Ίσως το νερό να έφτασε στη Γη από αστεροειδείς

Αυτό αποκαλύπτουν νέα ευρήματα από τον αστεροειδή Ryugu
19 Αυγούστου 2022 14:11
Ίσως το νερό να έφτασε στη Γη από αστεροειδείς

Τα ευρήματα του αστεροειδούς Ryugu φαίνεται πως κρύβουν νέα στοιχεία για την προέλευση του νερού μας στη Γη. Ύστερα από ανάλυση σπάνιων δειγμάτων που συλλέχθηκαν από την εξαετής αποστολή του ιαπωνικού Hayabusa-2, μια νέα έρευνα δηλώνει ότι το νερό μπορεί να έφτασε στη Γη από αστεροειδείς που προήρθαν από τα εξωτερικά άκρα του ηλιακού συστήματος. 

Ο ανιχνευτής εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2014, διανύοντας περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στο Ryugu. Συνέλεξε 5.4 γραμμάρια βράχων και σκόνης από το Ryugu πυροδοτώντας έναν "κρουστήρα" στην επιφάνεια του αστεροειδούς, μετά την προσγείωσή του σε αυτόν τον Απρίλιο του 2019.

Στην έρευνά τους οι επιστήμονες τονίζουν πως το θέμα των πτητικών ενώσεων, όπως το νερό και τα οργανικά υλικά που μεταφέρονται στη Γη από το διάστημα, είναι ακόμη υπό συζήτηση. Παρόλα αυτά, η παρουσία τους στην ύλη που συλλέχθηκε από το Ryugu δείχνει ότι παρόμοιοι αστεροειδείς στο πρώιμο ηλιακό σύστημα ήταν πιθανότατα μια σημαντική πηγή πτητικών ουσιών.

"Οι πτητικοί και πλούσιοι σε οργανικά συστατικά αστεροειδείς τύπου C μπορεί να ήταν μια από τις κύριες πηγές του νερού της Γης. Η παράδοση των πτητικών ουσιών, δηλαδή των οργανικών ουσιών και του νερού, στη Γη εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο αξιοσημείωτης συζήτησης", αναφέρει η μελέτη των επιστημόνων με συμμετοχές από την Ιαπωνία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. 

Περισσότερα για τη μελέτη τους μπορείτε να βρείτε εδώ