Το συνθετικό γάλα κερδίζει έδαφος έναντι του παραδοσιακού

Χωρίς να εμπλέκει αγελάδες
30 Αυγούστου 2022 10:46
Το συνθετικό γάλα κερδίζει έδαφος έναντι του παραδοσιακού

Η παγκόσμια βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων αλλάζει, καθώς στα ράφια των super markets έρχονται εναλλακτικές που δεν παράγονται από ζώα. Μία από αυτές είναι το συνθετικό γάλα. Έχει την ίδια βιοχημική δομή με το γάλα από ζώα, αλλά παράγεται σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας βιομάζα που αναπτύσσεται από κύτταρα.

Πάνω από το 80% του πληθυσμού της Γης καταναλώνει τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα και έχουν υπάρξει εκκλήσεις για πιο βιώσιμες πρακτικές στην παραγωγή τροφίμων. Με το συνθετικό γάλα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των εκπομπών μεθανίου από τα ζώα, καθώς και η ευημερία τους.

Η Milena Bojovic του Macquarie University, πραγματοποίησε μία έρευνα για να εξετάσει τις τάσεις στον παγκόσμιο γαλακτοκομικό τομέα. Διαπίστωσε λοιπόν μία τεράστια αύξηση στην κατανάλωση γάλακτος από φυτά ή συνθετικό γάλα. Σε αντίθεση με το συνθετικό κρέας για το οποίο είναι δύσκολο να φτάσει την πολυπλοκότητα και την υφή του πραγματικού κρέατος από ζώο, το συνθετικό γάλα, μοιάζει και έχει γεύση ίδια με το κανονικό.

Στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία το συνθετικό γάλα είναι ήδη μία αγορά που απευθύνεται σε καταναλωτές που τους απασχολεί η κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα οι εκπομπές μεθανίου από τις φάρμες ζώων. Το συνθετικό γάλα έχει τις ίδιες πρωτεΐνες με το κανονικό, ενώ έπειτα προστίθενται γλυκαντικά, λιπαρά και γεύσεις στην πρωτεϊνική βάση.

Αν σε μερικά χρόνια το συνθετικό γάλα γίνει φθηνότερο από το παραδοσιακό, η διατάραξη της γαλακτοβιομηχανίας θα είναι τόσο σημαντική, που μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε διαφορετικό διατροφικό σύστημα, μακριά από την κτηνοτροφία. Μία αναφορά του 2019 στις ΗΠΑ προβλέπει πως μέχρι το 2030, το συνθετικό γάλα θα δημιουργήσει 700.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις για να γίνει πραγματικά ανταγωνιστικό απέναντι στο παραδοσιακό γάλα.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα. Την τεχνολογία αυτή μπορούν να την έχουν μόνο μεγάλες εταιρίες με κεφάλαια επενδύσεων. Που αφήνει αυτό λοιπόν τους κτηνοτρόφους; Καθώς το συνθετικό γάλα κερδίζει σταθερά έδαφος, πρέπει να προσέξουμε να μην αναπαραχθούν οι ίδιες ανισότητες που υπάρχουν στο τωρινό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, ο γαλακτοβιομηχανικός τομέας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας σημαντικής αλλαγής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Springer.

Tags: