Οι ελέφαντες κάνουν κηδεία για τα μικρά τους

Παρατηρήθηκε η μυστηριώδης ταφή
05 Μαρτίου 2024 09:19
Οι ελέφαντες κάνουν κηδεία για τα μικρά τους

Ερευνητές στα βόρεια της Ινδίας παρατήρησαν μία μυστηριώδη συμπεριφορά των ασιατικών ελεφάντων. Όταν το κοπάδι είχε ένα νεκρό μωρό ελέφαντα, κουβαλούσαν το πτώμα του χρησιμοποιώντας την προβοσκίδα και τα πόδια τους και το έθαβαν στο έδαφος με τα πόδια του μικρού να κοιτούν προς τα πάνω, ενώ ταυτόχρονα μοιρολογούσαν δυνατά.

Μέσω τυχαίων παρατηρήσεων, ψηφιακής φωτογραφίας, σημειώσεων και αναφορές νεκροψιών, βρήκαμε πως τα πτώματα θάβονταν σε μία αφύσικη ανάσκελη στάση, ανεξαρτήτως του λόγου θανάτου του μικρού.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως μόνο τα μικρά μεταφέρονταν για ταφή, πιθανώς επειδή είναι αδύνατο να μεταφερθούν οι μεγαλύτεροι ελέφαντες από το κοπάδι τους. Σημειώνουν επίσης πως δε βρέθηκε καμία ανθρώπινη παρέμβαση στους θανάτους των πέντε μικρών που πέθαναν.

Ξεκάθαρα ίχνη 15-20 ελεφάντων καταγράφηκαν γύρω από τα σημεία ταφής. Και τα πέντε μικρά είχαν πεθάνει από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων και είχαν ηλικία μεταξύ 3 μηνών και 1 έτους. Οι ελέφαντες έθαψαν τα μικρά τους σε κανάλια ύδρευσης σε χωράφια τσαγιού, εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον κοντινότερο οικισμό ανθρώπων.

Οι ελέφαντες είναι γνωστοί για την κοινωνική τους συμπεριφορά, αλλά η ταφή των μικρών είχε παρατηρηθεί μόνο σε μία μικρή κλίμακα στους αφρικανικούς ελέφαντες. Τόσο οι αφρικανικοί όσο και οι ασιατικοί ελέφαντες επισκέπτονται συχνά τα πτώματα των συγγενών τους, σε διάφορα στάδια της αποσύνθεσής τους.

Ωστόσο στην περίπτωση της ταφής των μικρών και στις πέντε περιπτώσεις οι ενήλικες ελέφαντες εγκατέλειψαν την τοποθεσία μέσα σε 40 λεπτά από την ταφή, ενώ απέφυγαν να επιστρέψουν στην περιοχή, διαλέγοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Να σημειώσουμε πως οι ασιατικοί ελέφαντες είναι είδος προς εξαφάνιση, με έναν πληθυσμό μόλις 26.000, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στην Ινδία.

Tags: