Το μεγαλύτερο πλάσμα που έζησε ποτέ αψηφά τους νόμους της φύσης

Πώς υπήρξε λοιπόν;
18 Μαρτίου 2024 10:15
Το μεγαλύτερο πλάσμα που έζησε ποτέ αψηφά τους νόμους της φύσης

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν πέρυσι στο Περού ένα απολίθωμα μιας φάλαινας 39 εκατομμυρίων ετών, το οποίο έμοιαζε να αψηφά τα όρια του μεγέθους των σπονδυλωτών. Υπολόγισαν πως η μάζα του Perucetus colossus μπορεί να έφτανε ακόμα και τους 340 τόνους. Όμως με μήκος 17-20 μέτρα, αυτό σήμαινε πως το σώμα του ήταν απίθανα πυκνό.

Θα ήταν αδύνατο για τη φάλαινα να παραμείνει στην επιφάνεια ή ακόμα και να αφήσει τον πυθμένα. Θα χρειαζόταν διαρκές κολύμπι ενάντια στη βαρύτητα για να κάνει οτιδήποτε στο νερό. – Ryoske Motani, University of California Davis

Μία νέα ανάλυση όμως προτείνει πως τα ασυνήθιστα πυκνά οστά του Perucetus ώθησαν τους επιστήμονες που το ανακάλυψαν να υπολογίσουν λάθος τη μάζα σώματος.

Ο Perucetus δεν ξεπερνούσε σε μάζα σώματος τις σημερινές γαλάζιες φάλαινες και το μέγεθός του ταίριαζε περισσότερο στις φυσητήρες φάλαινες.

Ο σκελετός του P. colossus όταν ανακαλύφθηκε ήταν ατελής και χωρίς το κρανίο δεν μπορεί να διαπιστωθεί με ακρίβεια τι έτρωγε. Τα οστά που ήρθαν στο φως είχαν ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, πιο κοντά σε αυτά που βρίσκουμε στους μανάτους και όχι στις σημερινές φάλαινες. Το οστά των μανάτων έχουν επιπλέον στρώματα που μειώνουν τις εσωτερικές κοιλότητες των οστών και αυξάνουν το εξωτερικό τους μέγεθος. Αυτή η κατάσταση των οστών είναι γνωστή ως παχυόστωση και βοηθάει τα πλάσματα να ρυθμίζουν την άνωσή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι αρχικοί υπολογισμοί υπέθεσαν πως η μάζα του σώματος και του σκελετού είχαν διαρκώς την ίδια κλίμακα. Αλλά σε αντίθεση με τις φάλαινες, η μάζα σώματος του μανάτου είναι μικρότερη από το σκελετό του. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η νέα έρευνα προτείνει πως ο 17 μέτρων Perucetus ζύγιζε μεταξύ 60 και 70 τόνους.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως πρόκειται για νεαρό δείγμα και ένας ενήλικος Perucetus μπορεί να έφτανε τα 20 μέτρα και τους 110 τόνους. Και πάλι όμως, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί του 270 τόνους της γαλάζιας φάλαινας, δίνοντας στη δεύτερη τον τίτλο του μεγαλύτερου πλάσματος όλων των εποχών.

Tags: