Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαίο σύστημα γραφής 4.000 ετών

Της Γραμμικής Ελαμίτη
31 Αυγούστου 2022 11:29
Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαίο σύστημα γραφής 4.000 ετών

Ερευνητές κατάφεραν επιτέλους να αποκρυπτογραφήσουν τη Γραμμική Ελαμίτη, ένα αρχαίο σύστημα γραφής που χρησιμοποιήθηκε στο σημερινό νότιο Ιράν ανάμεσα στο 2.300 και 1.800 π.Χ. Σήμερα, επιβιώνουν μόλις 40 αρχαία κείμενα από αυτή τη γραφή, κάνοντας δύσκολη την αποκωδικοποίησή τους. Ωστόσο η ανάλυση οχτώ επιγραφών σε ασημένια δοχεία ήταν το κλειδί.

Συγκρίνοντας τη γραφή των δοχείων με προηγούμενες αποκωδικοποιημένες επιγραφές, η ομάδα κατάφερε να εξηγήσει αρκετά σύμβολα και μόλις το 3.7% αυτών παραμένουν έως τώρα άγνωστα. Ένα σύντομο μεταφρασμένο κείμενο αναφέρει: “Puzur-Susinak, βασιλιά των Awan, η Insusinak (μία θεότητα) τον αγαπάει”, ενώ προειδοποιεί ότι οποιοσδήποτε επαναστατήσει έναντι του Puzur-Susinak “πρέπει να καταστραφεί”.

Οι ειδικοί ωστόσο δεν είναι σίγουροι από πού προήλθαν οι οχτώ νέες επιγραφές. Οι επτά ήταν στην ιδιοκτησία ενός συλλέκτη ονόματι Houshang Mahboubian και η άλλη από τη συλλογή του Νορβηγού συλλέκτη Martin Schoyen. Η επιγραφή και δεκάδες άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του Νορβηγού, κατασχέθηκαν από την νορβηγική αστυνομία τον Αύγουστο του 2021 ως παράνομα αποκτημένα από το Ιράν.

Αλλά και η προέλευση των υπόλοιπων επτά από τη συλλογή του Mahboubian παραμένει άγνωστη. Ο ίδιος αναφέρει πως προέρχονται από εκσκαφές που έκανε ο πατέρας του το 1922 και 1924 στις πόλεις Kam-Firouz και Beyza του Ιράν. Ωστόσο το 1987, ο Mahboubian καταδικάστηκε, αφού προσέλαβε διαρρήκτες να κλέψουν μέρος της συλλογής του για να συλλέξει τα χρήματα της ασφάλειας.