Βρέθηκαν δύο υπεργαίες σε κοντινό άστρο και η μία μάλλον είναι κατοικήσιμη

Μεγάλη ανακάλυψη από το TESS
10 Σεπτεμβρίου 2022 11:34
Βρέθηκαν δύο υπεργαίες σε κοντινό άστρο και η μία μάλλον είναι κατοικήσιμη

Ένας ερυθρός νάνος μόλις 105 έτη φωτός από εμάς είναι πολύ πιθανό να φιλοξενεί έναν κατοικήσιμο κόσμο. Το τηλεσκόπιο TESS της NASA ή "κυνηγός εξωπλανητών" όπως χαρακτηρίζεται, εντόπισε δύο βραχώδεις εξωπλανήτες σε κοντινή τροχιά γύρω από το ψυχρό, σκοτεινό άστρο, με τον ένα μάλιστα να βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης.

Περαιτέρω παρατηρήσεις χρειάζονται για να διαπιστωθεί η φύση τους, σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη αφού είναι εξαιρετικά σπάνια η ανακάλυψη βραχώδων πλανητών στην κατοικήσιμη ζώνη.

Το TESS, παρατηρώντας το άστρο LP 890-9, εντόπισε τη μικρή, τακτικά επαναλαμβανόμενη πτώση στη φωτεινότητά του, το οποίο είναι το στοιχείο που αποκάλυψε το πέρασμα των εξωπλανητών μπροστά από το άστρο. Τα δεδομένα, πέρα από την αποκάλυψη της ύπαρξης των δύο εξωπλανητών, προσφέρουν πληροφορίες για την τροχιά τους και ανάλογα με το μέγεθος της πτώσης της φωτεινότητας του άστρου, μπορέσαμε να υπολογίσουμε και το μέγεθός τους.

Οι μετρήσεις επιβεβαιώθηκαν και από το τηλεσκόπιο SPECULOOS που λειτουργεί στο υπέρυθρο φάσμα. Ο πιο κοντινός πλανήτης ονομάστηκε LP 890-9b με περίοδο περιστροφής 2.7 ημερών και ο πιο μακρινός LP 890-9c με περίοδο 8.4 ημερών. Ο πρώτος έχει περίπου 1.32 φορές τη διάμετρο της Γης και 13 φορές τη μάζα της, ενώ ο δεύτερος έχει 1.37 φορές τη διάμετρο της Γης και 25 φορές τη μάζα της, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως πρόκειται για βραχώδεις κόσμους.

Ο LP 890-9c βρίσκεται σε κοντινότερη τροχιά στο άστρο του από ότι η Γη στον Ήλιο, αλλά εφόσον το άστρο είναι πολύ πιο ψυχρό και σκοτεινό από τον Ήλιο, ο εξωπλανήτης βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη, λαμβάνοντας περίπου τα ίδια επίπεδα ακτινοβολίας με τη Γη.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το σύστημα TRAPPIST, αυτός ο πλανήτης είναι ο περισσότερα υποσχόμενος για έναν πιθανό κατοικήσιμο κόσμο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Astronomy & Astrophysics.