Καταγράφηκε για πρώτη φορά σε κάμερα νεογέννητος λευκός καρχαρίας (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες
06 Φεβρουαρίου 2024 10:13
Καταγράφηκε για πρώτη φορά σε κάμερα νεογέννητος λευκός καρχαρίας (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας φοιτητής βιολογίας κατάφερε να καταγράψει κάτι που ήθελαν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια. Πλάνα ενός νεογέννητου λευκού καρχαρία!

Ο Carlos Gauna κατάφερε να καταγράψει το νεογέννητο χρησιμοποιώντας drone, ανοιχτά της ακτής της Santa Barbara στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι λευκοί καρχαρίες (Carcharodon carcharias) ή μεγάλοι λευκοί, έχουν συνήθως ένα γκριζωπό χρώμα στο πάνω μέρος με λευκή κοιλιά από κάτω. Ο Guana είχε παρατηρήσει αρκετές εγκύους καρχαρίες στην ίδια περιοχή, λίγες μέρες πριν την καταγραφή του νεογέννητου. Έχοντας ένα εξ ολοκλήρου λευκό χρώμα, το νεογέννητο ξεχώρισε αμέσως στα πράσινα νερά της θάλασσας.

Εκείνη τη μέρα, μία από τις εγκύους βούτηξε βαθιά και λίγο αργότερα εμφανίστηκε αυτός ο κάτασπρος καρχαρίας.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις για τις περιοχές γεννήσεων, αλλά παρά το έντονο ενδιαφέρον για αυτούς τους καρχαρίες, κανείς δεν έχει δει τη γέννηση κάποιου στη φύση. Αυτά τα πλάνα μπορεί να είναι η πρώτη απόδειξη που έχουμε για γέννηση μεγάλου λευκού, κάνοντας την περιοχή αυτή μία σίγουρη τοποθεσία γεννήσεων.

Το μικρό μέγεθος του καρχαρία ο οποίος δεν ξεπερνά το ένα μέτρο, σε συνδυασμό με τα στρογγυλεμένα πτερύγιά του που μοιάζουν με αυτά ανεπτυγμένων εμβρύων, υποδεικνύουν πως η γέννηση πραγματοποιήθηκε μέσα στην περίοδο πτήσης του drone.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την περίπτωση αλμπινισμού ή κάποιας δερματοπάθειας, αλλά ο χρονικός συνδυασμός που το έγκυο θηλυκό βούτηξε στα βαθιά και η εμφάνιση του μικρού καρχαρία στην επιφάνεια δείχνουν πως πρόκειται για νεογέννητο. Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να το παρατηρούν για να δουν πώς θα αλλάξει το δέρμα του και το μέγεθός του με την πάροδο του χρόνου.

Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιώσουμε πως αυτά τα νερά είναι όντως μέρος αναπαραγωγής των μεγάλων λευκών. Αν όντως αποδειχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να νομοθετηθεί η προστασία της περιοχής για να βοηθήσουμε τους λευκούς καρχαρίες να ακμάσουν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Environmental Biology of Fishes.

Tags: