Βλάβη σε πύραυλο της Blue Origin ενεργοποίησε το σύστημα απόδρασης της κάψουλας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πύραυλος κατέπεσε στο έδαφος
13 Σεπτεμβρίου 2022 09:58
Βλάβη σε πύραυλο της Blue Origin ενεργοποίησε το σύστημα απόδρασης της κάψουλας (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία μη επανδρωμένη πτήση της Blue Origin συνάντησε περιπλοκές, οδηγώντας στην ενεργοποίηση του συστήματος διαφυγής της κάψουλας. Πιο συγκεκριμένα, ο πύραυλος New Shepard εκτοξεύτηκε από το Τέξας, φέροντας μία κάψουλα που περιείχε 36 φορτία, ανάμεσά τους και επιστημονικό εξοπλισμό. Λίγο μετά την εκτόξευση όμως και συγκεκριμένα στο σημείο που ο πύραυλος έφτασε στη μέγιστη δυναμική πίεση (MaxQ), διαπιστώθηκε βλάβη στο σώμα του πυραύλου και ενεργοποιήθηκε αυτόματα το σύστημα απόδρασης της κάψουλας, εκτοξεύοντάς την μακριά από το σώμα του πυραύλου.

Ο πύραυλος έπειτα κατέπεσε στο έδαφος και η Blue Origin ανέφερε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ όλο το προσωπικό καταμετρήθηκε. Όλο το περιστατικό μεταδόθηκε από το livestream της Blue Origin.

Το σύστημα απόδρασης λειτούργησε όπως έπρεπε και η κάψουλα προσγειώθηκε σε κοντινή τοποθεσία χωρίς να προκληθεί ζημιά στον εξοπλισμό που μετέφερε. Τα λόγια του σχολιαστή του livestream ανέφεραν:

Φαίνεται πως έχουμε μία ανωμαλία στη σημερινή πτήση. Αυτό δεν ήταν σχεδιασμένο και δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες. Αλλά η κάψουλα μπόρεσε να διαφύγει επιτυχώς και θα παρακολουθήσουμε την πρόοδό της μέχρι την προσγείωση. Όπως βλέπετε, τα βοηθητικά αλεξίπτωτα έχουν αναπτυχθεί και απομένουν τα κύρια.

Το περιστατικό ήταν μία καλή δοκιμή του συστήματος διαφυγής της Blue Origin, ωστόσο η εταιρία δε θα μπορέσει να εκτοξεύσει άλλο πύραυλο πριν διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος και οι δημόσιες Αρχές αεροπλοΐας συνυπογράψουν τα ευρήματα.