Φώκια φτύνει αετό σε μια πρωτοφανή μάχη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η πρώτη καταγραφή του είδους της
13 Μαρτίου 2024 11:36
Φώκια φτύνει αετό σε μια πρωτοφανή μάχη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο κόσμος των ζώων δεν παύει να μας εκπλήσσει, καθώς επιστήμονες ανέφεραν μία μοναδική αλληλεπίδραση μεταξύ μίας φώκιας (Halichoerus grypus) και ενός αετού (Haliaeetus albicilla) η οποία δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Η παρατηρήτρια πτηνών Clare Jacobs, βρισκόταν στο Newtown Harbour στη Νήσο Wight της Αγγλίας, όταν είδε έναν αετό να ορμάει προς το νερό. Καθώς πλησίαζε, μία ενήλικη φώκια εμφανίστηκε στην επιφάνεια και έφτυσε ένα πίδακα νερού προς τον αετό. Η πεποίθηση είναι πως η φώκια πραγματοποίησε αυτήν την ενέργεια ως μία προσπάθεια να υπερασπιστεί τη λεία της, τα ψάρια στο νερό.

Οι θεάσεις αετών και φωκιών στη Νήσο είναι πλέον συχνό φαινόμενο, αλλά δεν έχουν καταγραφεί αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους έως τώρα. Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των δύο κορυφαίων θηρευτών και η πρώτη καταγραφή όπου οι φώκιες χρησιμοποιούν το φτύσιμο ως μέσο άμυνας ή αποθάρρυνσης ενός εναέριου αντιπάλου.

Το φτύσιμο δεν είναι τόσο κοινό στα σπονδυλωτά. Το συναντάμε σε ανθρώπους, καμήλες, λάμα, αλπάκα και σε ορισμένα είδη φιδιών και ψαριών.

Οι συγκεκριμένες φώκιες φτάνουν τα δύο μέτρα σε μήκος και τρέφονται με ψάρια, κάτι που τις φέρνει σε απευθείας ανταγωνισμό με τους αετούς. Οι συγκεκριμένοι αετοί είναι οι μεγαλύτεροι της Ευρώπης, με άνοιγμα φτερών έως 2.4 μέτρα.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες πέραν του ότι είναι μία μοναδική στιγμή που καταγράφηκε στην κάμερα, αποτελούν και μία υπενθύμιση πως υπάρχουν πολλές ακόμα αλληλεπιδράσεις στο βασίλειο των ζώων τις οποίες δε γνωρίζουμε. Υπογραμμίζουν επίσης πόσο γρήγορα μπορεί να προσαρμοστεί η άγρια ζωή σε “εισβολή” νέων ειδών, καθώς το συγκεκριμένο είδος αετού εξαφανίστηκε από τη Νήσο Wight το 1780 και επανεισήχθη από περιβαλλοντολόγους στην περιοχή το 2019.

Tags: