Οι γορίλες εφηύραν ένα νέο τρόπο να καλούν τους ανθρώπους (BINTEO)

Για να προσελκύσουν την προσοχή τους
11 Αυγούστου 2022 10:09
Οι γορίλες εφηύραν ένα νέο τρόπο να καλούν τους ανθρώπους (BINTEO)

Μία εκπληκτική ανακάλυψη έγινε σε ζωολογικό κήπο της Atlanta στις ΗΠΑ, αφού φροντιστές γοριλών κατέγραψαν σε βίντεο μία νέα αλληλεπίδραση με αυτά τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Συγκεκριμένα, οι γορίλες χρησιμοποιούν για πρώτη φορά μία νέα κραυγή για να καλέσουν τους φροντιστές τους. Όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω, η 24χρονη Sukari καλεί τον φροντιστή της χρησιμοποιώντας κάτι που ακούγεται σαν φτέρνισμα/βήχας που οι ερευνητές ονόμασαν “snough” από τις αγγλικές λέξεις sneeze και cough.

Μόνο δύο άλλα είδη έχουν δείξει πως μπορούν να δημιουργούν νέα καλέσματα για τα προκαλέσουν την προσοχή στο ζωολογικό κήπο, οι χιμπατζήδες και οι ουρακοτάγκοι.

Η επικοινωνία των γοριλών με ανθρώπους είναι γνωστή από τη δεκαετία του ’80, όταν η Koko, έμαθε και χρησιμοποίησε τη νοηματική γλώσσα μετά από χρόνια εκπαίδευσης. Ωστόσο η τωρινή εξέλιξη είναι κάτι που οι γορίλες ανέπτυξαν μόνοι τους.

Για να εξακριβώσουν πως το “snough” είναι όντως κάλεσμα για το φροντιστή, πραγματοποιήθηκε μία σειρά από δοκιμές, τοποθετώντας οχτώ από τους γορίλες του ζωολογικού κήπου σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις. Στη μία ήταν παρών μόνο ο φροντιστής, στη δεύτερη υπήρχε μόνο τροφή και στην τρίτη ο φροντιστής κρατούσε το φαγητό. Τόσο η τροφή όσο και ο φροντιστής ήταν στο οπτικό πεδίο του γορίλα, αλλά μακριά από αυτόν.

Βρέθηκε λοιπόν πως οι γορίλες χρησιμοποιούσαν το “snough” στην τρίτη περίπτωση, σαν να φωνάζουν το φροντιστή για να τους ταΐσει. Το ίδιο κάλεσμα εντοπίστηκε έπειτα και σε άλλους 33 γορίλες από 11 διαφορετικούς ζωολογικούς κήπους στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν κάθε γορίλας ξεχωριστά κατάλαβε πως αυτός ο ήχος είναι αποτελεσματικός στο κάλεσμα των ανθρώπων ή ως έξυπνα πρωτεύοντα μεταλαμπάδευσαν αυτή τη γνώση ο ένας στον άλλο.

Αποδείξεις φωνητικής εκμάθησης και καινοτομίας, βρίσκονται ολοένα και περισσότερο σε αιχμάλωτους πιθήκους. Οι ουρακοτάγκοι μπορούν να παράγουν λαρυγγικούς ήχους ή σφυρίγματα, οι χιμπατζήδες υιοθετούν νέες κραυγές για φαγητό μέσω φωνητικής αλληλεπίδρασης με άλλους χιμπατζήδες και γορίλες όπως η Koko μπορούν να παράγουν έναν περιορισμένο αριθμό νέων κραυγών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως οι γορίλες μπορούν να μετατρέψουν τα καλέσματά τους για να παράγουν ένα νέο ήχο και επιβεβαιώνουν πως παράγουν ήχους και κάνουν κινήσεις ηθελημένα για να προσελκύσουν την προσοχή του φροντιστή τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS One.