Οι Κινέζοι έσπασαν το ρεκόρ για το πιο ισχυρό σταθερό μαγνητικό πεδίο

Δεκάδες χιλιάδες φορές πιο ισχυρό από τα μαγνητάκια ψυγείου
15 Αυγούστου 2022 10:13
Οι Κινέζοι έσπασαν το ρεκόρ για το πιο ισχυρό σταθερό μαγνητικό πεδίο

Ένα υβριδικός μαγνήτης στο Chinese Academy of Sciences ο οποίος αναπτυσσόταν εδώ και χρόνια, κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του πιο ισχυρού σταθερού μαγνητικού πεδίου (SHMFF). Συγκεκριμένα, το SHMFF κατάφερε να παράγει ένα μαγνητικό πεδίο 45.22 tesla, ξεπερνώντας τα 45 tesla του MagLab των ΗΠΑ που κατείχε το ρεκόρ από το 1999.

Έτσι, θέτει νέα όρια στις συνθήκες που απαιτούνται για τη μελέτη διαφόρων φυσικών φαινομένων, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στην έρευνα και στην καινοτομία.

Αυτού του είδους οι μαγνήτες χρησιμοποιούν δύο τρόπους για να παράγουν ένα μαγνητικό πεδίο. Έναν εξωτερικό υπεραγώγιμο δακτύλιο και έναν σταθερό μαγνήτη τύπου Bitter. Ο πρώτος τρόπος έχει μικρές ενεργειακές ανάγκες αλλά ένα ανώτατο όριο στην ένταση του πεδίου, ενώ ο Bitter απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια.

Συνδυάζοντας τις δύο τεχνολογίες αίρονται σημαντικά οι περιορισμοί, επιτρέποντας την παραγωγή πανίσχυρου, σταθερού μαγνητικού πεδίου.

Για να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο μαγνητικό πεδίο, καινοτομήσαμε στη δομή του μαγνήτη και αναπτύξαμε νέα υλικά. Η κατασκευαστική διαδικασία των δίσκων Bitter επίσης βελτιώθηκε.

Τα 45.22 tesla παράχθηκαν χρησιμοποιώντας μόλις 26.9 megawatts.

Ο υβριδικός μαγνήτης SHMFF παράγει το ισχυρότερο σταθερό μαγνητικό πεδίο στον κόσμο, το οποίο βελτιώνει τις πειραματικές συνθήκες για τους επιστήμονες που εκτελούν πειράματα στην επιστήμη υλικών και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έρευνα για ηλεκτρονικά υλικά χαμηλής κατανάλωσης και άλλους τομείς. Καθώς η ένταση του μαγνητικού πεδίου που παράγεται από τον υβριδικό μαγνήτη αυξάνεται, η διαθεσιμότητα και το επίπεδο υπηρεσιών θα βελτιωθεί επίσης.