτελεί το κεφάλι της μητέρας το οποίο λείπει. Υπάρχει μία μόνο φωτογραφία του κεφαλιού από τότε που ανακαλύφθηκε. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να θάφτηκε ξανά, να πήγε σε κάποιο μουσείο ή να κλάπηκε.

Η γέννες στην αρχαία Αίγυπτο δεν είναι επαρκώς καταγεγραμμένες σε ιστορικά κείμενα, αλλά ορισμένα αρχεία δείχνουν πως τα δίδυμα ήταν ανεπιθύμητα. Ένας πάπυρος από το 1.000 π.Χ., γνωστός ως Oracular Amuletic Decree, πρόσφερε στις μητέρες ένα ξόρκι που απέτρεπε τη γέννηση διδύμων.